2008 legnépszerűbb Index-videói

2009.01.02. 15:51
A videóstáb újságírókkal kiegészülve vagy újságírók nélkül, tüntetőkkel a hátukban vagy az Erzsébet híd tetejéről, de 2008-ban is leplezetlenül közvetítette az eseményeket. Most megnéztük a kamera másik oldalát: a 12 hónap legnézettebb Index videóinak háttérinfóit, kulisszatitkait gyűjtöttük össze.

Január:

A legjózanabb címet a sváb Röfi-döfi böllércsapat vihette haza, de rajtuk kívül mindenki egész nap pálinkázott a jégbe fagyott VII. Nemzetközi Böllérversenyen. Az Index stábja is körömből ivott kora hajnaltól kezdve (a videóban 4.40-nél Dani és Hajni hörpint). A Napkor nevű község rendezvényének minden sátrában végigkóstoltatták őket, sőt kaját is vettek magukhoz: disznófültől belsőséglevesig mindent. Több böllér Hajnit próbálta pajzán kolbásztöltésre tanítani, miközben laza csuklómozgását dicsérték. Interjú azért nem került a zenés filmetűdbe, mert a felvett anyag fele elveszett az egyik kamera hirtelen elöregedése miatt. Amit a stáb sajnál, hogy nem sikerült egész nap kinyomozni a fő kérdést: miért hívják kábítónak a fejbe lőtt lövedéket, amitől a mangalicák azonnali agyhalált szenvednek.

A stáb: Ács Dániel, Horváth Balázs, Hudák Hajnal (riporter)

Február:

A Pecsában tartott tetoválóversenyen annyi érdekes figurával találkozott csapatunk, hogy maga a verseny be sem fért az anyagba. A videó eredetileg azzal indult volna, hogy Dani kap egy újfatja, égetős tetoválást, de olyan sovány volt a mintaválaszték (karika meg csillag volt, semmi fácán vagy mókus), hogy ez elmaradt. A helyszínen a legnagyobb megrázkódtatást az a srác okozta, aki kettévágta a nyelvét, a legkedvesebb emlék meg egy nyilvános puncitetoválás lett. A megjelenés után fenyegetésekkel próbálta meg letiltatni a videót az a két fiú, akik a film elején azt magyarázzák, hogy akár embert is ölnének. Miután ez nem sikerült, hónapokkal később a Blaha Lujza téri aluljáróban egy teli sörösüveggel dobták meg Balázst, ami aztán egy punkgyereken robbant szét, Daninak meg a Szigeten sikerült elmenekülni előlük.

A stáb: Ács Dániel, Horváth Balázs

Március:

24 óra alatt készült a videó iszonyatos tempóban. Egyike azon ritka kisfilmnek, amihez képes forgatókönyvet is csináltak. Az ötletet az adta, hogy a filmben szereplő Tbg politikai újságíróskodása alatt féltucat hogyan szavazzunk cikket írt. Az Indexvideó év hangja díjazottja, Seres Gerda itt dolgozott először az Indexnek. Tbg egyébként a film elkészítése után ugyanott szavazott, ahol a külsőt felvették, és mint mondta, kísértetiesen olyan volt minden, amilyennek a stúdióban berendezték, kivéve, hogy a nyelvét a tanács ellenére elvágta a borítékkal.

A stáb: Tbg (Tamás Bence Gáspár), Horváth Balázs, Török Balázs.
A szereplők: Tbg, Kovács Ádám, Nagy László, Szűcs Gyula, Mandula.
Narrátor: Seres Gerda

Április:

A techrovatos fiúk (Csaba, Dávid) a szerkesztőség környékére, az újpesti lakótelepre helyezték át a GTA-t, hogy a legújabb kiadás megjelenésekor egy paródiában foglalják össze a játék múltját. A forgatással járó sikítozásra és a játékfegyverrel rohangáló indexesekre a környék lakói is felfigyeltek, és sokan próbáltak valahogy belógni egy képbe, egy kisfiúnak sikerült: ő a kifaroló Ladánál látszik. A motorosrendőrős, üldözéses jelenetet Dani egy hetvennel haladó kocsi csomagtartójából kilógva vette fel. A kellékekre nem költöttek, a motoros rendőrt egy ismerősön keresztül szerezték, a ruhákat, a fegyvereket és a baseballütőt otthonról hordták össze a szereplők, a felső kameraállást egy bottal oldották meg. A történetet a helyszínen is változtatták: a velvetes Dórát például nem merték megdugni a srácok, így inkább megölték. A videót összesen egy hét alatt rakták össze, amiből a hangeffektek, a grafikai elemek meg a fényelés miatt négy nap volt csak az utómunka. Az animációs effekteket Kodi pakolta rá.

A stáb: Ács Dániel, Kuglicz Ákos, Török Balázs (Kodi), Kálmán Mátyás.
A szereplők újságírók: Magyarósi Csaba, Mesterházi Dávid, Dénes Dóra.

Május:

A techrovat erősködésére ment el a videórovat a Microsoft vezérigazgatójának a Corvinuson tartott előadására. Annyira jó szögből sikerült felvenni a tojásdobálást, hogy amikor az AP amerikai hírügynökség megvette az Indextől a videót, alig hitték el, hogy nem volt előre megbeszélve az eset a dobálóval. Ez eddig messze a legnézettebb Index videó a T34-es Deák téri startja után (2006-os).

A stáb: Tbg

Június:

A háromfős csapat egy napig járta a kitelepítés idején az épülő Corvin sétány miatt lebontásra ítélt bérházakat, mire három riportalanyt összeszedtek. Sok helyen a kamerát sem tudták bekapcsolni, mert az emberek egyáltalán nem mertek a témában nyilatkozni az önkormányzat bosszújától tartva. Egy cigánylány csak kisminkelve akart a kamera elé állni, de mire végzett, hazaértek a szülei, és nem engedték. Egy profi guberáló pedig pénzt kért volna a válaszaiért. Mire a csapat végigment a félbehagyott életek romjain, a dohos lakásokból áradó penészszag teljesen beléjük ivódott, a nap végén az első útjuk a zuhany alá vezetett.

A stáb: Horváth Balázs, Nagy Attila, Nagy László (riporter)

Július:

Mao régóta készült az Index balatoni szülinapi bulijára, mikor kiderült, hogy aznap lesz a melegfelvonulás is, és pechére őt az Andrássy útra küldték. Miután ebben az évben már kordonok választották el a résztvevőket a feltüzelt jobbos ellentüntetőktől, előre lehetett tudni, hogy balhé lesz, mégis meglepte, amikor kamerázás közben a rendőrsorfal úgy lefújta könnygázzal, hogy a jobb keze és a fél arca átmenetileg lebénult. Nem tudta volna felvenni a balhé folytatását, szerencsére Egyed Petya átvette a terepet. A Volt fesztiválról feljövet épp időben érkezett: a tojásdobálás akkor ért a csúcsra.

A stáb: Egyed Petya, Kálmán Mátyás (Mao)

Augusztus:

Miután 7-8 heroinista halt meg idén zsinórban, Vanda egyedül ment el egy tűcsereállomásra, hogy ennek utánajárjon. Később pont a személyesebb légkör miatt alakult úgy, hogy az interjúalanyok meglepően őszintén beszéltek. A legnagyobb dilemmát az jelentette, hogy a kemény heroinfüggőknél, akik csak azért lövik be magukat, hogy normálisak legyenek, nem lehetett eldönteni, hogy éppen be vannak-e tépve. Vagyis, hogy felelősségük teljes tudatában nyilatkoznak-e, amivel nem szabad visszaélni. Vanda, aki az Index előtt is többször forgatott szociális jellegű témákról, itt a hajléktalan-népszámlálásról szóló videójánál találkozott ugyanezzel a problémával, amikor egy magatehetetlen férfit kamerázott. Bár a heroinos videó nem lett formabontó, mégis rengeteg pozitív visszajelzést kapott. Ahogy BB Évi is megfogalmazta: az őszinteséget szereti a közönség.

A stáb: Arányi Vanda

Augusztus b.:

A kéttagú csapat még csak negyedik napja volt kint a pekingi olimpián, de Ádámnak már gyomormérgezése volt, ami aztán el sem múlt három hétig. Miután nem lehetett kijutni az országúti kerépárversenyre, találták ki, hogy ők maguk versenyezzenek az utcán. A falusi bicajokat hozzá egy dzsúdódöntő jegyért cserébe a szállásadójuktól kapták, aki egyszerre figyelte meg a csapatot, de tartott is tőlük. Tbg nem dobta el az üveget az utcán a felvételen, hanem a bicaj csomagtartójába dobta; a dopping, amit ivott belőle, cirokpálinka volt, a legolcsóbb és az egyetlen iható kínai tömény. Ádám tévés mobilja, amit 1400 jüanért vett (30 ezer forint), és amin szintén nem adták a versenyt, még mindig működik, pedig átment rajta azóta egy 4,5 tonnás Volvo. Itt született a leghíresebb baki: Bodrogi László sportoló helyett a nemzet színészét, Bodrogi Gyulát emlegették.

A stáb: Kovács Ádám, Tbg

Szeptember:

Eredetileg Maót támadta meg a demonstráció néhány résztvevője, az ő segítségére sietett Tbg, és így keveredett rosszkor fasisztázásba. Mao egyébként a videócsapatnak az a tagja, akit eddig majdnem minden eseményen ért atrocitás, és ami miatt eddig több védelmére kelt videós járt pórul. A nap eseménytelenségére jellemző, hogy ez az eset minden adó esti híradójába bekerült.

A stáb: Tbg, Kálmán Mátyás

Október:

Tizenöt újságírót reptettek ki Brüsszelbe zsíroskenyértúrára a botrányos Pécs2010 uniós bemutatkozására. Jellemző, hogy Mészáros Andrást, aki itt még a program főigazgatójaként nyilatkozik, az interjú után egy nappal kirúgták. Szili Katalin meg a három interjúkérdést lealkudta egyre, majd mikor azt a videósok feltették neki, sértődötten elvonult. De a kérdés megvolt. A politikusnővel cserébe mégis kíméletesek voltak: csak egy rövidke részletet vágtak be az anyagba a ciki angol kiejtéssel előadott beszédéből. Bár Király András politikai újságírónknak sem sikerült kiejteni az Európa Parlamentet a bejelentkezésben, mert ez volt az első klasszikus, kamerába beszélős anyaga. A riportot az alanyok közül Lovasi András mentette meg, aki pécsiként képben is volt, és Busa Pista, a Zuboly MC-je.

A stáb: Kálmán Mátyás, Király András (riporter)

November:

Százezres nézőszámával az egyik legnézettebb magyar kisfilmek közé is bekerülhet az Erzsébet híd tetején látható moziról készült videó. Pedig elkészülte előtt alig tudott a jelenségről valaki, maga a hídmester sem, mert csak sötétben lehet igazán látni, de a lámpát eddig mindig felkapcsolta. Az ötletgazda Tenczernek is Miklósi kollega mesélte a halvány emléket, hogy hídmérnök apja kiskorában felvitte. Két hét kellett az engedély megszerzéséhez a közterülettől. Az Index stáb nekiindult, és csak attól tartottak, hogy Nagy Attila fotós kollega nem fér át a szerelőjáratokon. A híd tetején, a 11. emeleten volt a legszűkebb az átjáró, de mindenki feljutott. A film bekerült a wikipédiába két szócikkhez is: az Erzsébet híd mellett a camera obscurához.

A stáb: Tbg, Tenczer Gábor (riporter), Botos Tamás

December:

A film előkészületei és a felvételek hónapokig húzódtak, így fordulhatott elő, hogy a riportert, Joe-t már a megjelenés előtt beidézte a rendőrség kihallgatásra. A filmben bemutatott egyik verés ügyében nyomozás indult, mert a rendőrök is kíváncsiak voltak, mit tud a stáb a radikálisokról. Joe sokáig, több mint fél évig tervezte a filmet: az állatvédők akkor ígértek először felvételt egy akciójukról, mikor megvernek valakit a rosszul tartott állatok miatt. A titkos csoport ezt az ígéretet különböző okokra hivatkozva többször is módosította, és a konspiratív körülmények között összehozott interjúra is sokat kellett várni. A kész film fogadtatásról annyit, hogy a premierben mutatott kemény verések ellenére sokan kamunak gondolták az egész sztorit, mert megrendezett jelenetnek tűnt a símaszkos interjú: az állatvédők ugyanis felolvasták válaszaikat. Holott csak előre elkérték az Index kérdéseit.

A stáb: Spirk József (riporter) Tbg (operatőr, szerkesztő), Ács Dani (szerkesztő), Orosz Péter (narrátor).