Tojással dobálták a Microsoft-vezért a Közgázon

2008.05.19. 15:38
Steve Ballmer, a Microsoft Corporation vezérigazgatóját tojással fogadta egy néző a Corvinus egyetemen tartott előadásán.

A Microsoft-vezér délelőtti parlamenti megbeszélései után a Corvinus egyetemen tartott tartott beszédet, miután az díszdoktorrá avatták. Beszéde előtt kérte, hogy kapcsolják fel a lámpákat, mert nem lesz prezentáció, csak beszélgetni jött. Mielőtt azonban elkezdte volna a beszédét, egy néző felállt, hangosan kiabálva azt követelte, hogy a Microsoft adja vissza a magyar adófizetőknek azt a 25 milliárd forintot, amit ellopott tőlük, és több tojást dobott felé. Ezzel vélhetően a közigazgatási és az oktatási intézmények szoftverellátásával kapcsolatos 25 milliárd forintos tenderre utalt, amit a Gazdasági Versenyhivatal képviselője támadott meg a Fővárosi Bíróságon. A per éppen Ballmer érkezése napján kezdődött volna, ám a bíró egy váratlan fordulattal egyéb hivatalos elfoglaltságára hivatkozva elnapolta a tárgyalást.

Ballmer előszőr feltett kézzel védte magát, majd lekuporodott a pulpitus mögé, mire a dobálót elvezették. Az incidens után megkezdte előadását. Helyszínen tartozkodó munkatársaink az elkövetőről annyit tudtak meg, hogy valószínűleg az egyetem hallgatója, adatait a rendőrség felvette, majd távozhatott.

Délelőtt Ballmer az Országgyűlés informatikai és távközlési albizottságának rendkívüli ülésén bejelentette: a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács és a magyar kormány, illetve a Microsoft közösen indít programot az információs társadalom alkalmazkodó képességének növelésére.

A TITAN, Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére akciót a Microsoft kezdeményezte. A kezdeményezés lényege, hogy a magyar piacon is minél több jól képzett információ- és kommunikációtechnológiai szakembert képezzenek a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességének növelése és az e-Befogadás társadalmi és gazdasági alapjainak megteremtése érdekében, közölte az MTI.

A program három célt fogalmaz meg, így azt, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára is a hétköznapok természetes része legyen a magas fokú számítógéphasználat és a digitális írástudás. A másik cél az, hogy csökkenjen az informatikai szakemberhiány, ami nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is érzékelhető. A harmadik cél pedig az, hogy az általános oktatás keretében is tanítsák a digitális írástudást, a számítógépes ismereteket.

Steve Ballmer kifejtette: a digitális tudás nagyon fontos része a versenyképességnek, mint ahogyan a technológiai innováció is. Hozzátette: a program alapvetően arra koncentrál, hogy az informatikai képességeket és képzettséget javítsa annak érdekében, hogy javuljon a foglalkoztatottság és az emberek, cégek versenyképessége.

Kérdésekre válaszolva Drajkó László, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója elmondta: most a létrehozás fázisában van program. A tervek szerint a január 1-jétől már életképes program jórészt uniós forrásokra épül. A projekt minden kis- és közepes cég számára elérhető lesz azért, hogy növelni tudják digitális képességeiket. A cél az, hogy az első évben 10 ezer informatikai szakemberhez, 25 ezer üzleti vezetőhöz jusson el a program, illetve ezen túlmenően százezres nagyságrendben a munkavállalókhoz is.

A mintegy 10 milliárd forint forrásigényű TITAN-programot 2009-2010-2012-re tervezik, s a cégek elsősorban abban támogatják a képzési projektet, hogy az eljusson mindenkihez. A programban részt vesz még a Cisco, a HP és az Intel magyar leányvállalata, a Magyar Telekom, a rEVOLUTION Software, az Xapt, a FreeSoft, valamint az Inforum, illetve az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is.  • Tippek
  • Bankszámla