Massa és a kukázó róka nyert a sajtófotón

2010.01.22. 15:47 Módosítva: 2010.01.22. 15:58
Roma gyász című sorozatával Szandelszky Béla, az Associated Press fotóriportere nyerte a MÚOSZ Nagydíját a 28. alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton. Bulvár kategóriában az indexes Huszti István győzött a babázó svéd szurkolóval, Kurucz Árpád, a Népszabadság több kategóriában is tarolt.

A díjakat március 18-án a Magyar Nemzeti Múzeumban adják át, ahol kiállítás is nyílik a pályázatra beérkezett felvételekből. A díjazott alkotások a verseny megújult honlapján - sajto-foto.hu - láthatók.

Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért a szabadúszó Sopronyi Gyulának ítélték az Árvaház Havadtőn sorozatért. A fotós a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is megkapta. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság munkatársa nyerte el.

Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat az MTI-s Kovács Tamás kapta Massa-baleset című képéért. Képriport sorozat kategóriában a szabadúszó Sopronyi Gyula A D-nap című munkája lett az első. Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között a HVG-s Fazekas István Három cukorral című fotóját ítélték a legjobbnak. Az emberábrázolás-portré sorozatoknál kategóriadíjat nem osztottak ki, Kollányi Péter (MTI) dicsérő oklevélben részesült. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Túry Gergely, a HVG fotósa részesült, Ítélet a lincselés ügyében című képéért.

Ítélet a lincselés ügyébenEscher Károly különdíj a legjobb hírképértTúry Gergely/HVG
Ítélet a lincselés ügyében
Escher Károly különdíj a legjobb hírképért
Túry Gergely/HVG

A művészet kategória legjobb képe Kallos Bea (Red Dot Photo Agency) Lebegés című felvétele lett, ugyanitt a sorozatok között Operaház 125 című munkájáért a népszabadságos Reviczky Zsoltnak ítélték az első díjat. A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Székelyhidi Balázs (Magyar Nemzet) Rabszolgája nyert, a sorozatoknál Kurucz Árpád (Népszabadság) Angyalbőrben minden kicsit más című képe győzött.

A bulvár-humor-zsáner kategóriát az indexes Huszti István nyerte Svéd szurkolók a magyar-svéd vb-selejtezőn című képével. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotósnak járó elismerést Somodi Ferenc nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Németh András Péter (Szabad Föld) lett.

A természet és a tudomány egyedi képek kategóriájában megosztva részesült első díjban Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság) Violinkulcsa, és Somodi Ferenc Kukucs című képe. A sorozatképek között a szabadúszó Radisics Milán nyerte el az első és a második díjat is, győztes alkotása az Urbán állatok címet viseli (a népszabadságos Kurucz Árpád ebben a kategóriában egy harmadik díjat is elcsípett). Az egyedi sportfotó kategóriában Németh András Péter (Szabad Föld) Nyerő ütés című fotója nyert, a sorozatok között pedig Kurucz Árpád (Népszabadság) a Formula 1 hangulatok című képpel.

A MÚOSZ által meghirdetett pályázatra 535 fotós jelentkezett, minden korábbi rekordot megdöntő mennyiségű, 12 491 képpel. A díjakról hét fős zsűri döntött, az elnök Horváth Péter fotográfus, a tagok pedig Marián Pauer szlovákiai fotográfia-történész, Sam Stewart amerikai fotóriporter, képszerkesztő, Czagány Balázs fotóriporter, Hajdu András fotóriporter, Horváth M. Judit fotográfus és Pörneczi Bálint fotóriporter voltak. A díjazott fotósok galériái között itt lehet böngészni.