Halált filmeztek, komoly díjat kaptak

2010.02.17. 12:52
Azok a névtelen irániak kapták a rangos George Polk amerikai újságírói díjat, akik videón rögzítették azt, amikor a tavalyi iráni elnökválasztást követő tüntetések során rendőrök lelőttek egy diáklányt - jelentették be kedden New Yorkban. A díjat először ítélték oda ismeretleneknek.

A diáklány, Neda Aga-Szoltán halála után a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált. George Polk a CBS rádió riportereként tudósított a második világháború utáni görög polgárháborúról, ismeretlenek 1948-ban meggyilkolták. A róla elnevezett kitüntetés, amelyet a Long Island-i Egyetem 1949 óta adományoz, a legrangosabb amerikai újságírói elismerések közé tartozik.

John Darnton kurátor közleménye szerint a névtelenek által készített és az interneten elhelyezett videofelvételt milliók látták, az iráni ellenállás jelképe lett. Mint kifejtette, az ismeretlen irániak kitüntetése "annak a ténynek az ünneplése, hogy a mai világban egy bátor megfigyelő egy mobiltelefonos kamerával videomegosztó és közösségi portálokon keresztül hírt közvetíthet".

A 27 éves zeneakadémiai hallgató halála széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki az iráni biztonsági erők durva fellépése miatt.

Ugyancsak Polk-díjat kapott mások mellett David Rohde, a The New York Times tudósítója egy ötrészes dokumentumfilmért, amelyben bemutatta, hogyan rabolták el és tartották őt hónapokig fogva afganisztáni tálibok, és miképpen menekült meg.