Kirúgták Az Este volt főszerkesztőjét

2011.07.05. 21:43 Módosítva: 2011.07.06. 00:17
Az irányítása alatt Pulitzer-emlékdíjat kiérdemelt Az Este című műsor egykori főszerkesztőjével, Kardos Ernővel kedden közölték, hogy ő a hatszáz fős csoportos létszámleépítésben érintettek egyike. Forrásaink szerint szerdára több közmédiás kapott időpontot személyes elbeszélgetésre.

Információink szerint kedden délután közölték az ötvenkilenc éves Kardos Ernővel, hogy belekerült a költségcsökkentés és racionalizálás miatt szükségessé vált csoportos létszámleépítés körébe.

Tisztogatásra gyanakodnak a munkatársai

Kardos – aki a TV2-től ment át 2002-ben az MTV-be – a hírigazgatóság egyik emblematikus alakjává vált azzal, hogy Az Este című műsor az irányítása alatt a köztévé egyik legkiegyensúlyozottabb és pártatlanabb műsorává vált, melyet 2004-ben Pulitzer-emlékdíjjal tüntettek ki. Munkatársai 2007-ben az év főnöke díjra is jelölték.

Kardos Az Estétől egy személyes konfliktus miatt távozott, utána A szólás szabadsága című műsor főszerkesztője lett, annak 2009-es megszűnéséig. A főszerkesztőre ezután a regionális magazinok szerkesztését bízták, melyet a mai napig ellátott.

Forrásaink szerint Kardos Ernő esetében egyértelműen felmerül a politikai tisztogatás vádja, mivel olyan embernek ismerik, aki munkájában ugyan egyik oldalnak sem kedvezett, de közismerten jó kapcsolatokat ápolt a baloldallal. „Kardos olyan szakmai tekintély, akire szemmel láthatóan nincs szükség a mostani köztévében. Ő nem az a típusú személyiség, aki valaha is teljesítene politikai megbízásokat. Sem Az Este, sem pedig A szólás szabadsága esetében nem engedte meg senkinek, hogy helyette döntse el, melyik oldalról melyik politikust kell behívni a műsorba” – vallotta róla egyik névtelenségét kérő informátorunk.

Kardos Ernő esete ugyanakkor azért is figyelemre méltó, mert a szakember  ötvenkilenc éves, és egyes hírek szerint az MTVA törekedett arra, hogy az idősebb munkatársaitól megváljon, mondván, hogy a tévé személyi állománya elöregedett. Az elbocsátásokról szóló, érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások egyik sarkalatos pontja például az volt, hogy a leépítendők listáján negyven százalékban szerepeltek ötven évnél idősebbek, akiknek szinte esélyük sincs már újra munkába állni. Az MTVA alkalmazásában álló közel nyolcvan nyugdíjasnak azonban információink szerint csak a felét bocsájtják el most.

Mindenkit berendelnek

Információink szerint Kardos Ernő eddig az egyetlen a hírigazgatóságon, akit előzetesen értesítettek arról, hogy egy hónap múlva megkapja a felmondását. Rajta kívül még egy embert hívtak be keddre, kiléte azonban egyelőre ismeretlen.

Szerdára viszont számtalan közmédiás munkatárs kapott már időpontot személyes elbeszélgetésre, ahol vagy az új munkakörükről vagy az elbocsátásukról tájékoztatják majd őket. Meglepő eljárás, hogy azokat is behívják egy húszperces elbeszélgetésre, akik vélhetően maradnak. A háromezer dolgozó közül Szabó László kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint kétezer fog elbeszélgetésen részt venni az elkövetkező napokban.

Kardos Ernő
Kardos Ernő

Az MTVA információnk szerint az üzemi tanácsnak azzal indokolja ezt a különös és megfélemlítő lépést, hogy a maradókkal ismertetni akarják, hogy az új Szervezeti és Működési Szabályzat miatt hogyan változott meg a munkaszerződésük és a munkakörük. A munkaszerződést azonban a hatályos törvények szerint csak közös megegyezéssel módosítható, és nem köteles aláírni helyben. Már ha nem egy létszámleépítéssel egy időben kérik tőle az új szerződés elfogadását, mert ez elég erős kényszerítő erő lehet.

A Közmédiumok Szakszervezeteinek Tanácsa egyébként kérte az MTVA vezetését, hogy csak csütörtök után kezdjék el az emberek értesítését, mivel aznap választást tart az üzemi tanács, és a leépítések befolyásolhatják az eredményt. Az MTVA vezetése azonban elutasította a kérésüket.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a folyamat várhatóan jövő hét közepéig lezárul. Ugyanakkor tudni kell azt, hogy a csoportos létszámleépítés esetében a munkaadónak nem kell mást indokot megneveznie, mint a racionalizálását és a költségtakarékosságra törekvést, tehát az egyes emberek nem kapnak majd személyükre vonatkozó indoklást.