Alig nézik, mégis folytatják a Hacktiont

2012.02.03. 11:20
Hétfőn csak a Film+ nem verte ronggyá a Haction című m1-en futó sorozatot, amiből az MTVA annak ellenére berendelte a második évadot, hogy az első 14 rész egyetlen kivétellel nem teljesítette még az m1 heti nézettségi átlagát sem a 18-49-es korosztályban.

A köztévé október elején indult új kereskedelmien közszolgálati műsorstruktúrájának fontos elemeként harangozták be a Hacktion című sorozatot, ami az úgynevezett Infrastruktúra-védelmi Osztag azaz a titkosszolgálatnak dolgozó "fehér galléros" hackerek életéről szól.

Az m1 átlagának felét éri csak el

A 24-re és az MI5-re hajazó magyar sorozat, melynek forgatókönyvét Fonyódi Tibor (Tűzvonalban, Géniusz) jegyzi, már indulásakor sem érte el azt a nézettséget, amit elvártak tőle. Az első részt a 18-49-es korosztályban mindössze a tévé előtt ülők 4,4 százaléka látta (82 ezer néző), de a teljes népességben is csak 5,6 százalékos közönségarányt ért el (275 ezer néző). Ezért a sorozatot kivették a Barátok közt és a Jóban Rosszban sávjából és szerdáról hétfőre rakták át, de ez sem segített rajta.

RTL Klub Expressz -120130

Az elmúlt 14 rész mind a reklámozóknak fontos 18-49-es korosztályban, mind a teljes népesség körében jóval alulmaradt a kereskedelmi tévék kínálatával szemben. A legtöbben a harmadik epizódot követték figyelemmel, akkor 18-49-ben 5 (92 ezer néző), teljes népességben 7,3 százalékot ért el (330 ezer néző).

Az Oroszlán Szonja, Gubík Ági, Hujber Ferenc és Szente Vajk főszereplésével készült sorozat január óta lejtmenetben van, a legutolsó részt a 18-49-es korosztályban a Film+-on futó Háborgó mélység című katasztrófafilm kivételével mindenki megverte, de még az is megelőzte fél tízkor. A sorozat egy kivétellel (október 24-ei rész) nem hozta még az m1 heti átlagát sem a 18-49-es korosztályban, sőt a január 23-ai epizód csak a felét érte el (3,7 százalékos SHR, az átlag azon a héten 7,4 százalék volt).

A sorozatot a kritikusok sem fogadták jól, a comment:comon megjelent kritika szerint a műfaji kavarodást, a béna termékelhelyezéseket, a tuningolt látványvilágot és az üresjáratban keménykedő kommandósokat látva érthetetlen, hogy miért rendelt be ebből a sorozatból 16 részt a közmédia. A sorozatjunkie.hu kritikusa szerint viszont az első hat rész még elment, de utána mélyrepülés kezdődött, a sorozatnak azóta nincs egy közepesen kidolgozott története sem, „unalmas, lassú és megmosolyogtató, pedig nem egy vígjátékról van szó. A sztori zsákutcába jutott. Ebből már csak úgy lehetne jól kijönni, ha az évad végén kiderülne, hogy a szereplők begőzölt hackerek, akik egy elmegyógyintézet vendégszeretetét élvezik, ahol az országot szeretnék megvédeni a Kezelőtől, aki nem más mint az éjjeli ápoló”.

Botrányok közt készült

Mindezek után teljesen érthetetlen, hogy ha sem a nézettséget, sem pedig a minimálisan elvárható minőséget nem hozta a Hacktion, akkor miért rendeltek be belőle egy újabb évadot. Márpedig a port.hu szerint így történt, sőt a második évad kihagyás nélkül indul február 13-án. Az okokat valószínűleg máshol kell tehát keresni, és ehhez vissza kell menni az időben 2010 nyarához. Ekkor történt, hogy a Hacktion első három részét leforgatta Kálomista Gábor Megafilm Kft. nevű cége 64 millió forintért a Jadedragon Kft.-nek, a Duna Televízió megbízásából.

D  KB20110928043
Fotó: Kallos Bea

A botrány akkor pattant ki, amikor kiderült, a Duna TV nem erre a sorozatra adott megbízást, hanem az Egy különleges emberre, ami hackerek helyett egy időutazó magyar vállalkozóról szólt volna. A Duna a nyolcrészes, egyenként félórás sorozatot 205,2 millió forintért rendelte meg a cégtől, amiből 184,6 millió forintot át is utalt. A sorozat, amit helyette kapott viszont tartalmában és technikailag sem hasonlított arra, amire megbízást adott.

A Megafilm és a Duna Tv között közvetítő cég időközben eltűnt, a „közvetítésért felvett” 120,6 millió forinttal együtt. Az ügyben ugyan volt egy bírósági tárgyalás, de mivel az alpereseket nem lehetett utolérni, eredménytelenül zárult. Később az MTVA újabb feljelentést tett ebben és másik hét céget érintő ügyben, de annak egyelőre nincs eredménye.

Dupla annyiba kerül, mint a Tűzvonalban

A sorozat első három része - ahogy egy informátorunk fogalmazott - azért került adásba, mert tovább fokozták volna az okozott kárt, ha az elkészült művet sem adják le. De annak ellenére, hogy a forgatókönyvíró szerint ezek megálltak volna a saját lábukon, önálló történetként is, már akkor újabb 13 részt rendelt meg az MTVA Kálomista Gábor producertől, amiket tavaly augusztusban forgattak le, az akkori tájékoztatás szerint darabját 22 millió forintért.

Ez a nagyságrend csak akkor érthető meg, ha hozzátesszük azokat az adatokat is, hogy az első két évaddal nagy sikereket elért Tűzvonalban című sorozat egy epizódja 11,5 millió forintba került, míg mondjuk a Barátok közt egy része 9 millióba, de még a márciusban a köztévén induló napi szappanopera, a Marslakók egy részére is csak 5,9 millió forintot szán a közmédia.

A 22 millió forintos költség azért is szembetűnően sok, mivel a sorozat nagyrészt két helyszínen, egy földalatti irodában és egy irodaház aljában játszódik, külső helyszínek alig vannak benne, mint ahogy akciójelenetek is csak nagy ritkán. A 8-10 állandó főszereplő és a pár, néhány percre feltűnő statiszta a sorozat legnagyobb részében vagy a monitort bámulja vagy fel-alá járkál egy szobában.

Kit érdekel?

A Hacktion című sorozat  forgatási helyszíne
A Hacktion című sorozat forgatási helyszíne

Az MTVA Koomunikációs igazgatóságát is megkérdeztük, hogy mégis miért rendelnek újabb részeket egy bukott sorozatból. Azt a választ kaptuk, hogy "a sorozat úgy teljesített, ahogyan kezdődő sorozatok szoktak".

"A jövő évadtől már többet várunk. Az AGB Nielsen mérései alapján a Hacktion eddigi epizódjait átlagosan 250 ezren nézték (AMR), a sorozat főműsoridőben 5,4 százalékos közönségarányt ért el (SHR, 4+). Az egyes epizódok elért közönsége hétfőnként 700 ezer fő volt (RCH), ebbe azok a nézők tartoznak, akik legalább egy percet láttak az adott epizódból. A sorozat eddigi 15 epizódja összesen 3,5 millió nézőt ért el (CoV) vagyis a teljes népesség 37,6 százalékát, ebből a lojális nézők száma, vagyis azok, akik legalább 3 epizódba belenéztek, és 10 percnél többet láttak a filmből 500 ezer fő volt. Ez a szám jóval magasabb, mint az összes magyar film nézőinek száma együttvéve 2010-ben a mozikban" - tette hozzá az MTVA. Tájékoztatásuk szerint a második évad 14 részes lesz, és a Megafilm Kft.-vel kötött megállapodás változatlan feltételekkel került meghosszabbításra. Az MTVA arra a kérdésünkre, hogy a második évaddal szemben lesz-e magasabb nézettségi elvárás, azt válaszolta, hogy szeretnének elérni egy kb. 10-12 százalékos növekedést.

Az MTVA általá idézett adatok persze a Nielsen elektronikus nézettségmérésének adatbázisából származnak, de értelmezésük teljesen hibás, a közmédia csúsztat. Teljesen értelmetlen például a sorozatból legalább egy percet nézők számának közlése, hiszen ez legfeljebb a csatorna ismertségét mérheti, annyit jelent, hogy a nézők odakapcsoltak, de nem tetszett nekik a Hacktion, ezért gyorsan el is menekültek. Az sem igaz, hogy a lakosság 37,6 százalékát elérte a sorozat, mivel ez is csak a legalább egy percet nézők száma, ráadásul az összes epizód elérését összeadva, ami azt feltételezi, hogy mindenki csak egyetlen részbe nézett bele.

A forgatókönyvíró Fonyódi Tibor honlapja szerint ugyanakkor a közmédia 21 újabb részre adott megbízást Kálomista Gábor Megafilm nevű cégének és a forgatások már december elején elkezdődtek. A 16 részből álló első évad 350 millió forintos költségén túl, a további 14 rész 308 millió forintba, 21 rész pedig 462 millió forintba kerülne. Előbbi esetben tehát összesen 658, utóbbinál 812 millió forintot fizetne ki a közszolgálati tévé a Megafilm Kft.-nek. Az ügy azért is pikáns, mivel tavaly márciusban Kálomista Gábor felesége, Kálomista Zsuzsanna az MTVA filmbeszerzésekért felelős igazgatója lett.