A demokraták kicenzúrázták az al-Dzsazíra logóját

2004.07.29. 13:00
A Bostonban zajló demokrata jelölőgyűlésen egyik nap hiába kereste csatornája hirdetését Nader Abed, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítója. Az amerikai pártkonvención jó néhány más tévétársaság molinója végig ki volt függesztve.
Az al-Dzsazíra logója
A hírtévé képviselői hetekkel a rendezvény előtt e-mailben tisztázták a szervezőkkel, hogy elhelyezhetik a csatorna logóját közvetítőfülkéjük felett, csakúgy, mint bármelyik másik hírtelevízió. A 30 000 dolláros táblának azonban egyik napról a másikra nyoma veszett.

Rejtélyes teleportáció

A dolog érdekessége, hogy senki nem tudja, ki rendelte el a logó eltávolítását. A táblára egy nappal később egy burlingtoni raktárépületben akadtak rá, 24 kilométerre a jelölőgyűlés helyszínétől.

Amerikai újságírók közbenjárására a szervezőbizottság egyik tagja végül azt a választ adta az al-Dzsazíra képviselőjének, hogy a szabványoknak megfelelő, 3,6 x 1,2 méteres logó "túlságosan jól látható volt minden kameraállásból". A táblán semmiféle arab felirat nem szerepelt, csak a csatorna logója és alatta a neve, latin betűkkel.

Az "arab CNN"-ként is emlegetett al-Dzsazíra tudósítói az augusztus 30-án kezdődő republikánus jelölőgyűlésen is részt vesznek majd.