Színlelt orgazmus

2001.05.16. 16:37
Non-stop megfigyelés, több tucat fürkésző kamera, ötágyas szobák, szigorú szabályok. Mindezek nem egy különleges biztonságú börtön, hanem egy szombaton indult magyar vetélkedő kellékei. Showműsor a magamutogatás és a manipulatív média határán, mérföldekre a valóságtól!
Kis hazánk megint lefaragott az átkos ötven év során felgyülemlett hátrányából, és egy apró arasszal közelebb került a világ fejlettnek mondott feléhez.

A Bár az interneten is nézhető, esetleg
Szombat este nyolc órától ugyanis már nekünk, magyaroknak is van a valóságot napi huszonnégy órában bemutató tévésorozatunk. Ez a szappanoperákat és a televíziós vetélkedőket Orwell 1984 címen elhíresült rémálmával keresztező produkció a világ számos pontján forgatta már fel a médiafogyasztás addigi szokásait. A Big Brother, Survivor, vagy egyszerűen csak Bar címen futó mutációk mindegyike azonos alapokon nyugszik: legfeljebb 10-12 vállalkozó szellemmel és nagy adag exibicionizmussal megáldott szereplő életét követhetjük végig rejtett kamerák segítségével egy mesterségesen kialakított élettérben. Az állandóan működő kamerákon keresztül a kíváncsi nézők megismerkedhetnek a szereplők mindennapi gondjaival, sőt a rendezők reményei szerint szexuális életükkel, vagy bélműködésük intim pillanataival is. Bizonyos időközönként pedig egy szereplő, általában a nézők szavazatai alapján kiesik a játékból, egészen addig, míg egy marad, aki bezsebelheti a nyertesnek járó pénzeket.

A műsor azokat a nézőket próbálja meg a képernyő elé taszigálni, akik már megcsömörlöttek a szappanoperák rózsaszín fátyolos világától, és a hónaljmirigyek működésétől életszagú történetekre vágynak. Az ötlet eddig bevált, hiszen az ilyen dokumentarista teleregények nézettségi mutatói láttán még a Vészhelyzet alkotói is elsápadnak, sőt Natalia Oreiro szilikonmellei is megereszkednek egy pillanatra.

Rumli egyenes adásban
A tavaly karácsonykor indult tévétársaság, a svéd MTG médiacsoport által jelenetős tőkével életre hívott viasat3 is ezzel a tutinak gondolt recepttel próbál meg nézőket, és ezzel együtt persze reklámozókat átcsábítani a két nagy kereskedelmi adótól. A cég tulajdonában lévő, Skandináviában nagy sikerrel futó Bar című műsort próbálták meg a magyarországi igényekhez alakítani. Így került a műsor a frekventált Andrássy úton pöffeszkedő, eltévedt turisták, brókerek és modelltanfolyamot végző gimnazista lányok által kedvelt Fashion Caféba, ahol ezentúl tíz héten át a show szereplői, többek között Tiger, Napsugár és Zsanzi szolgálja fel a narancslét azoknak, akik a borsos ár mellett vállalják, hogy hangos szürcsölésük esetleg főműsoridőben kerül adásba. Ráadásul a szombat esti élő adást Kimnowak vezeti, akinek a nevét tulajdonképpen csupa kis betűvel kéne írni, eddigi kulturális tevékenységének elárulása miatt.

A pár napja futó show eddig nem igazán röpítette a magasba a nézők vérnyomását, hiszen az ismerkedés csendes unalmából még a szemmel láthatóan videóklippeken nevelkedett vágó sem tudott hatásos, szórakoztató fél órás összeállítást barkácsolni. Azt persze már most látható, hogy a legtöbb játékos inkább testi képességeivel, széles mosolyával, esetleg nemétől függően bicepsz méretével, vagy mellbőségével akarja belopni magát a nézők szívébe, és eszében sincs szellemi fölényével lenyűgözni minket.

Csalás?
Délutáni unalomblokk a Bárban. Megcsörren a telefon. A bármenedzser felveszi, majd szinte időt sem hagyva a telefonálónak a bemutatkozásra, rögtön azt tudakolja, ki is beszél olaszul a játékosok közül. Minő véletlen a telefonhoz legközelebb ülő, a kamerának is jó szögből látszó lány jelentkezik. Pár másodperc beszélgetés után kiderül, hogy a vonal másik végén lévő olasz turista asztalt akar foglalni.
A jelenet hitelessége enyhén szólva megkérdőjelezhető. A bármenedzser saját utasítását figyelmen kívül hagyva, nem mondja be a kávézó nevét. Talán tudta, hogy ki fog telefonálni? Az olasz turista egy idegen városban egy konkrét kávézót akar meglátogatni. Talán ekkora a híre a szórakozóhelynek Olaszországban? A telefonáló rögtön olaszul kezd rá, a nemzetközi összekötő nyelvként funkcionáló angollal meg sem próbálkozik. Úgy tapasztalta, hogy Magyarországon minden kis étteremben, boltban beszélnek olaszul?
Bár - egy műsor, amit a valóság alakít. A szerkesztők aktív közreműködésével?
A show mégsem a szereplők szellemi sivársága miatt ijesztő, sőt még csak az emberkísérlet bűnös bélyegét sem kell a műsorra sütni ahhoz, hogy rádöbbenjünk: egy lépéssel a mindent mocsokkal elárasztó, manipulatív média antiutópiájához is közelebb kerültünk. A Bár című műsornak ugyanis annyi köze van a való világhoz, mint Ganxsta Zoli szalonrapjének a budapesti alvilág mindennapjaihoz. A szereplők tudniillik tudatában vannak annak, hogy minden lépésüket kamerák rögzítik, és az esténként a képernyő elé ülő nézők segíthetik őket az ötmillió forintos fődíjhoz. Éppen ezért minden gesztusuk, minden megszólalásuk kifelé szól, így nem több, mint taktikai alapokon nyugvó színjáték. Valószínűleg lesz még a műsorban spontán asztaltánc a felhőtlen jókedv bizonyítására, könnyes egymásra borulás az összetartozás kifejezéseként, sőt ha a siker úgy kívánja, még színlelt orgazmust is láthatunk. Csak a valóságot ne keressük, az manapság a Barátok Közt keres menedéket.