Egyre biztosabb az MTV és a Duna TV házassága

2006.08.24. 10:45
A jelek szerint MTV-székház már nem épül a Bojtár utcában, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ugyanis eladja azt az állami társaságot, amelynek a tulajdonában van a Bojtár és a Kunigunda utca kereszteződésében fekvő, összesen 18 hektáros ingatlan.

Éveken át tartotta magát az az elképzelés, amely szerint az MTV új székházának a Bojtár utcai területen kell felépülnie. A több mint 20 milliárd forintra becsült beruházáshoz már a tervek is régen elkészültek, ám a legújabb hírek szerint az MTV-t mégis inkább a Duna Tv-vel költöztetnék össze, az utóbbi bázisán. Ezt az értesülést látszik most alátámasztani a Millenniumi Médiára kiírt pályázat is.

Nyilvános pályázaton értékesítik

Kényszerházasság
A két közszolgálati televízió, az MTV és a Duna egy vezetés alatti egyesüléséről augusztus elején reppent fel az első hír. Az MTV szanálására azért kényszerülne a kormányzat, mert a csatornának négymilliárdos tartozásán kívül csak "szellemi tőkéje, archívuma és elavult eszközparkja" van, ezzel szemben pedig a a Duna Tv nullszaldós, saját épülete, stúdiója és korszerű eszközei vannak.
Az MTV még 1999-ben adta el Szabadság téri központját azzal, hogy majd felépítik saját, modern központjukat. Jelenleg bérlők a belvárosi ingatlanban, és a tulajdonos jelezte, hogy jövő nyáron jelentősen megemeli a bérleti díjat. A KVI által most értékesítésre kerülő Kunigunda utcai ingatlanon felépülő új bázis mintegy 20 milliárd forintba kerülne. Erre pedig sem a cégnek, sem az államnak nincs forrása.

Október másodikán lehet ajánlatot tenni arra az egyfordulós, nyilvános pályázatra, amelyet a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) írt ki a Millenniumi Média Kft. 4,6 milliárd forint névértékű, 100 százalékos üzletrészére. Ez a társaság tulajdonolja és kezeli azt a két, a főváros III. kerületében, a Bojtár és a Kunigunda utca kereszteződésénél fekvő ingatlant, amelyek még 2001-ben kerültek az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-hez a Magyar Televízió (MTV) Zrt.-től. Az ÁPV annak idején összesen 4,2 milliárd forintot fizetett az MTV-nek az ingatlanokért.

Az RTL Klub Való Világ című reality show-jának is helyet adó területen álló stúdiók legnagyobb bérlője jelenleg az MTV, de a csatorna mellett több cég is bérel itt ingatlant - mondta a Napi Gazdaságnak Barinkai Péter, a Millenniumi Média ügyvezető igazgatója. Az MTV nemrég még nagyjából kétévi bérleti díjjal tartozott a Millenniumi Médiának, amely a kamatok nélkül másfél milliárd forintos tartozás miatt pert indított a társaság ellen, a helyzet azonban mostanra rendeződött és a pert lezárták a felek.

Lakóparknak is ideális

A Millenniumi Média ingatlana két külön helyrajzi számon nyilvántartott telekből áll. A területek 9-9 hektárosak, és az egyik ingatlannak nagyjából a felét foglalják el a stúdiók. Szakértők szerint a társaságra kiírt pályázatra vagy egy szakmai és egy ingatlanpiaci befektető párosának érdemes ajánlatot tennie, vagy egy olyan ingatlanfejlesztőnek, amely elég nagy ahhoz, hogy a beépíthető területek hasznosítása mellett a stúdiók üzemeltetésére is marad energiája.

Ha szakmai befektető-ingatlanfejlesztő pároshoz kerül a terület, akkor valószínűleg különválasztják majd a földhivatalban amúgy is külön nyilvántartott telkeket. Az üres területre szakértők szerint elsősorban lakóparkot érdemes építeni, hiszen az ingatlan a Szentendrei út közelében, de csendes helyen fekszik.