Gyárfás: Kiegyensúlyozottak lennénk, ha hagynák

2007.09.22. 12:07
A Napkelte producere szívesen látna jobboldali újságírókat is a reggeli műsorban, de nem Orosz József és Aczél Endre helyett. Ellenben egyetért a Kossuth téri tüntetők egyik követelésével. Gyárfás Tamás nem érti, hogy miért éppen most vizsgálja a Napkelte műsorvezetőinek összeférhetetlenségét a Magyar Televízió.

„Bízunk abban, hogy a szerdai kuratóriumi ülésen Rudi Zoltán tévéelnök kiáll hat évvel ezelőtti döntése mellett, és érvelésére az MTV Kuratóriumának elnöksége sem tartja összeférhetetlennek, hogy Aczél Endre és Orosz József ezentúl is vezesse a Napkelte műsorait” – nyilatkozta az Indexnek Gyárfás Tamás, a reggeli műsor producere, aki nem érti, hogy ha éveken át senkit nem zavart, hogy Orosz József és Aczél Endre a Klubrádióban is dolgozik, akkor ez miért okoz éppen most problémát.

Gyárfás emlékeztetett arra is, hogy Aczél Endre külön felkérésre nemrégiben szerkesztője és műsorvezetője volt az MTV ötvenéves évfordulóján sugárzott Köztévé című műsorsorozatnak, és akkor senki nem beszélt összeférhetetlenségéről.

„Nem várható el egyetlen újságírótól sem, hogy heti három óra tíz percet dolgozzon” – jegyezte meg Gyárfás. – „A Napkeltét minden nap más vezeti. Mit csináljon Aczél Endre szerdán reggel 9-től, jövő szerda hajnali 5.50-ig? Egész életében újságíró volt”.

Jobboldali újságírókat is

Gyárfás határozott szándéka, hogy jobboldali újságírók is feltűnjenek a műsorban, de nem az évek óta ott dolgozó munkatársak helyett, hanem mellett.

„A mi érdekünk is, hogy az ellenzék visszatérjen a Napkelte stúdiójába. Közös érdek, hogy sokszínű, kiegyensúlyozott legyen az adás. Ezt akarja az MTV vezetése, ezt akarja a Napkelte szerkesztősége, már csak az kell, hogy ezt akarja az ellenzék is. Korábban többek között Kondor Katalint hívtam műsorvezetőnek, sajnos nemet mondott – mondta Gyárfás.

„Többször jeleztük, a múlthoz hasonlóan szívesen látnánk a műsorban a Magyar Nemzet újságíróit, mint ahogy a Hír TV riportereit is. Mi kiegyensúlyozottak lennénk, ha hagynák. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a napokban négy pontos petíciót nyújtott át az MTV hírigazgatójának, ebben többek között azt kérték, hogy az ellenzéki pártok képviselői szerepeljenek a Napkelte műsorában. Egyetértek velük – tette hozzá a producer.

Arra a kérdésre, hogy a mielőbbi megoldás elősegítése érdekében kit látna szívesen a Napkeltében, a műsor producere hirtelenjében Borókai Gábort, a Heti Válasz jelenlegi főszerkesztőjét nevezte meg, de persze más hasonlóan felkészült újságírók is szóba jöhetnek. Felkérésükhöz azonban Gyárfás szerint a MTV elnökének és a MTV kuratóriuma elnökségének jóváhagyása kell, mint ahogy ez korábban Aczél Endre és Orosz József esetében is szükséges volt.

Helyettesítés

Gyárfás egyébként tiszteletben tartja az MTV döntését, ezért hétfőn nem Orosz József, hanem Pallagi Ferenc vezeti majd a reggeli műsort, szerdán pedig Aczél Endre helyett Bánó András, vagy Betlen János kérdez majd, ha addig felgyógyul az influenzából.