Az amerikai média nem lövi le Pottert

2007.07.13. 17:06
A nagy újságok és tévécsatornák megígérik, hogy nem árulják el a megjelenés utáni napokban, hogy mi történik Harry Potterrel az utolsó, hetedik kötetben. Spoilerellenes mozgalmat indítottak a varázslótanonc rajongói, az írónő pedig honlapján ítélte el azokat, akik nem bírják tartani a szájukat.
Az utolsó Harry Potter-regény A Harry Potter és a Halálos Ereklyék megjelenéséig már csupán nyolc nap van hátra, és a visszaszámlálás idején egyre nagyobb az izgalom a rajongók körében. Sokan attól tartanak, hogy a média azonnal világgá kürtöli a 784 oldalas történet végkimenetelét.

Nem lövik le

Néhány sajtóorgánum diszkréciót ígér, az AP hírügynökség szóvivője például elmondta, hogy publicistájuk azt is csupán a minap fedte fel, hogy a hatodik kötetben meghal Albus Dumbledore, a Roxfort igazgatója. A szóvivő megerősítette, hogy ezúttal sem lövik le a poénokat, csak akkor tudósítanak a fejleményekről, ha azt a sajtó széleskörűen terjeszteni kezdi, ám a sztorijuk úgy lesz megírva, hogy abból senki jöhet majd rá a titkokra.

A legnagyobb amerikai tévétársaságok tradícióikhoz ragaszkodva ezúttal sem rontják majd el az olvasók örömét. Ezt erősítette meg például Jeffrey Schneider, az ABC amerikai tévécsatorna alelnöke.

"Nem fogjuk elárulni a regényfolyam csattanóját, amíg több millió amerikai el nem olvassa az utolsó hetedik, könyvet" - ígéri Schneider, de a spontán szerveződő spoilerellenes mozgalomhoz csatlakozott több más amerikai újság és televízió-csatorna is. Eközben a rajongói honlapok pedig az ígérik, hogy a fórumokban jól elkülönítik azokat a topikokat, amelyekben az utolsó kötetet már olvasó rajongók vitatkoznak.

Az írónő honlapján egyébként mélységesen elítélte azokat, akik el akarják rontani mások örömét: "Azt akarom, hogy az olvasók, akik sok esetben Harryvel együtt nőttek fel, csak vele osztozzanak az utolsó kalandban, anélkül hogy tudnák, hova vezet" - adott hangot reményének.

Már az első nap milliók olvassák

Rekordot állított fel az Amazon internetes könyvkereskedőnél J.K. Rowling hetedik és egyben utolsó Harry Potter-könyve: közel 1,6 millió példányt rendeltek meg világszerte a július 21-én megjelenő könyvből. (A magyar változat csak jövő februárra várható, de az angol eredeti kapható lesz a premier napjától a nagy magyarországi könyvesboltokban is).

A Harry Potter és a Halálos Ereklyék (Harry Potter and the Deathly Hallows) ezzel megdöntötte az előző kötet - Harry Potter és a Félvér Herceg - 1,5 millió internetes előrendeléssel felállított rekordját.

Az internetes könyvterjesztő szerint a hetedik könyvre vonatkozó megrendelések a továbbiakban várhatóan még több százezer példánnyal növekednek. A nagy amerikai könyvesbolt hálózatokhoz is rengeteg előrendelést érkezett, a Barnes & Noble félmillió köynvet adott el már a megjelenés előtt, míg a Wal-Mart áruházlánc is már közel egymillió darabra vett fel megrendelést. Ennek ellenére nem várható, hogy a megjelenés napján hiány lesz a regényből, hiszen a könyv egyesült államokbeli kiadója, a Scholastic Corp. 12 millió példánnyal önti el a piacot.