Rekordot döntött a meg sem jelent Harry Potter

2007.07.03. 00:22
Csak július 21-én jelenik majd meg, de már most eladott 1,6 millió darabot a Harry Potter-sorozat utolsó, hetedik könyvéből az Amazon internetes áruház. A rekordot eddig az előző kötet tartotta 1,5 millió előrendeléssel.

Rekordot állított fel az Amazon internetes könyvkereskedőnél J.K. Rowling hetedik és egyben utolsó Harry Potter-könyve: közel 1,6 millió példányt rendeltek meg világszerte a július 21-én megjelenő könyvből. (A magyar változat csak jövő februárra várható, de az angol eredeti kapható lesz a premier napjától a nagy magyarországi könyvesboltokban is).

A Harry Potter és a Halálos Ereklyék (Harry Potter and the Deathly Hallows) ezzel megdöntötte az előző kötet - Harry Potter és a Félvér Herceg - 1,5 millió internetes előrendeléssel felállított rekordját.

Az internetes könyvterjesztő szerint a hetedik könyvre vonatkozó megrendelések a továbbiakban várhatóan még több százezer példánnyal növekednek. A nagy amerikai könyvesbolt hálózatokhoz is rengeteg előrendelést érkezett, a Barnes & Noble félmillió köynvet adott el már a megjelenés előtt, míg a Wal-Mart áruházlánc is már közel egymillió darabra vett fel megrendelést. Ennek ellenére nem várható, hogy a megjelenés napján hiány lesz a regényből, hiszen a könyv egyesült államokbeli kiadója, a Scholastic Corp. 12 millió példánnyal önti el a piacot.

Minden eddiginél?

A számok a varázslótanonc utolsó kalandjai iránti nagy nemzetközi érdeklődésről tanúskodnak, nagy találgatások előzték meg ugyanis arra vonatkozóan, hogy a főhős meghal-e a könyvsorozat végén. Rawling mindössze annyit közölt, hogy két szereplő meghal a "halálos ereklyékben", de nem nevezte meg őket.

A varázslótanonc kalandjairól szóló eddig megjelent hat könyvet eddig hatvanhat nyelvre fordították le - köztük ógörögre - és világszerte 325 millió példányban keltek el. A legsikeresebb az első, Harry Potter és a Bölcsek köve című kötet volt, amelyből 107 millió darab fogyott.

Az első négy könyvből készült filmekre eladott jegyekből mintegy 3,5 milliárd dollár folyt be. Az ötödik könyvből, a Harry Potter és a Főnix Rendjéből készült film a héten, az utolsó film pedig várhatóan 2010-ben kerül a mozikba.

Nem keresnek rajta

Szakértők szerint az óriási érdeklődés ellenére az egyesült államokbeli forgalmazók alig fognak keresni az új könyvön, mert leginkább a Wal- Mart és az amazon közt dúló árháború árengedménnyel kínálják a regény előjegyzését.

Az Amazon.com internetes áruház és a Wal-Mart Stores, a világ vezető áruházlánca közel 50 százalékos engedményt ad a könyv 34,99 dolláros ajánlott árából, amivel a független könyvkereskedőket is hasonló lépésre kényszerítik: a Barnes & Noble Inc. és a Borders Group Inc., a világ legnagyobb könyvforgalmazói 40 százalékkal adják olcsóbban a kötetet. Ez persze felpörgeti a forgalmat, de a haszonkulcs nagyon összeszűkül, amit a boltok hűségprogramok indításával próbálnak ellensúlyozni, azt remélve, hogy a bestseller miatt a boltba betért vevőből törzsvásárló lesz.