Hétpecsétes TV-toplisták

2003.05.26. 08:20
Az Index megszerezte annak a szigorúan titkos kutatásnak az eredményeit, amely a tévéműsorok és személyiségek népszerűségét mutatja ki. Erős Antónia, Vágó, Sváby és Frei az élen, Majka, Lajcsi és Nóci a leggyűlöltebbek között. Havast meg nem zavarja. Az eredményeket nem szokás közölni az érintettekkel - nehogy elbízzák magukat.
Félévente készítik el a System 7 nevű felmérést, amely a magyar televíziók arcainak és műsorainak népszerűségét mutatja ki. Az ezerfős mintán alapuló - vagyis egy alapos közvéleménykutatásnak megfelelő - kutatás a televíziók egyik legfontosabb iránytűje, amikor új műsorokhoz keresnek házigazdát, vagy régi, gyenge eredménnyel szerepelő figuráiknak és programjaiknak próbálnak jobb helyet találni. A System 7 a puszta nézettségi adatoknál sokkal pontosabb pozicionálást tesz lehetővé.

A System 7 ausztrál eredetű kutatási módszer, Magyarországon a tv2 használja. A begyűjtött válaszokat Hollandiában értékelik, így elkerülhető, hogy a feldolgozás során bármilyen elfogultság érvényesüljön. Mivel a System 7 kimutatásait nem a nyilvánosságnak szánják, mindkét csatorna méri a konkurencia népszerűségét is - ezek a mérések aztán perdöntőek lehetnek például akkor, amikor egy esetleges átigazolásról határoznak. Az RTL Klub - mint azt a televízió egyik vezetőjétől megtudtuk - évente háromszor készíttet adatfelvételt a műsorok és műsorvezetők népszerűségéről. Az RTL Klub a Gfk Hungária piackutató intézettel dolgoztat, és a System 7-hez hasonlóan szintén ezerfős mintán készül a kutatás. A felvétel módszerét, a kérdőívet és a mutatószámokat az RTL Klub és a Gfk közösen fejlesztette ki. A kutatás eredményei bizalmas információnak minősülnek - ahogy az Indexhez került, TV2-es megrendelésre készült System 7 adatai is. A két felmérés információnk szerint hasonló eredményeket mutat.

Kifizetődő ellenszenv

A megkérdezés legfontosabb része, hogy a válaszadó az egyes műsorokat és személyiségeket öt kategórának megfelelően osztályozza. Az öt választható besorolás: kedvencem, szeretem, semleges, nem szeretem és utálom. A kutatás méri az úgynevezett burnout effectet, vagyis az illető médiaszemély kiégettségét, elhasználtságát is, továbbá igyekszik előre jelezni, mekkora nézettség várható az illetőtől. Az érdeklődés nem mindig arányos a kedveltséggel; egyes esetekben az ellenszenv is növelheti a nézettséget. A legfontosabb faktor az előrejelzésben természetesen az, hányan jelölik meg a vizsgált arcot vagy produkciót kedvencükként.

A System 7 felmérésből negatív népszerűségi listát is készítenek, itt a két negatív kategóriában elért eredményeket adják össze.

Az Index birtokába jutott adatok a március 24-én készült, legfrissebb mérésből származnak, a kutatást a 18-49 éves korosztályban végezték.

II. A legnépszerűbbek III. A kedvencek IV. A kasszasikerek V. Két perc gyűlölet VI. Új háború jön