Újból szól a Tilos

2005.03.23. 18:17
Mától változatlan műsorokkal újból jelentkezik a Tilos, ami még a 2003 decemberi keresztényellenes megjegyzések miatt huszonöt napig hallgatott.
Szerdától ismét jelentkezik adásával az éterben és az interneten a Tilos Rádió, amely - végrehajtva a médiahatóság által kirótt szankciót - 25 napig nem működött.

"A Tilos Rádió műsorkészítőinek közössége örömmel tájékoztatja a szabad magyar rádiózást kedvelő lakosságot, hogy március 23-án szerdán 0 órától újra hallható a Tilos az éterben (FM 90,3), kábelen (UPC 103,7) és interneten (www.tilos.hu).

A Tilos Rádió, mely jelenleg az újkori magyar médiatörténet kirívóan legsúlyosabb büntetését tölti, bizakodva tekint a jövőbe." - áll a Tilos Rádió honlapján kiadott közleményben.

A médium hangvétele és műsorstruktúrája nem változik, mivel "az összes olyan változtatást, amire szerintünk szükség volt, korábban már megtettünk" - mondta még keddi sajtótájékoztatóján Tóth Szabolcs, az adó szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta, a külső - például törvényi - előírások mellett a közösségnek "ennél sokkal keményebb" belső szabályai is vannak, amelyeknek minden műsorkészítőnek meg kell felelnie.

25 napig hallgattak keresztényellenesség miatt

A Fővárosi Ítélőtábla korábbi döntését végrehajtva február 25-én éjféltől 25 napra eltűnt az éterből és az internetről a Tilos Rádió adása. Kovács Ágota, a rádió ügyvezetője akkor úgy nyilatkozott, hetekbe telt volna, mire megkapják írásban az akkor azonnal végrehajtandó ítéletet, ezért úgy gondolták, "minek ezt megvárni, essünk túl rajta".

A Fővárosi Ítélőtábla napokkal a leállást megelőzően meghozott döntésében példátlan esetként észlelve és kirívóan súlyosnak minősítve a Tilos Rádió 2003 decemberi magatartását, amikor a rádió azóta már menesztett munkatársa a keresztényellenes megjegyzéseket tett, és a keresztények kiírtásáról beszélt. A Fővárosi Ítélőtábla döntésében úgy foglalt állást: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogszerűen döntött a műsorszolgáltatás harmincnapos felfüggesztéséről.

Az ORTT a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát egyes, 2003 decemberi műsorokban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt függesztette fel. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és "utolsó figyelmeztetésben" részesítették.

A Tilos Rádió időközben öt napra beszüntette a műsorszolgáltatást, majd miután a bíróság eleget tett a végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérésének, folytatta a sugárzást, ezért most februárban már csak huszonöt napig kellett szüneteltetniük a műsorszórást.