A vetélkedők éve jön

2007.01.03. 20:02
Milyen sorozatok tűnnek fel idén? Folytatódnak a Rém rendes család budapesti kalandjai? Mi lesz az Áll az alku helyén? Vágó István már örökre a Legyen Ön is milliomost választja? Televíziós trendek, tervek, pletykák.

2006. az amerikai sorozatok éve volt a magyar televíziózásban, már nem csak a Vészhelyzetet és Columbót néztük, de itt volt nekünk a Lost, a Szökés, a Született feleségek, a Helyszínelők számtalan mutációja, vagy éppen az NCIS. Az őszi műsorstruktúra ráadásul még több amerikai szériát hozott, A médium, A főnök és a Gyilkos elmék pár éve még csak a késő esti, úgynevezett értelmiségi főműsoridőben fértek volna el, de idén már tíz óra után versenyeztek a nézőkért.

Az amerikai sorozatok sikerének több oka is lehet: egyrészt az amerikai gyártók is egyre jobban figyelnek az európai nézők igényeire, egyre kevesebb az olyan sorozat, amit csak a tengerentúlon értenek meg, Európában pedig a valóságshow-k végkiárusítása után újból divat lett a fikció. Márpedig a legdrágább, már-már moziélményt nyújtó sorozatokat még mindig az Egyesült Államokban termelik. Magyarországon ráadásul 2006-ban a sok éves folyamatos beruházás után kicsit visszafogták magukat a csatornák, valamivel kevesebbet költöttek műsorgyártásra, mint az azt megelőző években, így a sok nézőt vonzó, látványos sorozatok költséghatékony beruházásnak tűntek a főműsoridő kitöltésére.

Egyre bonyolódik a cselekmény

Jóslataink szerint 2007-ben is folytatódik a trend: még több sorozatot vásárolnak (illetve már vásároltak) a csatornák, hiszen az amerikai sorozatok ugyan idén nem szerepeltek túl jól hazai pályán, az Egyesült Államokban, viszont Európában még csak most kapnak rá a jobb híján szerializált drámának nevezett műfajra, azokra a sorozatokra, amelyek egy-egy egyre jobban bonyolódó cselekményt mesélnek el epizódról epizódra.


Múlt és jövő

(Ezek a Lost és a Született feleségek sikere után szaporodtak el Amerikában is 2006-ban, annak ellenére, hogy már 2005-ben kiderült, hogy csak pár ilyen sorozatot tudnak követni a nézők, ezért a szerializált drámák vagy sikeresek lesznek, vagy nagyon nagyot buknak. Hatalmasat zakózott például a Rejtélyek városa, amit hiába akarna folytatni az RTL Klub, már az első szezon után befejezték a gyártását).

Előrejelzésünk szerint az Egyesült Államokban idén egyre több vetélkedő készül majd, mivel a nagy csatornák számításai szerint ez a műfaj sokkal költséghatékonyabb, mint a sorozatok, vagyis ugyanannyi nézőt érnek, miközben sokkal kevesebbe kerülnek.

Megszorítások, sorozatok

"Nem várható nagy trendváltás a piacon, a sorozatok továbbra is meghatározó elemei lesznek a műsorstruktúrának" – nyilatkozta az Indexnek Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, aki szerint emellett idén is nagy sikere lesz majd az úgynevezett "feel good" – műsoroknak, mint amilyen a Szombat esti láz vagy éppen a Megatánc, amiben a vetélkedés helyett inkább a jó hangulat és a lenyűgöző látvány dominál.

"Csökken viszont a filmek jelentősége, mivel a mozicsatornák és az egyre alacsonyabb dvd-árak miatt ezek már évek óta egyre kevesebb nézőt vonzanak a képernyők elé" – tette hozzá Kolosi Péter.

Az RTL Klub programigazgatója szerint egyébként nagy változásokra azért sem lehet számítani, mert a megszorítások miatt minden bizonnyal szűkül a reklámpiac, ezért a csatornák 2007-ben kevesebbet költenek műsorkészítésre és vásárlásra, mint eddig.

"Az Egyesült Államokban 2007. a gameshow-k éve lesz, hiszen a Legyen Ön is milliomos hosszú végjátéka után a piac már keresi az utódot, az új vetélkedőt, ráadásul ez a műsortípus viszonylag olcsón tud elérni nagy tömegeket" – mondta el Poich Lóránd, a Tv2 programigazgatója. Poich szerint a magyar piacon is fontos szerepet kapnak majd a vetélkedők, miközben valószínűleg tovább nő az érdeklődés az amerikai sorozatok iránt.

"A nagy kereskedelmi adók idén még mindig a tehetségkutató- és sztártáncoltató műsorokkal lesznek elfoglalva, a Viasat3 viszont továbbra is a prémiumsorozatokra esküszik" – nyilatkozta Hámori Barbara, a csatorna programigazgatója, aki úgy véli, a magyar tévés piac egyik jelentős fejleménye lesz, hogy a Viasat3 a 2006-os próbálkozások után idén még több saját gyártású műsort indít majd.

Már az RTL-en is helyszínelnek

A jóslatok mellett a kereskedelmi televízióknak azért konkrét előrejelzéseik, sőt terveik is vannak, ezeket azonban nem szívesen osztják meg a sajtóval. Mi azért bennfenteskedünk kicsit.

Igaz ugyan, hogy a Legyen Ön is milliomos nemcsak Magyarországon, de az egész világon kifáradt, az RTL Klub január 2-tól mégis újból megpróbálkozik vele, talán hogy a műsorral csábítsa magához még idejekorán, az Áll az alku szüneteltetése miatt napi adag nélkül maradó vetélkedőfüggőket. Már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy Vágó István saját vetélkedőt fejleszt a Legyen Ön is milliomos felváltására, a visszatérés talán ennek a próbálkozásnak a kudarcát jelzi, és az RTL Klub véleményünk szerint most kivár: megnézi, hogy melyik formátum lesz sikeres a Legyen Ön is milliomos nélkül maradó amerikai piacon, aztán talán majd megvásárolják a győztes licencet.


A Tv2 új vetélkedője?

Az RTL Klub emellett újabb sorozatokkal próbálkozik majd, úgy tudjuk, hogy például a Miami helyszínelők a csatornán is látható tavasszal (állítólag szigorúan csak az ismétlések), ezzel az Egyesült Államok egyik legsikeresebb krimisorozata először tűnik fel országos adón, sőt mintha azt is pusmognák egyesek, hogy a csatorna megvásárolta a Jericho című sorozatot, így ha minden igaz tavasztól mi is izgulhatunk, hogy akkor most atombomba robbant az amerikai kisváros közelében, vagy sem. (Főleg, hogy egyes értesülések szerint meg éppen a konkurens Tv2 vette meg a sorozatot, vagyis egyre biztosabbnak tűnik, hogy Jericho lesz, csak az a kérdés, hogy hol).

A csatorna továbbra is hisz a scripted realityben, vagyis a nem napi, előre szerkesztett valóságshow-ban, így folytatódik a Győzike, és a jégtáncos sztárvetélkedő után (már ha lesz ilyen, és nem csak a Tv2 műsorára ígértek rá) minden bizonnyal lesznek még valóságshow-k és esztrádműsorok a csatornán.

Az Áll az alku helyett

A Tv2 legnagyobb rejtélye, hogy mivel is váltják majd fel az Áll az alkut, ami kifáradt, vagy legalábbis pihen egy jó ideig. Hagyjuk most a találgatásokat, ne nézzük végig a külföldi vetélkedőpiacot megfelelő licenc után kutatva, inkább bökjünk rá arra, amiről már egy ideje pletykál az iparág. Úgy tudjuk, hogy a Tv2 új sorozata, az Áll az alkuhoz hasonlóan az Endemol műsorformátum-gyártó cégtől érkezik majd, hiszen övék a 1 versus 100, ami nagy sikerrel megy jelenleg is az amerikai NBC-n. (Ebben a vetélkedőben egy játékos áll szemben a száz tagból álló tömeggel, mindenki ugyanazokra a kérdésekre válaszol, ha a játékos jól válaszol, akkor örülhet, de pénzt a tömeg rosszul válaszoló tagjai után kap. Minél többen válaszoltak rosszul, annál jobban örül a játékos. A műsorba belenézhet az NBC honlapján).

A Tv2 emellett a sorozatokat sem hanyagolja el, hiszen már januárban indul a 2005-ben Amerikában nagyot bukó Mélység fantomja, ami azért itthon még bejöhet. Már ha érdekel minket a tinédzser fiával kéz a kézben harcoló biológus és a tengermélyi titok. Tavasszal pedig, értesüléseink szerint jön a Heroes, a tengerentúli piac egyik legsikeresebb sorozata, amit több mint 14 millióan néztek 2006-ban odaát. A minden bizonnyal Hősök címmel képernyőre kerülő sorozat főszereplői olyan hétköznapi emberek, akik egyik reggel arra kelnek, hogy ők tulajdonképpen különleges képességekkel rendelkező szuperhősök.

A TV2 a Mélység fantomja után egy másik sci-fi témájú filmet is beszerzett magának, mégpedig az USA Network (nálunk Cinemaxon vetített) 4400 című sorozatát, amiben Seattle mellett egyszer csak megjelenik 4400, korábban szőrén-szálán eltűnt ember, és megpróbál beilleszkedni a társadalomba - de ez a hirtelen feltámadt különleges képességeik miatt (jövőbelátás, gyógyítás, stb.) elég nehezen sikerül nekik. Az USA-ban mérsékelten sikeres sorozat az UFO rajongók körében számíthat nagy sikerre, habár az biztos, hogy még a legelvakultabb Daniken fanoknak is tartogat meglepetést bőven.


Veronica Mars

A csatorna emellett persze az RTL Klubhoz hasonlóan készül egy jégtáncos sztárműsorral is, és azon sem lepődnénk meg, ha ősszel újabb valóságshow-t indítanának. Emellett az biztos, hogy a Rém rendes család tavaszig még a képernyőn lesz, és a csatorna hivatalos álláspontja szerint csak az első szezon végén döntenek majd a sitcom további sorsáról.

Veronica Mars és vetélkedő

A Viasat3 januárban a Szex és New York utolsó évadával szúrja ki a szemünket, de azért lesznek még meglepetések a csatornán, hiszen információnk szerint tavasszal négy-öt saját gyártású műsort indítanak. Az alacsony nézettség ellenére folytatódik a Topmodell, és egyes, nagyon meg nem erősített pletykák szerint esetleg szóba jöhet még a Project Runway című divattervező-valóságshow is. Emellett úgy tudjuk, hogy a Viasat3 vetélkedő indításán töri a fejét, ráadásul rögtön egy valóságshow-ba oltott verziót választanának.

Az új sorozatok közül csak a tavasszal induló Veronica Mars tűnik biztosnak. A gimnáziumi bűntényeket felgöngyölítő szőke kamaszlány első hallásra nem sok jót ígér, de higgyék el, ez a televíziózás történetének egyik legjobb műsora.