Győzelem közben nem kell szépnek lenni

2010.04.29. 17:29
Orbán Viktor sportújsággal oldja a stresszt, verekszik a fiával, és többet van Szíjjártó Péterrel, mint a feleségével. Vajon tényleg ilyen ember a leendő miniszterelnök? Megnéztük a kampányról most megjelent fotóalbumot.

Igényes és vaskos fotóalbum jelent meg Orbán Viktor utóbbi két hónapjáról, ami valószínűleg nemcsak a politikus legizgalmasabb és legstresszesebb tevékenységét, a kampányt hivatott bemutatni, hanem a szebb és dinamikusabb jövőt is. A könyv utolsó képei ugyanis a választás második fordulójának éjszakáján készültek, négy nappal később pedig kezünkben tarthattuk a hazai könyvpiacon ritka minőségben, színhelyes képekkel nyomtatott munkát.

A boldog jövő helyett nekünk elsőre azonban a múlt jutott eszünkbe. A fotográfus, Burger Barna nevét először a Fidesz 1998-as országlása idején hallottuk: annak az Ezüsthajó Kft.-nek dolgozott, amelyik Orbán Viktor mindennapjairól készített filmeket és fotókat, hogy azok aztán sose jelenjenek meg. Mindezt úgy, hogy az Ezüsthajó volt az egyik nagy beszállítója az akkori kormány intenzív PR-tevékenységét koordináló Országimázs Központnak, a hivatalnak, amely tevékenységét a szocialisták nagy elánnal akarták kivizsgálni, de persze ebből az ígéretükből sem lett semmi.

Burger Barna most látható felvételeiből valószínűsíthető, hogy a fotós akkoriban is jó képeket csinált a kiemelt gázsiért (pletykás fotósok szerint az Ezüsthajónál ezer forintot fizettek egy képért, ha megjelent, ha nem).

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A csütörtökön bemutatott album képei ugyanis jó sajtófotók, amelyekből kiderül, hogy Orbán több időt tölt Szíjjártó Péterrel, mint a kedves nejével. Igenis szokott mobiltelefonálni. A mindennapokban sem mosolyog sokat. A legfeszültebb időkben, például a választás második fordulójának napján magányos sportújságolvasással oldja a stresszt. És tényleg sosincs számítógép a közelében, amit egyébként megerősít, hogy amikor szerkesztőségünk számára dedikáltattuk példányunkat, megkérdezte: az Index.hu-ban ki kell-e írni azt, hogy pont.

Orbán csak hagyta magát

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, amit a könyvben látunk, az a cenzúrázatlan valóság. „Nekem ehhez a könyvhöz annyi közöm van, hogy hagytam magam. Ez szuverén alkotás” – mondta. Majd Cseh Tamás egy sztoriját idézte, amely szerint az énekes azt tanulta Viszockijtól, hogy zenélés közben nem kell szépnek lenni. „Én pedig azt mondom, győzelem közben nem kell szépnek lenni” – mosolyodott el.

04

Átlapozva a könyvet kerestük a cenzúrázatlan valóság jeleit. A képek legtöbbjén azonban a politikusok szokásos arcait láttuk: Orbán jelentőségteljesen néz, Orbán komoran néz, Orbán elgondolkozik, kezet ráz, beszédet mond. A színfalak mögött pedig megbeszél, magyaráz, vagy – új elem - telefonál.

Mivel ahogy ő is mondta, „egy ideges időszakban” készültek a fotók, kíváncsiak voltunk, vajon néha azért nála is elpattan-e a cérna. De kiderült, hogy Orbán sosem veszíti el a türelmét. Egyetlen képen sem ordít a rémülten falhoz lapuló Szíjjártó Péterrel, nem temeti arcába a kezét, hogy már megint milyen hülyeségekkel jöttök, és nem hahotázik a szocialisták eredményeire mutogatva a tévében. A kampánykrónika szerint a Fidesz-vezér nem járt a cigányozó exfideszesből jobbikos támogatottá vedlett Molnár Oszkár kerületében, Edelényben sem.

Négy spontánnak tűnő képet fedeztünk fel a korrekt albumban: az egyiken Orbán egy étteremben beleeszik valaki más meghagyott ételébe. Otthon az asztal alatt fekszik, vélhetően szerel valamit. A fiával birkózik az előszobában. A negyediken pedig átöleli a zsebkendőt szorongató, könnyező Lévai Anikót.

A miniszterelnök zöld kabátban igazán ember

A jelenlévő rajongók szerint a könyv Orbán Viktor valódi arcát rajzolja ki: „Ez megmutatja a nagybetűs vagy kisbetűs embert” – vélte egy elegáns, ötvenes asszony, példaként felmutatva a fotót, amin a Fidesz elnöke zöld vadászöltönyben látható.

05

Idősebb nénik, akik már birtokában vannak több Orbán dedikálta könyvnek, nem az igazit keresve vásárolták meg a munkát, hanem emlékezni szeretnének erre a „történelmi győzelemre”. A fiatalabb, harmincas korosztály képviselői pedig a Vörösmarty téren szurkoltak, és a közös buli mementójaként szerezték be az albumot.

A fotóst, Burger Barnát elmondása szerint nem konzervatív elkötelezettsége motiválta ebben a munkában. 1993-ban a demokrata Bill Clinton kampánykörútjáról készült személyes hangvételű fotós könyv adta az ötletet, hogy dokumentálja Orbán két hónapos kampánykörútját.

Orbán Viktor – Egy kampány krónikája 2010, Demax művek, 3400 Ft