Csendrendelet készül Erzsébetvárosban

2010.06.22. 15:10
A terézvárosi csendrendeletnél is szigorúbb szabályozást vezetnének be a hetedik kerületben. A lakók szerint nincs más megoldás, mint minden üzletet bezáratni, a vendéglátósok azt mondják, az önkormányzat már a választásokra készül.

Csendrendeletet vezetne be az erzsébetvárosi önkormányzat. Ha a pénteki ülésen elfogadják az előterjesztést, a kerület minden üzletének és szórakozóhelyének be kell zárnia éjfélkor, és legközelebb reggel hatkor nyithatnak ki. A rendelet alól az éjjel-nappali boltok és videotékák sem kivételek. A tervezet lakossági fórumon született. Gergely József alpolgármester a lakók panaszait próbálta összeegyeztetni a helybéli vendéglátósokból alakult Élő-Erzsébetváros Egyesülettel.

Lakók vs. romkocsmák

Amennyiben elfogadják, a rendelet már július 1-jével hatályba lépne. A hatodik kerületben is tervezett szabályozás nál is keményebb rendelet egyetlen kivételt ismer: szilveszter éjszakáján nyitva maradhatnának a helyek. A kerület úgy időzítette az előterjesztést, hogy arról a nyár előtti utolsó ülésen szavazzanak. Így ha elfogadják, legközelebb ősszel foglalkozhatnak a tiltakozásokkal és a módosítási javaslatokkal.

A rendeletet megalkotója, Gergely József MSZP-s képviselő azzal érvel, hogy a vendéglátóhelyek ugyan meghatározzák a környék hangulatát, de működésük a lakók kárára megy. Az önkormányzat az este 10 és a reggel 6 közti intervallumban rendelkezhet a terület törvényes működéséről, ezért Gergely szerint kompromisszumos megoldás, ha csak éjfélkor záratja be a helyeket.

A csendrendelet minden egyes erzsébetvárosi üzletre vonatkozna. Mint az alpolgármester kifejtette, az alapprobléma az, hogy a "jókedvű közönség végigüvöltözi az éjszakát, a lakók pedig nem tudnak aludni". Az éjjel-nappali boltok sem lesznek kivételek, mert ugyan ezekre eddig alkoholárusítási tilalom volt este 11-től reggel 6-ig, de ezt az alpolgármester szerint nem tartották be.

Lakossági fórum

Az alpolgármester múlt héten lakossági fórumot hívott össze. Mintegy száz panaszos helyi lakos, az önkormányzat főjegyzője, a rendőrség és a közterület-fenntartók képviselője, illetve a vendéglátósok képviseletében az Élő-Erzsébetvárosért Egyesület tagjai vettek részt a fórumon. A panaszokból kiderült, a legtöbb probléma nem a szórakozóhelyekkel, hanem az utcán hangoskodókkal van. "A hatodik kerületben a vendéglátóhelyek zajával volt gond , az könnyebben kezelhető. Nálunk a kiáramló közönséggel van gond. Ha a helyek nincsenek nyitva,  hangoskodó vendég sincs, ez az egyetlen megoldás", mondta az alpolgármester.

Az egyesület elnöke, Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa úgy vélte, a szórakozóhelyek nem érzéketlenek a problémák iránt. Korábban éjjeli járőrszolgálatot hoztak létre Bagoly Szolgálat néven, ami csötörtök-péntek-szombaton éjféltől négyig hívható. A Kazinczy utca autós forgalma miatt este 10-től reggel 5-ig forgalomkorlátozást vezettek be, ilyenkor csak az  ott lakók hajthattak be az utcába. Ezzel rendőrségi utasításra fel kellett hagyniuk. A bulizás okozta szeméttöbblet miatt a Kazinczy utcára és környékére kiemelt takarítást ígértek, kukákat szereltek fel. A vendéglátósok a problémák enyhítésére mindenki számára ingyenessé tették mellékhelyiségeiket, és egy hete beüzemelték a Klauzál téri nyilvános vécét, amelyet a szórakozóhelyek költségén üzemeltetnek.

Nem vált be

Ezek az intézkedések Gergely József és a lakók szerint nem váltak be. "A Bagoly Szolgálat sem eredményes, mindössze négy ember nem tud rendet tartani. Hiába vállalták fel a vendéglátósok a takarítást, ez ügyben sem történt semmi" - mondta az alpolgármester. A vendéglátósok válaszukban elmondták, a Bagoly Szolgálat épp akkora létszámmal üzemel, ahány rendőrt a kerület járőröztet éjszaka. Továbbá márciusban 200 ezer forintos költséggel végeztek egy takarítási akciót, amelynek során a kerület által elvégzendő feladatokat is felvállalták. Ilyen szintű megmozdulásokat azonban nem tudnak rendszeresen tartani.

A rendelet információink szerint 104 helyet érint a kerületben. Ezek egy része akár tönkre is mehet, vélte Zsendovits Ábel, hiszen a szórakozóhelyek bevételének nagyjából fele éjfél után keletkezik.

Nincs működési engedély

Gergely szerint az egyik fő probléma: a hatályos törvények szerint a vállalkozóknak nincs szükségük működési engedélyre ahhoz, hogy kinyithassanak, az üzletük bejelentésével egy időben megkezdhetik a működést, az önkormányzat ezt csak tudomásul veheti. Az alpolgármester nem tart olyan heves reakcióktól, mint amilyeneket a hatodik kerület helyeit ellehetetlenítő rendelet keltett. Mint ismeretes, Terézváros is meg akarta regulázni az egyébként az önkormányzat által pesti Broadway néven futtatott környéket. A csendrendelet ellen tiltakozás bontakozott ki, a vendéglátósok nem zártak be. A korrupciós vádak miatt népszerűtlen kerületi politikusok később belátták, hogy tervük ellentétes hatást váltott ki, visszavonták a rendeletet.

A vendéglátósok képviselői elmondták, ők is készek ellenszegülni a szerintük elfogadhatatlan rendeletnek, és kompromisszumos megoldást javasolnak. Véleményük szerint itt nem a problémák megoldása a cél, hanem hogy a kerület politikusai kampányolhassanak az önkormányzati választások előtt.