Megfélemlítés miatt beperelik Hegyi Árpád Jutocsát

2006.05.24. 11:54
Hiába a kéthetes nyilatkozatstopról szóló döntés, az Operaházban áll a bál. Rácz István, a közalkalmazotti tanács elnöke azt állítja, hogy Hegyi Árpád Jutocsa életveszélyesen megfenyegette őt. Kesselyák Gergely, az intézmény főzeneigazgatója benyújtotta lemondását. Az Operaház főigazgatóját a MÚOSZ is támadja.

Rácz István operaénekes, a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke a Magyar Rádiónak kedden elmondta, múlt héten szerdán, A nürnbergi mesterdalnokok főpróbája után ismerőseivel vacsorázott egy étteremben. Asztaluknál egyszer csak megjelent az Operaház főigazgatója, Hegyi Árpád Jutocsa, aki azt mondta Rácz Istvánnak: "Itt vagy te, egy erkölcsi, művészi nulla, mit keresel az Operában, soha életedben nem voltál komoly művész, mindig csak heted-, nyolcadvonalbeli énekes."

"Elvágom a torkodat"

A közalkalmazotti tanács elnöke az interjúban elmondta, hogy a főigazgató "ezt követően közölte, ha nem hagyok fel "közalkalmazotti dolgaimmal", és nem mondok le az elnökségről, akkor ő, mint a Magyar Állami Operaház főigazgatója, el fog engem tiporni, ellehetetlenít, kirúg." Rácz István szerint Hegyi Árpád Jutocsa azt is mondta, "elvágom a torkodat".

A hétfői sajtótájékoztatón a Magyar Rádió rá akart kérdezni az ügyre, de a főigazgató elrohant, mondván, életben van a nyilatkozatstopról szóló moratórium közte, Keveházi Gábor és Kesselyák Gergely között, ezért csak a jövő évad terveiről nyilatkozik. A Magyar Hírlapnak ugyanakkor kedden már úgy nyilatkozott az ügyről, hogy "olyan nevetségesnek tartom az állítást, mintha valaki azt mondaná, hogy én vezettem haza a Gripeneket Kecskemétre."

Rácz István a napilapnak elmondta: szerdán beadja keresetét Hegyi Árpád Jutocsa ellen. A jelenetre öt tanúja is van. "Remélem, nem kell szó szerint értenem a főigazgató szavait, viszont az, amit elmondott, kimeríti a becsületsértés, a megfélemlítés fogalmát" - jelentette ki.

Csak egy maradt

Kedden benyújtotta lemondását Kesselyák Gergely főzeneigazgató. Ezzel egy kivétellel távozott posztjáról Hegyi Árpád Jutocsa valamennyi kinevezett vezetőtársa a dalszínház éléről. Kesselyák még megjelent az Operaház 2006-2007-es évadját ismertető sajtótájékoztatón, azonban távozásáról hallgatott. Szakács Sára, a főzeneigazgató asszisztense ezt azzal indokolta, hogy ott mint a Nabucco rendezője jelent meg és nem mint főzeneigazgató, nem akarta megzavarni a jövő évad programismertetését.

Kesselyák nyilatkozatot adott ki távozása okáról, melyben többek között az szerepel, hogy "mivel a fenntartó Hegyi Árpád Jutocsát megerősítette egy új - közös pályázatunk alapelveitől és programjaitól eltérő - számomra elfogadhatatlan modernizációs program végrehajtásában, az eredeti pályázat alapelveit képviselni és megvalósítani nem tudom."

Hegyi Árpád Jutocsa szintén közleményben reagált a főzeneigazgató távozására, eszerint tudomásul veszi Kesselyák lemondását, de továbbra is számít a főzeneigazgató művészi kvalitásaira. A napilap úgy tudja: Kesselyák karmesterként és rendezőként továbbra is dolgozna az Operában. Keveházi Gábor biztosan marad, a balettigazgató nem fontolgatja lemondását.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága "példátlannak" ítélte, hogy Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató az által meghirdetett keddi sajtótájékoztatón megvonta a szót László Zsuzsa újságírótól.