A főváros csak azért is lezárja a rakpartot a Sziget alatt

2008.06.11. 15:59
Óbuda azzal fenyegetőzik, hogy nem engedélyezi a Nagyszínpad építését, ha lezárják a fesztivál idejére a rakpartot, mivel szerintük a forgalom elviselhetetlenül megterhelné a kerületet. A főváros azonban nem tágít, augusztusban már elkezdődnek a munkálatok. Jó hír viszont hogy idén vonat is visz a Szigetre.

Sajtótájékoztatón jelentette be ki Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, hogy nem ad engedélyt az engedélyköteles építményekre az idei Sziget fesztiválon, ha a rakpart lezárása miatt a kerületre zúdul a rendezvény teljes forgalma. Bús Balázs szerint az egyetlen megoldást a felújítási munkálatok elhalasztása jelentené.

 „Nem érdekünk a Sziget ellehetetlenítése, de mindenképpen megoldást kell találnunk erre a problémára" - jelentette ki Bús Balázs, aki szerint elég lenne, ha a rakpart felújítását csupán három héttel elhalasztanák. Ha augusztus 21-én kezdődnének a munkálatok, akkor az augusztus 20-ai tűzijáték miatt megnövekedett forgalom sem jelentene akkora problémát.

Nem akarják ellehetetleníteni

Bús szerint már évek óta együttműködnek a Szigettel, megtanultak együtt élni, de most a fesztivál megszervezése került veszélybe, ezért kellett határozottan jelezniük a problémát, és azt, hogy a fővárosi vezetés által teremtett helyzetben ők nem tudják támogatni a Sziget megrendezését. Bús szerint egyébként a rakpart felújítását is támogatják, de véleményük szerint egy közel egy éven át tartó felújítás megkezdésének pár hetes elhalasztása nem jelenthet gondot sem a kivitelezőnek, sem a megrendelőnek.

Gerendai Károly, a Szigetet szervező cég egyik tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy tudtak az óbudai önkormányzat félelmeiről, de nem értik az ultimátumot, hiszen éppen holnap egyeztetett volna a főváros, a kerület, a fesztivál szerevezője és az útfelújítás kivitelezője az esetleges megoldási lehetőségekről. A holnapi egyeztetés tényét Bús Balázs kerületi polgármester is megerősítette, de szerinte azért kellett a sajtóhoz fordulniuk, hogy ezzel is nyomatékot adjanak az álláspontjuknak, mivel a főváros eddig sem volt túl készséges a Sziget körüli ügyek esetében. A fesztiválhoz tartozó parkoló kialakításáról például tavaly ősz óta nem sikerült érdemi tárgyalásokat folytatniuk.

"Ha nem találunk megoldást, a rakpart teljes lezárása tényleg ellehetetlenítheti a Szigetet, és óriási dugókat okozhat a kerületben" - ismerte el Gerendai is, aki szerint, ha teljes hosszában lezárnák a rakpartot, akkor még a Nagyszínpad elemeit sem tudnák a fesztivál helyszínére szállítani. Gerendai ennek ellenére úgy gondolja, hogy mindenképpen megoldást fognak találni a kialakult helyzetre, hiszen minden fél jelezte, hogy nem akarja ellehetetleníteni a Szigetet.

A főváros nem enged

A Fővárosi Önkormányzat sajtóközleménye szerint viszont nem fogják elhalasztani a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építését. Az Európai Unió által finanszírozott 429 millió euró összköltségű projekt részmunkáit is megkötött szerződések szabályozzák, a határidők megváltoztatására sem lehetősége, sem szándéka nincs az önkormányzatnak.

„Erre vonatkozó kérés egyébként nem érkezett Bús Balázs polgármester úrtól a főpolgármesterhez" áll a sajtóközleményben, amely hangsúlyozza, hogy a felújítás miatti korlátozás nem fogja akadályozni sem a Sziget Fesztivál, sem a Hajógyári szigeten található többi szórakozóhely működését, hiszen a Mozaik utca felől továbbra is rá lehet majd hajtani a rakpartra gépkocsival, így a szigetre is el lehet majd jutni.

A Fővárosi Önkormányzat a sajtóközlemény szerint arra kéri a fesztivál látogatóit, hogy a sziget megközelítéséhez elsősorban a tömegközlekedést vegyék igénybe. A rakparti építkezés idején a HÉV és a buszok is zavartalanul fognak közlekedni, sőt, az északi vasúti összekötő híd felújítása miatt nyáron az esztergomi vasút is a HÉV pályáján közlekedik majd a Duna parti szakaszon egészen a Margit hídig, így kevesebb várakozással lehet majd eljutni a Margit hídtól a Szigetre.

A főváros és Óbuda tehát egyelőre nem jutott előbbre, a Sziget meg kivár, hogy mit döntenek a feje fölött veszekedő önkormányzatok. Az egyeztetés holnap délelőtt lesz.