Az R.E.M. szerint engedély nélkül kínoztak rockzenével foglyokat Guantánamón

2009.10.23. 21:51
Több rockegyüttes is számon kéri az amerikai védelmi minisztériumon, hogy dalaikkal kínozták a terrorizmussal gyanúsított foglyokat Guantánamón és más börtönökben.

A Pearl Jam, az R.E.M. és más zenekarok tájékoztatást kértek a Pentagontól azzal kapcsolatban, hogy az amerikai vallatótisztek milyen számokat játszottak a jogvédők által kifogásolt durva vallatási módszerek alkalmazásakor - jelentette az AHN hírügynökség pénteken.

Korábbi vallomásokból és meghallgatásokból kiderült: a Kuba szigetén levő amerikai börtöntáborban és máshol egyebek között fülsiketítő könnyűzenével, többek közt Eminem számaival akarták megtörni és szóra bírni a gyanús foglyokat.

A kihallgatásokkal kapcsolatos iratokból - amelyek titkosságát részlegesen feloldották - kitűnik, a vallatások részeként mintegy 35 előadó számait ordíttatták teljes hangerőn a foglyok fülébe, hogy vallomást csikarjanak ki tőlük.

A Guantánamo bezárását támogató zenekarok szerint a Pentagon jogtalanul, szerzői engedély nélkül használta fel dalaikat emberek kínzására.