Nincs esélyük a Part fesztivál károsultjainak

2010.09.15. 07:44 Módosítva: 2010.09.15. 15:35
Egy fantomcég szervezte a rendezvényt, a rendőrség már nyomoz, a károsultak pedig legfeljebb a jegyirodát szorongathatják, már ha időben csatlakoztak az augusztusban alakult pertársasághoz.

A Magyar Nemzet információi szerint csalás és sikkasztás gyanúja miatt keresi a rendőrség a sok hitegetés után mégis lefújt Part fesztivál szervezőit. A lap információját a nyomozás érdekeire hivatkozva nem erősítette meg a hatóság, de az Index más forrásokból is úgy értesült, hogy a rendőrségnek már gyanúsítottja is van. A napilap információi szerint a vissza nem fizetett jegyek értéke eléri a húszmillió forintot, vagyis a rendőrségi szakzsargon szerint ekkora a bűncselekmény kárértéke.

part2

Már július elején bűzlött

A Part fesztivált július 28. és augusztus 1 között rendezték volna Agárdon, amolyan ellen Balaton Soundként, vagy még inkább a bikinis gimis csajok Szigeteként. A rendezvényen olyan külföldi sztárok léptek volna föl, mint Shaggy vagy Akon, a zenei kínálat a hiphoptól a soulon és a funkyn át a lakossági technóig ívelt volna. Az első pletykák július elején kaptak szárnyra, hogy baj van a rendezvénnyel, de a külföldi fellépők honlapján még sokáig szerepelt az agárdi koncerthelyszín, mivel a szervezők az első részleteket még rendben kifizették a sztároknak.

Az Index július 7-én írta meg, hogy valószínűleg elmarad a fesztivál, mert akkor már több hazai előadó és DJ fellépését is visszamondták a szervezők.

Egy héttel később a szervezők hivatalosan is elismerték, hogy nem fogják megtartani a Part fesztivált, de akkor még Kocsispéter Gergely, a fesztivált kitaláló Agárd Zenei Fesztivál Kft. ügyvezető igazgatója azt ígérte, hogy mindenkinek visszafizetik a jegy árát. Már persze ha nem akar Agárd helyett augusztus 23. és 26. között Orfűn bulizni, ahol ugyan az Aurora és a Road voltak a húzónevek, de hát a bikinis soul helyett nem is olyan rossz metálos pólóban cigizni és fejrázni. A Pécs melletti Alterego fesztivál szervezői ugyanis azt ígérték, hogy nemcsak a fesztiválozókat veszik át a Parttól, de a fellépőket is, végül az egészből mégsem lett semmi, és még az Aurora sem jött. Sőt ez a fesztivál is elmaradt.

Fantomcégek

A Part fesztivált az Agárd Zenei Fesztivál Kft. hirdette meg. A cég tulajdonosa Schóber Judit, Kocsispéter Gergely, aki egyben az ügyvezető is és egy PM Trading Kft. elnevezésű cég. A két magánszemélynek több másik cége is van, sőt a cégadatbázisban rábukkanhatunk másik közös vállalkozásukra is: a PSP Media Groupot együtt tulajdonolják egy bizonyos Hoang Anh Vuval és Tran Ba Duy Phuonggal, akik vélhetően vietnámiak.

Az Agárd Zenei Fesztivál Kft.-ben jelentős befolyással rendelkező PM Trading már valamivel furcsább vállalkozás: tulajdonosa a svájci Swiss Unique Financial Concepts AG, amely vélhetően csupán egy postafiókcég, erre utal az is, hogy bejegyzett címe több mint ötven másik cég székhelye is, a Google Maps szerint pedig egy ipari parknál található.


Nagyobb térképre váltás

A PM Trading Kft. tavaly júliusban alakult, adószámát azonban már decemberben felfüggesztették. A Fővárosi Bíróság idén márciusi végzése szerint fantomcégről van szó: „a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen”.

A PM Trading Kft. ügyvezetője a cégbírósági adatok szerint Ladányi Attila, akinek a PM Tradingen kívül négy céghez van, vagy volt köze ügyvezetőként vagy tulajdonosként, ebből három a Logodi utca 48. szám alá van bejelentve. Cégei közül három is fő tevékenységként pénzügyi szolgáltatással foglalkozna, de egyik sem szerepel a PSZÁF nyilvántartásában, ami igencsak meglepő. Ladányi egyik cégét, az Eurohitel 2003. Kft.-t három APEH, illetve bírósági végrehajtás után fantomizálódás miatt törölték a cégnyilvántartásból.

Ladányi emellett ügyvezető volt egy Unique Financial nevű cégnél, aminek a neve ugyebár nagyon hasonlít arra a svájci postafiókcégre, amely a PM Trading mögött áll. A magyar Unique Financial adószámát egyébként az APEH még 2008-ban visszavonta.

Pertársaság, de nem a szervezők ellen

A szövevényes cégügyek, a külföldi tulajdonosok és a fantomizálódás miatt megszüntetett vállalkozások is jól mutatják, hogy a Part fesztivál szervezői nem most kezdték a bukott vállalkozásokat.

A fantomizálódott céget nem nagyon érdemes zaklatni, hogy adják vissza a csalódott vásárlók jegyeinek árát. Ha papíron maradt is még pénz az Agárd Zenei Fesztivál Kft.-ben, akkor abból az a felszámolási eljárás jogszabályban rögzített menete szerint először a dolgozókat és az alvállalkozókat kéne kifizetni.

Tudta ezt az ügyvédi iroda is, amely a Pertársaság.com oldalán károsultakat keresett, hogy közösen képviselje őket. A Kiss és Társai Ügyvédi Iroda augusztus 23-ig várta a károsultak jelentkezését, hiszen nem sokkal később, augusztus 27-én járt le a harmincnapos határidő, amíg a vásárlók a törvények szerint bejelenthették a kárigényüket. Azóta a pertársaság érdekeit képviselő Szabó Bence szerint peren kívül próbálnak egyezkedni, nem az Agárd Zenei Fesztivállal, amelynek képviselői elérhetetlenek, hanem a jegyértékesítőkkel.

Szabó Bence szerint már néhány kisebb, vidéki iroda vissza is fizette az ott vásárolt jegyek ellenértékét, de ez mindössze néhány jegyet jelent, miközben a pertársaság több mint ezer károsult érdekeit képviseli. A legnagyobb jegyértékesítő, a TicketPro egyelőre elzárkózik attól, hogy kártalanítsa a pórul járt vásárlókat, mondván ő a jegyek ellenértékét átadta a szervezőnek, és nem ő felelős azért, hogy a rendezvényt végül nem rendezték meg.

Az ügyvédi iroda álláspontja szerint viszont a jegyen a TicketPro logója mellett szerepel, hogy "a rendezvény elmaradása esetén a jegyek kizárólag a vásárlás helyszínén, az elmaradt rendezvény meghirdetett dátumától számított 30 napos jogvesztő határidőn belül ... válthatók vissza", illetve, hogy a a visszaváltás részleteiről minden esetben tájékozódjon a ticketpro.hu weboldalon”, ezek pedig arra utalnak, hogy a jegyértékesítő felelősséggel tartozik a jegyekért.

A TicketPro hivatalos álláspontja szerint azonban mindössze annyi a feladatuk, hogy “a rendezvényszervező és a jegyvásárló között létrejövő jogviszonyt elősegítse azzal, hogy hálózatával a belépőjegyet, mint papírformátumú szerződést közvetítse a rendezvény szervezője és a jegy iránt érdeklődő jövőbeli rendezvény-látogató között”. A szerződési feltételekről szóló részt pedig nem ők írták a jegyre, hanem a fesztivál szervezői.

Akik nem léptek be a pertársaságba tehát már nem nagyon reménykedhetnek, főleg, hogy a károsultakat képviselő ügyvédi iroda is csak a végső esetben akar bírósághoz fordulni, inkább egyezkedne.