Kiakadtak a szlovák papok a kassai Omega-koncert miatt

2015.12.29. 14:29 Módosítva: 2015.12.29. 14:49

Bizonyos vallási körökben még mindig nem csitult a felháborodás az Omega Kassán, a Szent Erzsébet székesegyházban megrendezett vendégszereplése miatt - írja a Népszabadság.

Omega-koncert pár évvel korábban, a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban
Omega-koncert pár évvel korábban, a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban
Fotó: MTI

Az együttes két hónappal ezelőtt tartott hangversenyt a kassai dómban, ahol nyíregyházi vegyes kórus közreműködésével adták elő az Oratóriumot, 1200 vastapsban kitörő hallgató előtt.

A lap szerint azonban néhány szlovák hívő tiltakozó levelet tett közzé A Szabad és Megszentelt Vasárnapokért civil szervezet honlapján:

Beleremegett a dóm az elviselhetetlen hangerőbe. Az itt nyugvó hősök ha élnének, minden bizonnyal kikergették volna ezeket a rockereket, mint annak idején Jézus a kufárokat!

Mások szerint

a dómot a pogány fellépők garázdálkodása megbecstelenítette, ezért újra fel kellene szentelni.

De bírálták a dóm plébánosát is, mert szerintük ő engedélyezte a fellépést. A hívők véleményét támogatta Marián Cizmár, a takcsányi pasztorációs központ vezetője is. A kassai esperes is melléjük állt:

A Szent Erzsébet-székesegyház a történelem során sok nehéz időszakon ment keresztül, de még sohasem szentségtelenítették meg úgy, mint az októberi koncert alkalmával! Ilyen vad zene és a sokféle látványeffektus nem ide való!

Pásztor Zoltán, a kassai egyházmegye püspöki helynöke ezzel szemben így nyilatkozott a pozsonyi Új Szónak:

Színvonalas, szép előadás volt az Omega Oratóriuma, nem volt benne semmi kivetnivaló. A koncertszervezők előzetesen minden illetékessel egyeztettek.