Pultosok a Szigeten: ha a pultos vidám, mindenki vidám

2009.08.12. 11:46
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 
A pálinkás, a fröccsös, a sörös és a vodkás: ők azok, akik nem bulizni, hanem dolgozni jönnek a Szigetre. Tavalyelőtt a fesztiválozók egészségügyi változásait, tavaly ismerkedési szokásaikat vizsgáltuk meg közelebbről, idén a vendéglátósokat figyeljük úgy, hogy még a pórusaik is látszódjanak. Melyik pia fogy jobban? A francia, a holland vagy a szlovák vendég a legjobb fej? Ki szedi fel a csapost? Mi van a pult mögött, ahová vendégként nem látunk el? Első nap.

A pálinkás, a fröccsös, a sörös és a vodkás: ők azok, akik nem bulizni, hanem dolgozni mennek a Szigetre. Tavalyelőtti emberkísérletünkben a fesztiválozók egészségügyi változásait, tavaly ismerkedési szokásaikat vizsgáltuk meg közelebbről, idén a vendéglátósokat figyeljük úgy, hogy még a pórusaik is látszódjanak. Melyik pia fogy jobban? A francia, a holland vagy a szlovák vendég a legjobb fej? Ki szedi fel a csapost? Mi van a pult mögött, ahová vendégként nem látunk el?

A fesztiválos vendéglátáshoz egyedülálló szervezet szükséges: ébren kell tölteni az egész éjszakát, meg kell inni azt a sok finom alkoholt, kezelni kell a pénzt, az ellenőröket és sok ezer fesztiválozót. Még épül a Sziget, amikor először meglátogatjuk csaposainkat. A fesztivál mínusz egyedik napja hétfőre esik, de már pénteken a helyszínen felügyelik az előkészületeket. A pálinkaház egy üres fémkeret, a Fény bodega a földön pihen, a Fröccskölő ajtaja zárva, a Magic Mirror üres. A Sziget békés és nyugodt.

Galó (37): nem lehet elviselni józanul

feny02
IV0C0498.gif

Ő árulja a fényt, ami szódásszifonból egy réteg szörpre fröccsentett vodkát és másodperceken belül remek közérzetet jelent. Galó már pénteken méretes fémbögréből viszkikólát hörpöl, az elmúlt pár órában három liter Jack Daniels fogyott a pultépítés közben. Macó nevű haverjával övé az Enyhe Fintor Klub is, az MR2 Színpad mellett. „Veszprémben vendéglátózom 1996 óta, előtte szakács voltam. Van egy helyünk, ami állítólag pizzéria, de jó ideje nem árulunk pizzát, csak piát. 2002 óta dolgozom a Szigeten, a Fény bodega csak tavaly óta van” – mondja. A Fény este 7-8 körül nyit, hajnali 2-4-ig van nyitva. „Addig vagyunk, ameddig bírjuk. Vagy a pohár fogy el, vagy a vodka, vagy annyira bebaszunk, hogy nem tudunk kinyitni.” Galó szerint – aki egyébként kétgyermekes apa – a Szigetet nem lehet elviselni józanul. „Ha a pultos vidám, mindenki vidám. Iszom velük, volt, hogy egy hétfős társasággal tizenöt perc alatt megittunk fejenként hét fényt.”

(Ha kedveskedni akar, ezt rendelje neki: viszki vagy fény.)

Andris (24): csak olyat iszom, ami átlátszó

palinka01
IV0C0473.gif

Vendéglátóipari főiskolára és a Pázmány kommunikáció szakára is járt, zsenge kora ellenére már három éve dolgozik vendéglátósként. Az idei Szigeten a Világzenei Színpad melletti Rézangyal Pálinkaház éjszakai pultfőnöke. Egész évben abból él, hogy tavasztól őszig fesztiválokon dolgozik, az elejét és végét egy-egy pálinkafesztivállal foglalja keretbe. „Azelőtt csak piálni jártam ide, de több barátom is itt kezdett dolgozni, én is bekerültem” – mondja. Ma már ő felügyeli a kollégáit, ő standol és rendeli az alkoholt. Idén az ellenőrzésekre is jobban kell figyelnie, ugyanis – legalábbis a csaposok körében ez terjed - a budapestiek mellett az összes vidéki ellenőr is a Szigetre jött, hogy figyelje a rendet. Andrisról még azt érdemes tudni, hogy nincs csaja, nem számít neki a mellméret, viszont kétszáz féle pálinkát ismer. „A legtöbben mézes-ágyas meggyet isznak, én viszont csak olyat iszom, ami átlátszó” – mondja.

(Ha kedveskedni akar, ezt rendelje neki: kajszi vagy érlelt alma pálinka.)

italterkep index

Gyurma (38): a közvetlenségé a jövő

froccs01
IV0C0527.gif

„Nem egyszerű ember vagyok, bár benga”, mutatkozik be a Fröccskölők fröccsöző első embere, aki az elmúlt évtizedekben egyetemes hittanoktatói és szakácsképesítést is szerzett. „Öt évet lehúztam a Belügyminisztériumnál, de arról nem beszélhetek.”

A Hungarikum Borfaluban a Demeter Pincészet boraiból árusít fröccsöt. A faházát onnan lehet felismerni, hogy egy csodálkozó szájú, fekete guminő lóg a tetejéről, és egy cd-lejátszóból a Hungária Aréna című lemeze bömböl. Gyurma karrierje a titkos belügyminiszteri múltat kivéve az alkoholhoz kötődik, a bor előtt évekig egy nagy sörkereskedelmi cégnél dolgozott, korábban pedig ő hozta be Magyarországra az egyik legkeresettebb alkoholsemlegesítő italt. 18 és 14 évesek a lányai, de őket nem engedi ki a Szigetre. Minden vendégével elbeszélget, Gyurma szerint ugyanis a vendéglátásban a közvetlenségé a jövő. „Nincs itt szagi-magi, iszom, kortyolom, gargalizálom, ízlelem borászkodás. Ez itt a pénzről szól, mi pedig nem vagyunk a pénz ellensége” – mondja.

Tőle tudjuk meg azt a vérlázító tényt is, hogy a szervezők idén sem engedtek szódavizet a Szigetre, így minden fröccs ásványvízzel készül. Pedig a fröccs szódavízzel az igazi.

(Ha kedveskedni akar, ezt rendelje neki: schiller bor vagy fröccs, esetleg pálinka.)

Szandokán (27): nem iszom, tömegfóbiám van, szexboltos voltam

sandokan01
csapos4.gif

A Magic Mirror idén nem a szokásos épülettel, hanem egy cirkuszi sátorral érkezett a Szigetre. A külső pult napközbeni sörcsaposa Szandokán, aki 11 éve járt elször a Szigeten, hat éve pedig dolgozik is. A Sziget az egyetlen vendéglátós tapasztalata, bár az egyik évben nem pultosként munkálkodott, hanem a fesztivál történetének első és utolsó szexboltjának eladója volt. „Nem tudtam, mi micsoda, együtt találgattuk a vásárlókkal. Állandóan kilyukasztották a babákat” – meséli az erotikus kalandot.

Szandokán korábban gyerekszínész volt, aztán évekig az Operában dolgozott kellékesként, később ő lett az Operaház első női műszaki vezetője. A Magic Mirror pultjába is onnan került. „Az Opera közelében van a Sandokan Lisboa bár, ahol törzsvendég voltam, és ők jöttek ki a pulttal a Szigetre, jöttem velük dolgozni. Egyik évben csak úgy kijöttem bulizni, de mivel nem iszom, és tömegfóbiám is van, nem élveztem, úgyhogy inkább elkezdtem segíteni az ismerősöknek leszedni az asztalt.” A melegsátornál az elmúlt években soha, semmilyen homofób atrocitást nem tapasztalt. „Este héttől egy férfi hastáncos tart oktatást, tizenegytől mindig showműsor. Iszonyatosan élvezik az emberek, szerintem a közönségnek körülbelül csak a fele lehet meleg.”

(Ha kedveskedni akar, ezt rendelje neki: a bodzaszörpöt szereti, de ha az nincs, a lényeg, hogy alkoholmentes legyen.)