Csodálatos közleménnyel örvendeztette meg a NÉBIH a magyarságot a fagylaltról
Egyre népszerűbb a fagylaltok kreatív dekorálása a pultokban, de nem szabad elfelejteni, hogy a fagylalt – összetétele miatt – kiváló táptalaj a mikroorganizmusoknak, ezért különös gondossággal kell óvni tisztaságát, és oda kell figyelni például a gyümölccsel, vagy virággal történő díszítéskor
– hívja fel a forgalmazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében. Legszívesebben az egészet beidéznénk, de kilógna az internetből, úgyhogy csak a leginformatívabb részeket adagoljuk:
A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt – amelyek egyébként nem fogyaszthatók – már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba.
Továbbá
élelmiszerbiztonsági szempontból szintén aggasztó a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel (például bodzavirág, rózsa, árvácska) és nem ehető növényi részekkel, levelekkel való díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak.
A NÉBIH ezért arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszerbiztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is.