Alfréd
5 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szerda este jelentették be, hogy a NASA Spitzer távcsöve felfedezett egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert. A Trappist-1 törpecsillag körül keringő bolygók ráadásul lakhatónak tűnnek, szóval ez most a legmenőbb hely az univerzumban, mindenki szeretné megnézni magának.  

  A Space.com-nál éppen ezért gyorsan kiszámolták, hogy mégis mennyi időbe telne, amíg odaérne egy ember által készített tárgy, jármű, akármi. Hát, nincsenek jó híreink.

  Kezdjük ott, hogy egy fénysebességgel haladó jármű is harminckilenc év alatt tenné meg a 369 trillió kilométeres utat, de mivel ilyen még nem készült, nézzük az elérhetőbb megoldásokat:

  • a New Horizons-szonda 14,31 km/s sebességgel száguld kifelé a Naprendszerből, ezzel a sebességgel 317 ezer év alatt érné el a Trappist-1-et
  • a Juno űrszonda, ami olyan pazar képeket küldött a Jupiterről decemberben, a gázóriás gravitációjának segítségével 265,000 km/h-re gyorsult, de ha folyamatosan tartani tudná ezt, akkor is 158 600 év alatt érne oda
  • a Voyager 1 még 2012-ben lépett be a csillagközi űrbe, a legtávolabb jutott ember alkotta tárgy, de sajnos csak egy 685 130 éves út végén érné el a TRAPPIST-1-et
  • ezek után még tudni akarja, hogy űrsiklóval mennyi időbe telne eljutni oda? Na jó, elmondjuk: 1,5 millió évbe. 

  Szóval inkább nézze meg az ESO videóját, hogyan is nézhet ki a rendszer.

 • Ahogy az előző héten beharangoztuk, március végén Budapestre látogat Eddie Izzard, akit egyébként az Index-olvasók is szeretnek, legalábbis ez jött ki, amikor megszavaztattuk őket. A komikus a magyaroknak szánt videóüzenetben elmondja, hogy valóban Budapestre jön, és azzal büszkélkedik, hogy helyesen tudja kiejteni a főváros nevét, de nem tudja, hogy a Budapest Kongresszusi Központ vajon Pesten vagy Budán van-e. Izzard szeretettel vár mindenkit, aki beszél angolul, aki meg nem, azoknak azt üzeni, hogy tanuljanak meg, mert tök hasznos képesség. A Budapest Kongresszusi Központ egyébként a budai oldalon van, csak súgom.

  Eddie Izzard is finally coming to Budapest, and this is what he sent us. from boddah on Vimeo.

 • A találatot a 444-nek köszönjük.

 • Legalábbis erre jutott egy friss kutatás, amelyet az amerikai Vanderbilt University egyik kutatója végzett a témában. Jessica Kennedy eredményeiből az jött ki, hogy a vezető beosztású emberek másokhoz képest kevésbé pontosan azonosítják be az etikai problémákat. 

  Kennedy több mint 11 ezer kormányzati alkalmazotton végzett régebbi kérdőíves vizsgálat eredményeit nézte meg, majd készített egy saját kutatást is 300 fős, beosztás szempontjából véletlenszerű mintával. Összességében az jött ki, hogy a magasabb pozíciókat betöltő emberek 75 százalékkal hajlamosabbak hazudni haszonszerzés reményében. A tesztek szerint az alacsonyabb beosztású emberek jobbak az etikátlan gyakorlatok észlelésében és az azok elleni fellépésben. 

  Emellett az is kiderült, hogy azok a vezetők minél inkább azonosulnak a csoporttal, amit vezetnek, annál elnézőbbek és kevésbé képesek a "rossz viselkedés" kordában tartására a beosztottjaik között. 

  (Fast Company )