Kinga, Kincső
19 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nemrég a világszerte fejlesztők által szívesen használt Qualys oldalán ellenőriztük, hogy a shop.bkk.hu oldal, ahol a BKK jegyeket árul, és a személyes adatainkat tárolja, mennyire biztonságos. A weboldal igen rossz, F osztályzatot kapott. Ebben a pillanatban azonban a Qualys portálja nem tudja elérni a BKK szerverét.

  Képernyőfotó 2017-07-24 - 9.25.32.png

  Ennek lehet az a magyarázata, hogy letiltották a Qualys hozzáférését, ezért megnéztük, hogy más hasonló, szerverek biztonságát elemző portálokkal mi a helyzet. A HT Bridge nevű portál valahogy átcsúszott, és az alábbi eredményt közölte:

  Képernyőfotó 2017-07-24 - 9.40.24.png

   

 • Ezt gondolhatta magában az a nyolcezer ember, aki kilátogatott a Kínai Holt-tengernek nevezett strandra Szujning városában, majd hirtelen egy heringesdobozban érezte magát. Igaz, erre az élményre előre felkészülhettek, hiszen ez Kína legnagyobb, 30 ezer négyzetméteres fedett strandja.

 • Konkrétan 2001 óta él a rendszer, amiben mindenkinek nyilvános az adóbevallása, és ezzel együtt az is, hogy mennyit keres. A rendszer bevezetését hatalmas közfelháborodás övezte, Tom Staavi, az egyik nagy norvég lap, a VG volt gazdasági újságírója arról mesélt a Quartznak, hogy a rendszert még Facebookra is kiterjesztették, így a norvég felhasználók oda bejelentkezve a Facebook-ismerőseik fizetését is egyből láthatták.

  Hogy ez miért aktuális most? Mert az angol állami tulajdonában lévő BBC-nek a múlt héten nyilvánosságra kellett hoznia, hogy mennyit keresnek a vezetői, és ebből kiderült, hogy az évi 150 ezer font felett keresők kétharmada férfi.

  A norvég rendszer lényege elsősorban az, hogy növelje a társadalom adórendszerbe vetett bizalmát, amire azért is van szükség, mert az északi országban világszinten is a legmagasabbak között vannak az adóterhek, az szja átlagos kulcsa például 40 százalék, amit 10 százalékkal több az EU-s átlagnál. Emellett ugyanakkor a World Economic Forum által nyilvántartott 144 ország közül itt a harmadik legkisebb a férfiak és nők közötti jövedelemegyenlőtlenség (gender wage gap), aminek köze lehet ahhoz, hogy nyilvánosak a fizetések.

  A rendszert természetesen elég sokan használták arra, hogy más zsebében turkáljanak, de amikor 2014-ben a kormány kötelezővé tette a személyi igazolvány használatát a kereséshez, akkor évi átlag 16,5 millióról kb. 2 millióra csökkent a keresések száma. Finnországban és Svédországban is hasonló rendszer működik.

 • A virágzó amazóniai tündérrózsák a Füvészkertben 1905-ben is csodaszámba mentek. A Victoria amazonica vízfelszínen elterülő levelei felhajló szélűek, elérhetik a 2-3 méteres átmérőt is, és elbírnak egy 35 kilós gyereket. 

  Ez utóbbi információ lett a Füvészkertben lévő növények veszte. Egy ismeretterjesztő műsorban hangzott el az adat, ennek hatására megugrott a Viktória ház látogatóinak száma. Az arra járók azonban nem akartak hinni a szemüknek, számos látogató a levél valódiságában kételkedve ujjával átszaggatta azt.

  Mivel a Viktória leveleinek károsítása a növény egészségét is veszélyezteti, kénytelenek voltunk a bezárás mellett dönteni, amíg az új levelek meg nem erősödnek. További rossz hír, hogy a növény nagyméretű leveleket a nappalok rövidülése miatt már nem hoz, így a gyermekek kedvenc programját, a levélpróbát sem tudjuk idén megtartani. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a Kert növényeinek érintése, tördelése, netán eltulajdonítása, TILOS!

  - írja az ELTE Füvészkert Facebook-oldalán Kiszel Péter főkertész.