Szabolcs
19 °C
25 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Fantasztikusan jól tempózik ez a repülőkutya, nem gondoltam volna, hogy tud úszni, pedig talán még élvezi is.

 • Emlékeznek még az olasz válogatott Zaza röhejes tizenegyesére az Európa-bajnokságról? Ő volt az, akit a hosszabbítás végén csak azért cseréltek be, hogy rúgjon a párbajban, aztán ezek után egy nevetséges, topogós próbálkozást adott elő, amit nyilván el is rontott, az olaszok pedig kiestek.

   

  Azóta egy rakás mém született Zaza-tizenegyeséről, de aztán jött az NBA-s Dallas Mavericksben kosarazó Dirk Nowitzki szerda este, és a tökélyre fejlesztette a zazaizmust egy jótékonysági meccsen. 

   

  A kivitelezés azért is volt tökéletes, mert ugyanúgy fölé vágta a labdát. 

 • Ahol pedig ilyenek történnek, az Lettország, ahol egyébként is van jó néhány keményen diszkriminatív jogszabály az orosz kisebbség ellen, kezdve azzal, hogy egyszerűen nem adták meg az állampolgárságot a lettországi oroszok közel felének. A lettek azzal érvelnek, hogy Lettországot a szovjet időkben oroszosították el: a harmincas években 10 százaléknyi volt az oroszok aránya, 1990-ben 34 százalék. Bár az országos ráta csökkent, a rigaiak több mint 40 százaléka most is orosz.

  Nils Ušakovs főpolgármestert az oroszbarát párt („Harmónia”) adja, és már korábban is többször került összetűzésbe a lett nyelv védelmét kemény eszközökkel ellátó állami nyelvhatósággal. Most az volt vele a bajuk, hogy a városi tanácsnak a lett mellett van egy orosz nyelvű Facebook-oldala is. Ezért pénzbüntetést szabtak ki a polgármesterre. Ušakovs reakciója: a nyelvhatóság inkább azt találja ki, hogy hogy hívják lettül a Pokémonokat.

  Az esetről a Meduza, az egyik utolsó független orosz portál számolt be. Ők Putyin elől éppen Lettországba menekültek, most ott szerkesztik a híreket.

 • Évszázadok óta a legfontosabb felfedezés az iszlám szent szövegei között az a nagyon korai Korán, amire a Birminghami Egyetem könyvtárában bukkantak ebben az évben. Az 1370 évesre becsült könyv valószínűleg a legelső az összes fennmaradt példány közül.

  Kora, különleges pergamenlapjai és a kézírás alapján egyes iszlámszakértők azt is lehetségesnek tartják, hogy ez egyenesen Abu Bakr, az első kalifa személyes Koránja volt. Így gondolja a BBC-nek fellelkesülve nyilatkozó Nov Dzsamal bin Huvareib is:

  Ez a kézirat az Iszlám gyökere, a Korán gyökere... Forradalmat hoz majd az Iszlám tanulmányozásában

  – mondta a vallástudós.

  (Nem mellékes olvasói kiegészítés: „Abu Bakr a síita hagyományban puccsistaként jelenik meg, aki elragadta a trónt annak jogos örökösétől, Alitól. Szóval nem mindenki lesz ilyen lelkes, csak a szunniták.”)