75 éves lenne a kétmilliós képeslap

2013.10.01. 16:53
Ma lenne 75 éves a XX. század történelmének egyik legmeghatározóbb képes magazinja, az angol Picture Post. Az 1938-ban alapított lap a második világháború alatt és után élte fénykorát, hetente közel kétmillió példány fogyott belőle. Kötelező olvasmánynak számított a korabeli Angliában, hamar a brit háborús propaganda megkerülhetetlen elemévé vált, még annak ellenére is, hogy titokban német kamerákkal és Németországból szökött fotósokkal dolgoztak.

Magyar származású alapító-szerkesztője, Stefan Lorant, a kor legelismertebb vizuális szakembere volt. A náci üldözés elől Németországból Angliába menekült Lorant kollégái szerint elképesztő fegyelemmel és végtelen makacssággal irányította a lapot, szerkesztői évei alatt az újság kis híján bele is rokkant a magas elvárásaiba. Németországból importált munkamódszereinek köszönhetően azonban alapjaiban újult meg a teljes brit sajtó képivilága. A Picture Postnak dolgozó fotóriporterek kezdtek először könnyű és gyors Leica kamerákkal fotózni, amivel semmilyen addig használt technika nem tudott versenyre kelni. A Picture Post egyedi képivilága soha nem látott sikereket és elképesztő példányszámokat hozott a kiadójának.

Tizenkilenc év alatt Európa összes ismert fotóriportere dolgozott legalább egyszer az újságnak, az évek során megvásárolt 9000 képes történet minden elképzelhető oldalról bemutatja a 30-as, 40-es éveket. A Picture Post hagyatékát őrző Hulton Galéria ma 30 millió fotóból és negatívból áll, az amerikai Life magazin gyűjteménye mellett ez a világ második legnagyobb magánkézben lévő fotóarchívuma.

Brassaï (Halász Gyula) - Éjszakai Párizs, ahogy a Picture Post-ban megjelent

A Picture Post az erős vizuális történetmeséléssel tűnt ki a kor többi képes magazinja közül. Egy képes anyag 6-8 képből, és a hozzájuk tartozó rövid szöveges leírásból állt, de a témával megbízott fotósok még a hat kép kiválasztásához is több száz negatívot adtak le a szerkesztőknek. A következő képre kattintva önök is belelapozhatnak a Post egyik 1939-es számába, ami nyolc oldalon közölte a világhírű magyar fotóművész, Brassaï (1899-1984) egyik leghíresebb anyagát a párizsi éjszakák különleges világáról.

Brassaï párizsi éjszakája - Kattintson a képre!
Brassaï párizsi éjszakája - Kattintson a képre! (Fotó: Ipc Magazines/picture Post / Europress / Getty)