Leolvad Grönland monoton mesevilága

16 órája Módosítva: 2016-07-26 00:26:17
408
Az elmúlt évtizedek sosem látott ütemű felmelegedést hoztak Grönlandon. A meleg pedig nemcsak a tájat kezdte átformálni, hanem vele együtt a helyiek mindennapjait is. Sébastien Tixier francia fotós egy hónapig járta a sziget jeges tájait, hogy megmutassa, miképpen alakul át gyerekkorának mesevilága.
Tekintse meg a további képeinket

Nézze meg, hogyan fogadják Trumpot a rajongói!

július 24., 17:09 Módosítva: 2016-07-25 10:34:58
221
Donald Trump sikerének az egyik titka, hogy rettentő hatékonyan használja a tömegmédiát, miközben ő maga egy Amerika-szerte tapintható jelenséggé vált. Legelvakultabb támogatói rocksztárként rajongják körbe, és a kampányállomásokon mindig teljes extázisban várják, hogy Trump a show közben lesétáljon a kordonhoz, és kezet fogjon velük az első sorokban.
Tekintse meg a további képeinket

Így fotózd a leépülő nagymamádat

július 21., 00:03 Módosítva: 2016-07-22 00:12:58
414
Talán könnyebb szembenéznünk saját mulandóságunkkal, ha előtte végigkísérünk valakit élete utolsó szakaszán. A legijesztőbb mindig az ismeretlen – a legfélelmetesebb, ha a felfoghatatlanba próbálunk belegondolni. Ha egy családtaggal éljük át.
Tekintse meg a további képeinket

A bécsi kocsmák sötét kis titkai

július 12., 23:54 Módosítva: 2016-07-14 07:09:48
884
Itthon aligha jutna eszébe bárkinek egzotikus érdekességként gondolni az öreg alkeszekkel teli, lepukkant kocsmákra, Bécsben viszont rohamtempóban zárnak be ezek a helyek. Egy osztrák fotós végigjárta őket, mielőtt végleg eltűnnek.

Klaus Pichler fotóst egy újságíró barátja vitte le magával a bécsi alvilágba, aki utcaseprőként dolgozott, amikor megismerkedett az Ausztriában branntweiner néven emlegetett helyek keserű világával. Mindegyik zugkocsma egy külön kis királyságként működik, állandó lakóit a folyamatos, közös ivászat kovácsolta sorsközösségekké, a társadalmi ranglétra legfelső fokán pedig maga csapos áll, aki általában a hely tulajdonosa és teljes személyzete is egy személyben.

Az utcáról nézve egyik kocsma sem túl hívogató, de pont ez segített a fotósnak, hogy az elmúlt négy évet állandó kereséssel töltve száz ilyen helyet találjon Bécs legeldugottabb utcáin. Árulkodó jelek: kora hajnali nyitvatartás, romos épület, ablak nélküli helyiségek, hangos kiabálás, valamint az étlap és a turistacsalogató neonfények teljes hiánya.

Belépve egy branntweinerbe, az eltévedt turista valószínűleg rögtön ki is fordul. Pedig a hangulat általában nyugodt, leszámítva azokat az alkalmakat, amikor a törzsvendégek összevesznek valamin, és ököllel döntik el, ki fizeti a következő kört a másiknak.

Tekintse meg a további képeinket

Én dugás közben is rátok gondoltam

július 10., 19:36 Módosítva: 2016-07-11 16:04:46
2009
A zenei fesztiválok hosszú évekig tradicionálisan az alternatív közeg és a fiatalok körében voltak kifejezetten népszerűek, aztán tíz éve feltűnt a Balaton Sound, és azok is felfedezték maguknak az ilyen rendezvényeket, akik korábban távol tartották magukat az ilyen eseményektől. A Balaton Sound magyar közönsége évek óta leszűkíthető egy viszonylag nagy társadalmi csoportra, de a legtöbben máig elintézik az egészet annyival, hogy ezek mind gyúrósok, BMW-esek vagy diszkósok, bármit is jelentsen az utóbbi. Egy napig követtünk egy négyfős baráti társaságot a Balaton Soundon, akiknek ez a legnagyobb buli minden évben, hogy megtudjuk, miért és mitől annyira más a zamárdi fesztivál magyar közönsége, mint bárhol máshol.
Tekintse meg a további képeinket

A világrendőrség is csak emberekből áll

július 9., 23:27 Módosítva: 2016-07-10 08:19:34
459
Vajon milyen képek születnek, ha egy portréfotós az amerikai hadsereg felé fordítja a fényképezőgépét? Platon ráadásul a világ egyik legfelkapottabb portréfotósa, ő lőtte például Putyin legjobb képét, és most az amerikai katonákat is úgy mutatja meg, ahogy még senkinek sem sikerült.

Platon, a jelenkor egyik legjelentősebb portréfotósát legtöbben csak a világ vezető politikusairól készült ikonikus fotóiról ismerik. 2016-ban azonban egy ettől eltérő album jelent meg, melyben az amerikai hadsereg kevéssé közismert pillanatait mutatja meg az olvasóknak. Korábban sosem látott helyeken készített képein bevetésre készülő vagy épp onnan hazatérő katonák szerepelnek, esetleg olyanok, akik megtagadták a szolgálatot, és azóta háborúellenes aktivistává váltak. Készült kép a brutális kiképzésről is, de nem a megszokott, fatörzset cipelő kommandósokat látjuk, hanem a földi pokolra készülő, egyszerű bakákat. Érdekesség, hogy bár a fotóalanyok között akad komolyan megsérült férfi is, a kép mégsem csak a máskor megszokott, a háború szörnyűségeinek üzenetét képviseli, a szomorúság és a gyász mellett a szeretet, a magabiztosság és az elszántság is megjelenik az arcokon.

A képek között szerepel a 2008-as elnökválasztási kampány egyik legnagyobb hatású felvétele is, melyen Platon egy amerikai muszlim anya öleli át az iraki hadműveletek során elesett fiának sírkövét. Ezzel válik talán teljessé a kör: a fényképek a jelentkezés, a kiképzés, a bevetés, a sebesülés és végül a hazatérés pillanatait is megmutatják, függetlenül attól, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a szavak a képen szereplő embereknek.

Tekintse meg a további képeinket

Rettenetes bürgepörkölt a Margitszigeten

július 9., 00:34 Módosítva: 2016-07-09 18:20:19
336
Észak Aleppója még a rettenetes bürgepörköltet is megkóstolta a szigeten, ahová 14 évig egy nagy gyász miatt be sem léphetett illetéktelen halandó, és ahol aztán nagy botrányt kavart, hogy alcsúti növendékek miatt vágták ki a szép öreg fákat. Kis szigeti nosztalgia a számláit notóriusan nem fizető Krúdy szellemében Palatinus Jóskával, egymás sarkában sétafikáló szép nőkkel, tust húzató honatyákkal és bokrokra nehezedő édes barbár kultúrával. Nagykép, nagyrészt Gilányi Magdolna A Margitsziget 19. századi képeken című, nemrég megjelent könyve alapján.
Tekintse meg a további képeinket

Kamazzal az Ingyigirkán: a jégbe fagyott folyó szuperhősei

július 6., 00:36 Módosítva: 2016-07-07 09:13:20
1213
A Franciaországnál ötször nagyobb területű Jakutföldön a távolságokat csak napokban mérik. A 28 éves, kétgyerekes kamionsofőr, Ruszlan Dorocsenkov nyolc éve fuvarozik Kamaz teherautójával a befagyott folyókon, hogy ellássa élelemmel az északi sarkkörön túli településeket. Egy-egy fuvarért 600 dollár üti a markát, ami oroszországi viszonylatban busás fizetségnek számít. De minden utazás egy külön kaland, és a rideg szibériai táj megannyi veszélyt tartogat a sofőröknek. Hogy Amos Chapple, a szabadúszó új-zélandi fotós – akinek a képei nem először szerepelnek az Indexen – a saját bőrén is megtapasztalhassa és bemutathassa ezeket a kihívásokat, csatlakozott Ruszlanhoz egy tizenkét napos utazásra.
Tekintse meg a további képeinket

A Kékesen két keréken is lehet valaki nagy király

július 3., 08:28 Módosítva: 2016-07-04 09:30:23
183

A világ legnagyobb kerékpárversenye kétségkívül a Tour de France, népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, nem véletlen, hogy a huszadik század elején induló sikertörténetet sokan megpróbálták lemásolni. Sorra jöttek a klónok és kistestvérek, így születetett meg a magyar Tour de Hongrie is 1925-ben. A verseny azóta többször tetszhalott volt, tavaly ismét újraélesztették, hogy felpörgesse kicsit a hazai országút kerékpáros szakágat a közel egyhetes körverseny, aminek szinte kötelező eleme a kékesi csúcstámadás.

A Dentsu Aegis Network jóvoltából a verseny ideje alatt az Indavideón is beszámolunk a Tour eseményeiről.

Tekintse meg a további képeinket

A magyar futball feltámadása

június 28., 14:40 Módosítva: 2016-06-29 12:25:03
255
A magyar futballválogatott két hetet és két napot töltött az Európa-bajnokságon, ami Magyarország legszebb két hete is volt az utóbbi 30 évben, a sportéletet tekintve biztosan. Játékosok, edzők, gólok, drukkerek Franciaországban és itthon.
Tekintse meg a további képeinket

Paradicsomból lett pokol

június 23., 20:54 Módosítva: 2016-06-25 08:39:53
252
A tíz éve kirobbant mexikói drogháború senkinek sem kegyelmez, több civilt gyilkoltak meg, mint Irakban és Afganisztánban együttvéve. Vérben úszik már Mexikó legnépszerűbb turistaparadicsoma is, ahol bárki bármikor golyót kaphat a tengerparton egy jetskin száguldó drogostól. Van azonban remény.
Tekintse meg a további képeinket

Egy fotógyűjtemény halottakról és vérről

június 20., 23:21 Módosítva: 2016-06-26 17:22:47
564
A 81 éves Letizia Battaglia több évtizeden keresztül fotózta a szicíliai maffia által elkövetett bűntényeket. Volt, hogy az egyik gyilkosság helyszínéről ment a másikra, így az évtizedek alatt, ahogy ő fogalmazott, összejött egy képgyűjteménye halott emberekről. Később politikusként is próbált tenni a maffia ellen, és mai napig fél, ha megcsörren a telefonja. Nemrég megjelent Antológia című könyvét hatszázezer fotójából válogatta össze, ezeken mutatta meg szülővárosa, Palermo több arcát, és hogy milyen volt Palermo, amikor a maffiaháború az utcákon zajlott.
Tekintse meg a további képeinket

Régen még az öltönyösök is ezt tolták

június 14., 23:54 Módosítva: 2016-06-15 11:07:15
111
Bár Magyarországon csak a hetvenes-nyolcvanas években bukkantak fel az első gördeszkások, az Egyesült Államokban már évtizedekkel korábban rákaptak az emberek az ízére. A hatvanas évek elején a tengerentúlon gyerekek és idősebbek is deszkáztak, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül. A deszkázás ma is a szabadságról szól, ahol nincsenek és nem is lehetnek szabályok, de évtizedekkel ezelőtt ez a szabadság még inkább igaz volt erre a sportra.
Tekintse meg a további képeinket

Együtt, szépen, Down-szindrómában

június 10., 16:20 Módosítva: 2016-06-11 11:00:05
2232
A Hemző Károly-díjra idén is 35 év alatti fotósokat jelöltek: a zsűri három remek sorozata és eddigi munkássága miatt Mohai Balázst választotta a díjra. A zsűri tagjai Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok és az alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor voltak. Idén hat finalistát emelt ki a bizottság: Hirling Bálintot, Kállai Mártont, Pályi Zsófiát, Stiller Ákost és Végh Lászlót, illetve Mohai Balázst, aki végül a díjat is elnyerte. A Hemző-díjjal oklevél, pénzjutalom és kiállítási lehetőség jár a Magyar Fotográfusok Házában. A tavalyi díjazott, Móricz-Sabján Simon jutalomkiállítása még június 19-ig látható a Kismanó Galériában.

Mohai Balázs 1984-­ben született Budapesten. A Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán tanult, majd ösztöndíjjal a norvég Volda University College hallgatója volt a Photo for Media kurzuson. Szakmai gyakorlatot a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában, majd pedig az MTI fotószerkesztőségében szerzett. 2008 óta a Magyar Távirati Iroda külsős fotóriportere. Klasszikus fotóriportokban gondolkodik, elsősorban a dokumentarista fotográfia iránt érdeklődik. Témáit itthon és külföldön egyaránt keresi. Nyert már Junior Prima­ díjat, Magyar Sajtófotó Pályázatot, köztük a legjobb 30 év alatti fotóriporternek járó különdíjat is.

Tekintse meg a további képeinket

A gumitank- és farepülő-ezred katonái

június 7., 00:20 Módosítva: 2016-06-07 12:29:17
149
Bár az ellenség becsapása mindig is része volt a háborúknak, mesteri szintre a második világháborúban emelkedtek a különböző átverések. A nagyobb hadseregeknél mindenhol működött speciális hadosztály, melynek egyetlen feladata az volt, hogy elhitesse az ellenséggel, a baráti erők sokkal nagyobb hadsereggel rendelkeznek, mint valójában, és azt egészen máshol fogják bevetni, mint a valódi tervekben szerepel.
Tekintse meg a további képeinket

A Legnagyobbat a főtitkár is megcsókolta

június 4., 08:51 Módosítva: 2016-06-25 08:43:44
218
Muhammad Ali amatőrként olimpiai bajnok lett, profiként a nehézsúly királya. A bokszolót a ringen kívül is felfedezték, a polgárjogi harcossal mindenki szóba állt, az amerikai elnökök éppúgy, mint a szovjet főtitkár. Stallonéval Oscar-díjátadón kamubokszolt, és kapott csillagot Hollywoodban is.
Tekintse meg a további képeinket

Ez a nő nem azért szép, mert meztelen

június 3., 23:43 Módosítva: 2016-06-25 08:43:25
467
Egyszerre modell és művész, alkotó és szemlélő Katerina Belkina, aki különleges, festményszerű fotósorozatában szó szerint és átvitt értelemben véve is teljesen kitárulkozva keresi saját helyét a művészetben és a világon.

A 42 éves, orosz Katerina Belkina az egyik legkülönlegesebb szemléletmódú orosz fotóművész; talán nincs fotós, akinek képei közelebb állnának a festészethez, mint az övéi. Művészcsaládba született, már édesanyja is képzőművészettel foglalkozott. Katerina tanulmányai alatt dolgozott kiadónál és volt tervezőgrafikus egy tévécsatornánál. Fotográfiát csak 2000-ben kezdett el tanulni, de 2007-ben már jelölték az orosz Kandinszkij-díjra, 2009-ben pedig részt vett az első Fotó Biennálén a szentpétervári Márványpalotában. 2015-ben elnyerte a Nemzetközi Lucas Cranach-díjat, 2016-ban pedig megnyerte a Hasselblad Masters-díjat.

Budapesten a Faur Zsófi Galériában Paint című, egészen különleges sorozata látható, képeink legnagyobb része is innen származik. Katerina Belkina nemcsak fotósa, de modellje is ennek a beállított önarcképekből álló szériának, amely a művész példaképeit, az elmúlt századok legnagyobb festőit idézi meg a fotográfia, a festészet és a számítógépes technikák ötvözésével.

A LensCulture, az egyik legnevesebb művészeti portál azt írja a sorozatról: „Katerina Belkina munkáit tekinthetjük egy óriási állásfoglalásnak arról, ahogyan az emberiség a saját helyét keresi a társadalom és a kultúra nagy egészében. Belkina szinte mindig önmaga modellje is, és ez azt mutatja, hogy mindenestül azonosul is ezzel az univerzális küldetéssel. A Paint című sorozat megmutatja, hogyan maradhat egy vizuális művész hű önmagához úgy is, hogy inspirációját a múlt festőnagyságaiból nyeri. Belkina kölcsönveszi a 19. és 20. századi festők ecsetjét, hogy olyan közel kerülhessen hozzájuk, amennyire csak lehet. Komoly kreatív erőt lát a művész és modellje közötti feszültségben és interakcióban, de ő nemcsak a mesterekkel azonosul, hanem a művészek modelljeinek szerepét is magára vállalja, így nem szemlélője, de résztvevője ennek a kölcsönhatásnak.”

A Paint képei hol a címben jelölt festők stílusát, visszatérő témáit idézik meg – legyen szó Degas elmaradhatatlan balett-táncosairól, Schiele aktjairól, Malevics színes geometriai formáiról, Gaugin fekete nőalakjáról, Frida Kahlo szürreálisba hajló önarcképeiről vagy Tamara de Lempicka kanapén ülő figuráiról –, hol pedig egyes képekre reflektál, mint Petrov-Vodkin A vörös ló fürdetése vagy Rousseau Az álom című festménye esetében. A művésznő meztelensége talán nem pusztán forrásainak munkáira utal – bár például Schiele esetében nyilván evidens a fedetlen test –, de tovább mélyíti a LensCulture által is tárgyalt gondolatot: a szó szerint és metaforikusan is érthető teljes kitárulkozás még hitelesebbé teszi Belkina sokszoros szerepvállalását a mű elkészítésének folyamatában.

Tekintse meg a további képeinket

A modern zene legnagyobb zsenije volt

május 27., 00:01 Módosítva: 2016-06-25 08:42:52
1831
Miles Davis mindig egy lépéssel mások előtt járt, a kortárs zene pedig szorgalmasan, néha kicsit le- lemaradva, de áhítatosan követte. A legnagyobb jazz- és rocklegendákkal játszott együtt; sok világhíres zenész nála kezdte a pályafutását. Jellegzetes trombitajátéka ezer másik között is felismerhető. Diszkográfiája csak egy vécépapírtekercsre férne rá; regényes nőügyeiből Casanova-történeteket lehetne írni; drogfogyasztási szokásait még az önpusztító punkzenészek is megsüvegelhetik. Ismerte és értette a klasszikus zenét, de nem idegenkedett az elektronikus hangzástól sem. Semelyik más muzsikus nem volt rám ekkora hatással – mondaná a XX. század, ha kérdeznék. Miles Davis ma lenne kilencvenéves.
Tekintse meg a további képeinket

A tinédzser, aki végigfotózta a szíriai háborút

május 25., 23:04 Módosítva: 2016-05-26 12:45:22
249
A közel 40 milliós kurd nép a világ legnagyobb anyaország nélküli nemzetisége. A 21 éves Furkan Temir fényképei olyanok, mintha a népcsoport háborús megpróbáltatásairól szólnának, pedig leginkább azt örökítette meg, hogy mi vár azokra, akik a négy éve tartó szíriai háború elől menekültek el. Számukra a háború nem ér véget a békés területeken, helyette a török-kurd ellentétet vehetik a nyakukba. Temir képei még azelőtt készültek, hogy az Európai Unió és a török megállapodtak a menekültek visszatartásáról, akkor, amikor az ország még szabad átjáró volt Európa felé. A fiatal férfi fotóin főszerepet kapnak a gyerekek, akik nélkül Szíriára a lassú kivérzés vár, a haláltusa pedig már akkor elkezdődött, amikor 1,5 millió fiatalkorú elhagyta az országot.
Tekintse meg a további képeinket

Kihirdették a Capa-nagydíj finalistáit

május 25., 18:49 Módosítva: 2016-05-31 16:07:12
1204
A Capa Központ tavaly hozta létre a Robert Capa Fotográfiai Nagydíjat, mellyel a kiemelkedő kortárs fotóművészeket kívánják támogatni. Robert Capa halálának 62. évfordulóján, immár második éve hirdetik ki a Capa-nagydíj finalistáit. A három alkotó képeiből válogattunk.
Tekintse meg a további képeinket

60 éve folyamatosan sokkolják Európát

május 25., 00:54 Módosítva: 2016-05-25 17:55:33
93
1955-ben döntöttek úgy az európai tévések, hogy az olasz San Remó-i fesztivál mintájára csinálnak egy páneurópai zenés vetélkedőt. Így jött létre a svájci Luganóban az első Eurovíziós Dalfesztivál. 1956 óta azonban sok minden változott, már nem filigrán lányok énekelnek sanzont, de már a klasszikus diszkónak is vége. Megpróbáljuk képekben bemutatni, hogyan jutott el a dalverseny a finn szörnymetálosokig vagy a Drakulának öltözött román operaénekesig.
Tekintse meg a további képeinket

Azokat fotózza, akiket legszívesebben eltörölnének

május 22., 23:40 Módosítva: 2016-05-23 14:23:59
1127
Stalter a nyolcvanas-kilencvenes években a periférián élőket, kitaszítottakat, bűnözőket, és a sorsszerűen rossz körülmények között élőket fotózta (drMáriás egyik cikke szerint azokat, akiket a kényelemben élők „legszívesebben eltörölnék, hogy ne zavarják a kényelmes-kellemes világképet”), de a képeiből nem a nyomorpornó sugárzik, hanem valami csendes nyugalom, mindig annyi reménnyel, hogy ne legyen teljesen kilátástalan a tabló. Stalter azt vallotta, hogy a képen szereplő alany ugyanannyira alkotótárs, mint az, aki a képet készíti, emiatt lehet, hogy lerí róluk az empátia és a megértés, ahelyett, hogy csak hidegen dokumentálnák ezeket a körülményeket.
Tekintse meg a további képeinket

Nem vagy férfi, amíg nem öntik egy marha gyomrát a fejedre

május 16., 23:57 Módosítva: 2016-05-20 14:35:59
244
Pásztor cserkészi a pislákoló térerőt alkonyi órán: kortárs afrikai zsánerkép kulturált filterezéssel, a meghitt egzotikum jegyében. Hogy a pokot néphez tartozó férfi esetleg az időjárás-jelentésre kíváncsi, aggódva a szárazság miatt, vagy mondjuk a kenyai sporthíreket csekkolja, nem tudjuk, mindenesetre hagyja, hogy közben a Reuterstől jött Siegfried Modola fényképezze. Másnap beavatási szertartás, ha túl lesz rajta, ő is népe teljes értékű, felnőtt tagjának számít majd. Férfiak, bikák és a nomádok kerítésbe ütköző ösvényei - Nagykép.
Tekintse meg a további képeinket

Vidéken túl pesti, Pesten túl vidéki

május 13., 23:52 Módosítva: 2016-05-16 14:39:13
433
Németh Sz. Péter kollégánk Budapest és szülőhelye közt ingázva kereste az „otthon” és az „itthon” fogalmak értelmét. A fővárost vidékiként, Vas megyét pedig pesti szemmel kezdte el szemlélni. Otthon/Itthon című anyagából válogattunk.
Tekintse meg a további képeinket

Félénkek és kedvesek, de a ringben felrobbannak

május 10., 00:41 Módosítva: 2016-05-16 14:40:22
88

Mintha csak mangákból kilépett és életre kelt lányok püfölnék egymást a ringben, úgy néz ki a Japánban népszerű női pankráció. A népek megőrülnek érte, és a lányok akár országszerte ismert sztárok lehetnek. Igaz, azzal is számolniuk kell, hogy nagyon súlyos, életre szóló sérülést is összeszedhetnek.

Tekintse meg a további képeinket

2200 kilométert gyalogolni a nagyapámért

május 6., 00:21 Módosítva: 2016-05-16 14:41:14
7512
1945-ben két lengyel testvér 2200 kilométert megtéve hazagyalogolt a gulágról, a szovjet hadifogolytáborból. Mivel szökevények voltak, hogy ne találkozzanak senkivel, sötétedéskor indultak, nappal az erdőben bujkáltak. Bogyókon, jobb napokon a földekről lopott krumplin, káposztán éltek, de hazajutottak. Hetven évvel később az unoka gondolt egyet, és leginkább a nagyapja iránti tiszteletből végigzarándokolta ugyanazt az utat a nagy orosz síkságon, Fehéroroszországon és Litvánián keresztül Wrocławba. Át a végtelennek látszó tájon, emberi társaság nélkül – úgy, mint 1945-ben.
Tekintse meg a további képeinket

Meditációs segédeszköz egy orosz géppel

május 4., 00:24 Módosítva: 2016-05-16 14:42:04
130
Van egy olyan fotós mondás, hogy egy anyagnak sosincs vége. Benkő Imre anyagaira ez különösen igaz, esszéi éveken át formálódnak és igazából sosem zárulnak le. Nagykép rovatunkban már megjelent a Sziget kezdete óta készülő Arcok című anyaga és a huszonöt éven át fotózott ACÉL-MŰ. Ózd, 1987–2012 az ózdi ipari korszak kiemelkedő dokumentuma. Horizon című kizárólag panoráma fotókból álló könyve saját bevallása szerint egy vizuális meditáció közeli és távoli kalandozásairól. Benkő Imre idén Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült.
Tekintse meg a további képeinket

A fontainebleau-i menedék: lakóközösség az erdő mélyén

április 30., 21:32 Módosítva: 2016-05-16 14:42:58
380
Brann du Senon néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megváltoztatja addigi életét. Az egykor hajléktalan, börtönviselt férfi – afféle örök lázadó figura – vásárolt egy mezőt Párizstól 60 kilométerre, a fontainebleau-i erdőben, ott elhelyezett néhány lakókocsit, és megszervezett egy hajléktalanokból álló lakóközösséget. Cyril Marcilhacy fotóriporter 2013 augusztusa óta kíséri figyelemmel a „falu” mindennapjait, havonta egy-egy hetet töltve annak lakóival.
Tekintse meg a további képeinket

Katonai bunkert vegyenek

április 28., 22:45 Módosítva: 2016-04-29 15:06:04
173
Máig él az az anekdota, hogy amikor a bajszával is tiszteletet parancsoló II. Vilmos német császár 1912-ben Svájcba látogatott, az egyik katonától megkérdezte, hogy mit tenne a negyedmilliós svájci hadsereg, ha félmillió német katona esetleg lerohanná őket. „Akkor majd mindegyikünk kétszer lő, felség” – válaszolta állítólag a katona. Svájc már az első világháborúban is eléggé rossz helyen volt, de akkoriban még egyrészt viszonylag megosztott volt az ország, hogy ha muszáj belépni háborúba, akkor kinek az oldalán tegyék. Másrészt nem ölelte körül őket egy nagy vészjósló hatalom. A második világháború elejére viszont már arra lehettek figyelmesek, hogy szépen lassan csak nácik és fasiszták lesznek körülöttük. Felkészültek ezért, hogy Hitlerék lerohanhatják őket, és elkezdték teleszórni bunkerekkel a hegyeiket. Csakhogy a háborús idők elmúltak, és a bunkerek mostanra feleslegessé váltak. Az egykori nácielhárító építményeket napjainkban a legkülönfélébb dolgokra próbálják használni. Nagykép.
Tekintse meg a további képeinket

Kétszázötvenedre kettő-nyolc

április 27., 16:57 Módosítva: 2016-04-29 10:33:41
115
Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Aranytollas, Pulitzer-életműdíjas fotóriporter sport és riportfotói a Népszava és Népszabadság hasábjain dokumentálták az elmúlt évtizedek Magyarországát, képeitből azonban most láthatnak először egy nagyon szűk válogatást az érdeklődők.
Tekintse meg a további képeinket