2006. október 23. Így zajlott a véres nap valójában

október 22., 23:58 Módosítva: 2016-10-24 06:48:47
1894
Ami tíz évvel ezelőtt október 23-án Budapesten történt, az példátlan Magyarország és úgy általában a polgári demokráciák történetében, de ennyi év távlatából már szinte csak az elkötött tank és a rendőri brutalitás ugrik be az embereknek. Pedig 2006. októberében már jóval az ünnep előtt egymást érték az utcai összecsapások és az alkotmányozó sámángyűlések a Parlament előtt, október 23-a egy hosszú folyamat legemlékezetesebb csúcsa volt. Rekonstruáltuk a véres nap eseményeit az Index kiadásában megjelent Túlkapások című könyv, és tudósítóink aznapi bejelentkezései alapján.
Tekintse meg a további képeinket

Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél

október 21., 19:38 Módosítva: 2016-10-22 16:02:05
2846
Egy kisvárosi népdalkörről készült pályaművével Fátyol Viola nyerte az idei Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. A fényképész azt a folyamatot dokumentálta, ahogy megfigyelőből a közösség rendes tagja lett.

A Robert Capa Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkáját először tavaly ismerte el a nagydíjjal, melyről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben dönt. Májusban, Robert Capa halálának 62. évfordulóján nevezték meg a három döntőst: Fátyol Viola mellett Ficsór Zsoltot és Tímár Sára Erzsébetet.

A három és félmillió forinttal járó nagydíjat elnyerő Fátyol Viola pályaművének Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél volt a címe: a debreceni születésű, de már Budapesten élő, 33 éves fotográfus a keleti országhatártól tizenkét kilométerre lévő, csaknem ötezer fős Vámospércsen örökítette meg a helyi népdalkör mindennapjait.

A Vámospércsi Népdalkört így mutatja be: “A népdalkör negyven éve működik, tagjai jórészt idős nők, akik nyugdíjas éveikben engedhetik meg maguknak először, hogy pusztán önmagáért rendszeresen végezzenek szellemi-kulturális tevékenységet. A közösségbe különböző okok miatt járnak: hogy leküzdjék a magányt, felülemelkedjenek személyes tragédiákon, vagy egyszerűen az éneklés öröméért."

Fátyol Viola eredetileg azzal a céllal vált a népdalkör tagjává 2013-ban, hogy megfigyelhesse és megörökíthesse a közösség működését és szerepét a település életében, ám közben észrevétlenül ő maga is a közösség része lett, olyannyira, hogy valóságos baráti kapcsolatba is került a tagjaival. Innentől már a fényképészt a közösséget alkotó egyének is foglalkoztatták, illetve az, hogy dolgozzák fel a csoportban a saját életük eseményeit. Sőt, fontosak is lettek a számára: “A barátnőkké vált nők szerepmodellekké váltak, akik emberi mentalitásukkal segítenek saját életeseményeim feldolgozásában is."

Fátyol Viola munkája itt nem is ért még véget, és továbbra is eljár Vámospércsre, hogy tanulmányozza az asszonyok hagyományos női szerepeit, és azt, ahogy ezekből kilépve járnak el a népdalkörbe, amely “a magyar vidék közegében gyakran heroikus energiabefektetésnek tűnik.” A projekt dokumentációs képanyagból, portrésorozatból, a beszélgetésekből származó, és az alábbi képek alatt is olvasható szövegtöredékekből és videókból áll, és később a fotós tervei szerint könyv is készülne belőlük, amely távolról sem csak egy népdalkör mindennapjairól szólna: “Felvázolja a női szerepek vagy az öregedés tematikáit, de leginkább egy olyan történet krónikája lenne, amely arról szól, hogyan és mekkora szeretettel képes befogadni egy kívülállót a közösség."

Tekintse meg a további képeinket

Szexszel el lehetett adni az üres üléseket

október 21., 01:02 Módosítva: 2016-10-22 09:44:44
264
Az art deco egyenruháktól a funkcionális kiskosztümig sok mindent adtak a légikisasszonyokra az elmúlt 76 évben, de a sál és a kendő, illetve a kis kalap, avagy sapka elpusztíthatatlan darabja az öltözéküknek. A hetvenes évek szexuális forradalma az ő ruhatárukra is rányomta a bélyegét.
Tekintse meg a további képeinket

25 éve nyitják fel a szemünket

október 18., 08:29 Módosítva: 2016-10-19 08:29:32
519
25 éves a a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj. Ebből az alkalomból a budapesti Robert Capa Centerben október 18. és január 8. között lehet megnézni 25 díjazott fotós munkáit.

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben hozták létre. Az állami támogatás célja, hogy „segítse az önálló művészeti tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához”. A Capa Center kiállításán az ösztöndíjprogram eredményeit nézhetjük meg: a képeket, amiket ösztöndíjas korukban készítettek a ma már nevesnek számító fotósok. 

És ahogyan az lenni szokott: ennyi év távlatából derült ki, hogy a dokumentációval igencsak el voltak maradva, ugyanis az ösztöndíj feltétele a képek fizikai bemutatása volt, a digitális rendszerezés elmaradt. A mostani kiállítás egyben az évforduló alkalmából létrejött archívum is, az ösztöndíjasok teljes névsorával, és egy kétnyelvű, online adatbázissal, ami a kiállítás után is kutatható marad, és ahol egyben lehet szemlélni a díjban részesült fotósokat – még pályakezdő korukból. Az ösztöndíj negyedszázados története során több mint száz fotós kapta meg az ösztöndíjat egy, kettő vagy akár három évre. 

A Capa Center három termében csak egy-egy szelet mutatkozik meg. Akik 25 évvel ezelőtt még pályakezdőnek számítottak, ma már megkerülhetetlen figurái a magyar fotózásnak, ők a 1991–2001 teremben láthatók; a 2001–2010-es időszak ösztöndíjasai is mára már befutott fotósok; szintén külön teremben állították ki őket, a 2010 utáni alkotóknál viszont jelen idejű a pályakezdés, ezért ők is külön termet kaptak – írják a  kiállítás összefoglalójában a kurátorok, Gellér Judit és Zsámboki Miklós. 

Tekintse meg a további képeinket

Kockaladával leplezték le Ukrajna titkait

október 15., 21:19 Módosítva: 2016-10-16 23:10:52
1390
Both Miklós két éven át autózott fel-alá Ukrajnában, hogy összegyűjtse a kihalófélben lévő ősi dalokat. Az utolsó utáni pillanatban járt sikerrel a gyűjtés, az idős özvegyasszonyok szombat este a MÜPA színpadán élőben elevenítik fel a hosszú évek óta feledésbe merült hagyományt. Ancsin Gábor képei az utazásról.
Tekintse meg a további képeinket

Drágán adják életüket a perui hagyományok

október 13., 21:20 Módosítva: 2016-10-14 07:59:18
36
„Péntek délben, 1714. július 20-én, Peru legszebbik hídja leszakadt, s öten, akik éppen átmenőben voltak, a mélységbe zuhantak” – így kezdődik Thornton Wilder Nobel-díjas regénye, a Szent Lajos király hídja. A perui fotós, Sharon Castellanos képei a helyi hagyományokról, az Andok tájairól és az itt élőkről olyanok, mintha csak Juníper atya nyomozását illusztrálnák. Pedig Castellanos eredetileg nem fotósnak készült, apja fényképezőgépével kezdett képeket csinálni, az egyetemen is csak hobbiból végzett el fotózási kurzusokat, aztán a játékból hivatás lett: megörökítette hogyan forrnak össze az inka hagyományok és a katolikus szokások a perui kultúrában.
Tekintse meg a további képeinket

Magyarország, ahogy a Népszabadság látta

október 11., 17:16 Módosítva: 2016-10-12 20:58:41
272
1956 novemberében alapították Magyarország máig egyik legnagyobb politikai napilapját, a Népszabadságot. Az újság túlélte a kommunizmust, a rendszerváltást, végül az Orbán-kormány alatt ugyanolyan történelmi eseménnyé vált a szerkesztőség ellehetetlenítése, mint a megalapítása. Képekben emlékezünk vissza a Népszabadság történetére.

A Népszabadság fotórovata az elmúlt évtizedek meghatározó sajtófotós műhelyeként működött. Fotóriporterei minden meghatározó eseményen jelen voltak - a vasfüggöny átvágásától a vörösiszap-katasztrófán át a tiszai halpusztulásig, a Magyar Gárda meneteléseitől az internetadó elleni tüntetéseken át a 2015-ös menekültáradatig mindent megörökítettek. Ikonikus képeket köszönhetünk nekik. A Népszabadság fotósainak a Magyar Sajtófotó pályázatokra beadott képeiből válogattunk. A képeket a MÚOSZ bocsátotta rendelkezésünkre.

Tekintse meg a további képeinket

Nem elég boldognak lenni, annak is kell látszani!

október 7., 22:27 Módosítva: 2016-10-08 19:38:49
248
Szombat Éva még mindig boldoggá akarja tenni az embereket: az elméleti kézikönyve után most olyan valódi embereket mutat be, akiknek a tragikus vagy éppen hétköznapi helyzetek ellenére is sikerült. Boldogok. Az új kiállítás november 3-ig látható a Supermarket Gallery-ben.
Tekintse meg a további képeinket

A normális az unalmas

október 6., 19:35 Módosítva: 2016-10-07 12:16:29
638
Elfordult a képzőművészettől, de nem tudja megállni, hogy valamilyen formában ne kommentálja a napi történéseket. Ez a rövid története annak a cinikus, humoros és közéleti rajzsorozatnak, amelyet Horváth Tibor egykori képzőművész posztol a Facebookjára. A képek közös jellemzője, hogy elsőre szimpla skicceknek tűnnek, a második pillanattól elgondolkodtatnak, a harmadik pillanatban pedig mosolyra húzzák, vagy grimaszba gyűrik a néző arcát.
Tekintse meg a további képeinket

A kínai újgazdagok rápörögtek a lovaspólóra

október 1., 00:15 Módosítva: 2016-10-01 11:50:12
118
A kínaiak szinte bármire képesek. Ha akarnak, lemásolnak akár egy egész falut, de ugyanúgy kölcsönöznek technológiát, attitűdöket és divatokat is. A posztszocialista kapitalizmusukban minden előfordulhat, az új elit arisztokratikus vonásokat is magára öltött. Golfoznak és lovaspólóznak, mintha csak a 19. század angol felső tízezréhez tartoznának. Kevin Frayer fotográfus egy tiencsini pólóklubban eredt a legújabb őrület nyomába.
Tekintse meg a további képeinket

Egy képre minden elfér, amit egy nap megérintünk

szeptember 26., 00:26 Módosítva: 2016-09-26 14:05:53
117

A Londonban élő, argentin-olasz származású Paula Zuccotti arra kért meg a világ minden tájáról összesen 62 embert, hogy pontosan jegyezze fel, mik azok a tárgyak, amikhez 24 óra alatt hozzáért.

Persze voltak megkötések: nem kellett felírni a kilincseket, villanykapcsolókat, vagy vízcsapokat, és szintén nem kellett feljegyezni az autókat, villamosokat, metrókocsikat. De a használati tárgyakat igen. Zuccotti megbízott a hat kontinensről toborzott alanyokban, megkérte őket, hogy tartsák meg azokat a dolgokat is, amiket más esetben a szemétbe dobnának, jegyeket, újságokat, szórólapokat. A romlandó ételeket a fotózás kedvéért ugyanolyanokkal pótolták, ahogy a fizetésre használt pénzt is.

Zuccotti aztán az összes tárgyat a maga valóságában kiterítette egy egységes méretű vászonra, és három méter magasságból lefotózta, kronológiai sorrendbe rendezve. Az eredmény – amellett, hogy a rendezettség és az egységes színek miatt egyszerűen szép – olyan, mint egy régészeti feltárás, amiből szinte pontosan össze lehet rakni, hogyan zajlott egy résztvevő napja. Miközben persze egy teljesen felületes képet kapunk, hiszen csak a tárgyakat kapjuk meg, a hogyanokat és a miérteket nem. Zuccotti összesen több, mint 6800 tárgyat fotózott le.

Hogy mégis milyen volt ez a munka, arról maga Paula Zuccotti fog mesélni szeptember 26-án, ugyanis az idei Design Hét keretében Magyarországra érkezik, hogy a PH21 Galériában tartott kiállításáról személyesen is lehessen kérdezni. További információt az esemény Facebook-oldalán lehet találni.

Tekintse meg a további képeinket

Nem volt akkora buli a Nirvana medencés partija

szeptember 24., 09:05 Módosítva: 2016-09-25 09:59:54
485
1991. október 28. egy szokatlanul hűvös nap volt Los Angelesben. A Nirvana tagjai, a kiadó képviselői és Kirk Weddle vízalatti fotós délelőtt tízkor találkoztak egy meglehetősen rossz állapotban lévő medence partján, hogy néhány bandafotót készítsenek a később a világot lehengerlő Nevermindhoz.
Tekintse meg a további képeinket

Magyarországról jöttem, mesterségem cégére

szeptember 23., 15:11 Módosítva: 2016-09-24 16:45:44
185
Cégérpornó – ez a címe annak a fotósorozatnak, amelyben az egyedi, házi kivitelezésű barkácscégéreket szeretné összegyűjteni Csáki László és Vízkelety Márton. Csak az autógumiból készült figurákból kitelne egy egész könyv.
Tekintse meg a további képeinket

A modern népvándorlás szemtanúi

szeptember 22., 16:11 Módosítva: 2016-09-23 07:35:39
488
A menekültválság legsúlyosabb pillanatain és személyes történetek tucatjain vezet végig a Néprajzi Múzeumban csütörtökön nyílt World Press Photo kiállítás, és az azt kísérő tárlat, ahol a Reuters riportereinek Pulitzer-díjjal elismert munkáját lehet megnézni. Az ügynökség fotósai Görögországtól Németországig kísérték végig a menekültek útját a balkáni útvonalon, teljes képet adva a tavaly lezajlott események minden fontos helyszínéről. A nyertes sorozat képeiből válogattunk.

World Press Photo kiállítás szeptember 23-tól látogatható a Néprajzi Múzeumban.

Tekintse meg a további képeinket

A nevem Shanon

szeptember 20., 00:56 Módosítva: 2016-09-20 13:31:42
100
Sam Wolson szabadúszó fotóriporter/multimédiás tartalomgyáros. Munkáiban főleg az USA déli részén élő, marginalizált közösségek mindennapjaival foglalkozik. Képeit megjelentette a New York Times, a New York Times Lens Blog, a Newsweek, a Slate, a Mashable, a USA Today, a Wall Street Journal, és rendszeresen publikált a San Francisco Chronicle-ben. Detroitban nőtt fel, egy virágkertészetben. Többszörösen díjazott művész, munkáját elismerte a PDN Photo Annual, az AP Images, a The Eddie Adams Workshop és a Look3 fesztivál is. Több kiállítása is volt már az USA különböző régióiban.

Sam Wolson három éven át követte nyomon Shanon „Bam” Fulcher életét Oaklandben. A képsorozat az olyan mindennapi apróságoktól, mint egy rántottasütés, az elvonóról való elszállításon át a Shanon és barátnője közti erőszakos jelenetekig dokumentálja a kábítószer-függőségétől szabadulni igyekvő férfi életét, és egyben betekintést nyújt a kaliforniai Oakland utcáinak mindennapjaiba – oda, ahol a társadalom különböző rétegei között legalább akkora különbség van, mint egy fejlődő országban.

Tekintse meg a további képeinket

Game Over: kilenc nap a Föld legmélyebb barlangjában

szeptember 13., 17:56 Módosítva: 2016-09-21 13:13:27
1454
A kaukázusi Abháziában található Krubera-Voronya-barlang bolygónk legmélyebb barlangja: búvárfelszereléssel 2196 méter mélyre, míg anélkül 2080 méteres mélységbe lehet benne lejutni. A barlangot az 1970-es évek óta kutatják ukrán, illetve orosz vezetésű nemzetközi expedíciók. 2004-ben érték el a 2000 méteres mélységet. A barlangról komoly fénykép-, illetve filmfelvételek korábban még nem készültek. Ezek elkészítését tűzte ki célul az Inverse Everest-expedíció, melynek tagjai Ambrus Gergely, ifj. Adamkó Péter, Jáger Attila és Tóth Attila voltak, akikhez a helyszínen csatlakozott Fábián Botond erdélyi barlangkutató is. Az expedíció az ukrán vezetésű nemzetközi kutatótáborhoz csatlakozott, melynek negyven tagja tíz különböző országból érkezett. A barlangászok idén augusztusban egy hónapot töltöttek az Arabika-masszívumnál, ez alatt többször is a mélybe szálltak. Leghosszabb, a végpontra vezető utuk során 9 napot, 210 órát töltöttek a föld alatt. Ambrus Gergely felvételei a Nagyképen.
Tekintse meg a további képeinket

Rockaway Beach-i aranynapok

szeptember 9., 00:06 Módosítva: 2016-09-21 13:13:27
109
Rockaway Beach a New York-i szörfösök kedvelt terepe volt, ám 2012-ben a Sandy hurrikán óriási pusztítást végzett ebben a városrészben is. Susannah Ray képei az egykor aktív sportélet és annak letéteményesei előtt hajtanak fejet.
Tekintse meg a további képeinket

Felállni borzasztó élethelyzetekből

szeptember 8., 07:46 Módosítva: 2016-09-18 09:15:21
1360
A parasportolók sikereit is természetesnek vesszük, de kevesen látják, mennyi küzdés, súlyos élettörténet van emögött. Ezért gondoltuk azt, hogy egy parasportoló példáján megmutatjuk, milyen út vezet a világszínvonalú teljesítményekhez. A sportlövő, világbajnoki második helyezett Dávid Krisztával 2014 őszén kezdtünk el együtt dolgozni, igyekeztünk minél teljesebb képet kapni róla, nemcsak a lőtéren és szigorúan a sporthoz kötődve akartuk megismerni, hanem ahol csak lehetett, belemásztunk az életébe. Amikor elkezdtük, nem gondoltuk, hogy a riói paralimpiáig követjük, és azt sem, hogy tanúi lehetünk élete és sportkarrierje egy nagyon nehéz szakaszának. Egy műtétnek és az abból való talpra állásának. Ismerjék meg önök is a nagy küzdő, a mindig mindent kézben tartó, napi nyolc óra munka mellett profi teljesítményt nyújtó Dávid Krisztát. Rióban magyar idő szerint pénteken 14:30-kor kezdi meg a légpisztolyosok selejtezőjét.
Tekintse meg a további képeinket

Ötven éve nem koncertezik már a Beatles

augusztus 29., 00:22 Módosítva: 2016-09-18 09:15:10
597
1966. augusztus 29-én lépett színpadra rendes koncerten utoljára a Beatles. Kimerültség, kaotikus turnék, sikoltozó rajongók, gumicukor és egy diktátor felesége is hozzájárultak a döntéshez.
Tekintse meg a további képeinket

A strandon minden tetkó egyedi, de mindegyik ugyanolyan

augusztus 27., 10:36 Módosítva: 2016-08-28 11:27:18
641
Az interneten rendszeresen előkerülő humorforrás a rossz tetoválások gyűjtése. Szétfolyt arcok, zombikra hasonlító kisgyerekek, elírt szlogenek, teljes ízléstelenség. De meg lehet-e csak kívülről ítélni egy tetoválás sikerét vagy kudarcát? Lehet-e rossznak csúfolni egy tetoválást, ha az a viselőjének örömet okoz? Ilyesmi kérdések merülnek fel bennem, amikor megláttam Hermann Ildi képeit.
Tekintse meg a további képeinket

Végül az hoz haza, ami miatt elmenekülsz

augusztus 25., 00:35 Módosítva: 2016-08-25 12:41:20
74
„A képeim elsősorban az emberekről, nem pedig magáról a fotográfiáról szólnak” – mondta a New York Timesnak a Kaliforniában nevelkedett Rian Dundon, aki nemcsak az amerikai nyugati partot ismeri jól, hanem Kínát, valamint fekete-fehér, egyszerűségre törekvő képeinek szereplőit is.
Tekintse meg a további képeinket

Eksztázisok és összeomlások: az olimpia, ahogy mi láttuk

augusztus 22., 01:00 Módosítva: 2016-09-18 09:14:57
124
Vasárnap éjjel, magyar idő szerint hétfőn hajnalban a záróünnepséggel véget ért a XXXI. nyári olimpiai játékok Rióban. Bő két hét alatt 28 sportág több mint háromszáz versenyszámában avattak olimpiai bajnokot a kvalifikált több mint tízezer versenyzőből. Klasszisok tündöklése és bukása, korszakos zsenik megdicsőülése, fiatal tehetségek felbukkanása egyaránt jellemezte a játékokat, ahogyan szép magyar sikerek és bosszantó vereségek is. Munkatársaink az olimpia két és fél hete alatt a helyszínen kísérték végig az úszók, pólósok, birkózók, dzsúdósok, vívók, atléták, kajak-kenusok és számos más olimpikonunk versenyét. Összeállításunkban a legemlékezetesebb pillanatokat idézzük fel képeik segítségével.
Tekintse meg a további képeinket

Reggeli előtt még kilövök egy tárat

augusztus 16., 11:19 Módosítva: 2016-08-17 00:54:28
339
Augusztus közepére az amerikai Wasp hordozó gépeinek támogatásával sikerült befejezni a líbiai Szirt több hónapja húzódó ostromát. Az Iszlám Állam líbiai tartományának központját több ezer dzsihadista védte, az ellenük harcoló profi és félprofi kormánycsapatokat a harcokba elkísérte a Balkántól Afganisztánig az elmúlt két évtized összes háborúját megörökítő fotós, Goran Tomasevic.
Tekintse meg a további képeinket

A buli ugyanaz, csak a mozgás más

augusztus 14., 21:03 Módosítva: 2016-08-15 14:33:31
2956
Amikor elképzeltem, hogyan fogok bulizni a Sziget elmúlt időszakának legzsúfoltabb napján egy kerekesszékes sráccal, akkor egyáltalán nem úgy képzeltem, hogy (Rihanna helyett) majd egy brutál drum n bass partin táncolunk, és a haverjainak random rajongó csajokat kell leszedni róla. Mert Dani, ha akarná se tudná leszedni magáról a csajt, ugyanis a kezét nem tudja használni, mióta 11 évvel ezelőtt – az ő szavaival élve – banális autóbalesetet szenvedett. És a lábait sem tudja használni, mert a nyaki ötös csigolyája tört el, ezért kerekesszékkel mozog. Most egy olyan programot népszerűsít, aminek az a célja, hogy a kerekesszékkel élők szakmai segítség mellett, biztonságos módon, de önállóan mozdulhassak ki és szórakozhassanak. A projekt első állomása a Sziget Fesztivál volt.
Tekintse meg a további képeinket

A Karib-tenger kommunistája

augusztus 12., 23:55 Módosítva: 2016-08-25 21:32:35
485
Életének kilencven évéből fél évszázadot szentelt a szocializmus megvalósításának. Fidel Castro túlélte a sikertelen hatalomátvételi kísérleteket, a bebörtönzést, a kubai forradalmat, a rakétaválságot, a hidegháborút, a Szovjetuniót, és szinte minden kommunista diktátort, akivel egy időben került hatalomra. Már visszavonult a politikától, de a ma kilencvenéves Fidel Castro még mindig Kuba vezéralakjának számít.
Tekintse meg a további képeinket

Jó buli lesz az olimpia, csak kicsit erőszakos

augusztus 5., 23:15 Módosítva: 2016-08-06 13:56:42
75
Politikai és gazdasági válsággal, az évszázad korrupciós botránya és súlyosbodó zikajárvány közepette veszi kezdetét magyar idő szerint szombat hajnalban a Rio de Janeiró-i olimpia. Az ország problémái az utca emberének véleményére is rányomják bélyegüket: sokak szerint elherdált pénz a játékok megrendezése, az olimpia helyett inkább a közszolgáltatások javítására kellett volna költeni a hatalmas összegeket. Mások viszont örülnek annak, hogy a város épült-szépült, és tárt karokkal várják a turistákat, hatalmas bulit ígérnek nekik a világ partifővárosában. A karneválhangulatot csak egy dolog veszélyezteti, amitől szinte mindenki tart: az utcákon tomboló erőszakhullám.
Tekintse meg a további képeinket

Van, aki a lábát veszti, van, aki bele is hal

augusztus 3., 11:28 Módosítva: 2016-08-03 19:07:45
188
Az illegális bevándorlás az Egyesült Államok belpolitikájának egyik legfontosabb kérdésévé vált az elmúlt időszakban. A 2016-os elnökválasztás kampányában Donald Trump republikánus jelölt leghangsúlyosabb ígérete, hogy leszámol a Mexikóból érkező tömegekkel, míg Hillary Clinton a bevándorlási politika átalakítását és a letelepedés könnyítését ígéri. Mindeközben a déli határokon tízezrek próbálnak minden eszközzel bejutni az országba. A guatemalaiak, mexikóiak, hondurasiak, salvadoriak mellett már a kubaiak is a szárazföldön próbálkoznak. Az idei tömeges migráció teljes erőből feszülhet az Egyesült Államok ellátórendszerének. Terrorizmus helyett bűnözéssel riogatnak az országban, de az elvándorlás még mélyebbre lökheti a közép-amerikai országok gazdaságát, újabb embereket ösztönözve az elindulásra. Egyes forgatókönyvek szerint akár tízmillióan menekülhetnek az Egyesült Államok felé egy jobb élet reményében. A képeket John Moore készítette, hogy megismerhessük azokat, akik a kockázatokat vállalva elhagyják országukat az amerikai álomért.
Tekintse meg a további képeinket

Öt éve tudjuk, hogy Szíriában nincsenek makulátlanok

július 30., 00:20 Módosítva: 2016-07-30 21:48:09
221
2011. július 29-én a szír hadsereg dezertőreiből megalakult a Szabad Szíriai Hadsereg. A szervezet 2012-ben még gyors győzelemről beszélt, de a széttöredezett, erőforrások nélküli katonai erő nem érte el a céljait. Aszad elnök és az Iszlám Állam kiszorította a nyugati hatalmak első patronáltját. Az országban azóta is káosz van, kiszámíthatatlan erőviszonyokkal és változékony frontvonalakkal.
Tekintse meg a további képeinket

Leolvad Grönland monoton mesevilága

július 26., 00:20 Módosítva: 2016-08-04 13:56:41
536
Az elmúlt évtizedek sosem látott ütemű felmelegedést hoztak Grönlandon. A meleg pedig nemcsak a tájat kezdte átformálni, hanem vele együtt a helyiek mindennapjait is. Sébastien Tixier francia fotós egy hónapig járta a sziget jeges tájait, hogy megmutassa, miképpen alakul át gyerekkorának mesevilága.
Tekintse meg a további képeinket

Nézze meg, hogyan fogadják Trumpot a rajongói!

július 24., 17:09 Módosítva: 2016-08-04 13:56:23
226
Donald Trump sikerének az egyik titka, hogy rettentő hatékonyan használja a tömegmédiát, miközben ő maga egy Amerika-szerte tapintható jelenséggé vált. Legelvakultabb támogatói rocksztárként rajongják körbe, és a kampányállomásokon mindig teljes extázisban várják, hogy Trump a show közben lesétáljon a kordonhoz, és kezet fogjon velük az első sorokban.
Tekintse meg a további képeinket