Egyetlen Földünk van, meg kell védenünk saját magunktól

2023.11.07. 18:30

Idén 31. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró természetfotós pályázatát. A „Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2023” pályázatra 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől.

Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke elmondta, hogy valamennyi kategóriában nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó természetfotókat láthatunk. Úgy gondolom, a kiállítás anyaga hatalmas merítés a Természet tárházából, amelyben mindenki találhat kedvére valót. Volt közöttük több is, amely azt a pillanatot ragadta meg, amelyek örök érvényűek, mert megismételhetetlenek” – mondta. A kiállítás képei között artisztikus megjelenítésre, egyéni látásmódra, meghökkentő akciófotókra, megható, gyengéd pillanatokra vagy az arcokra mosolyt csaló viselkedésformákra is találunk példákat.

Úgy érzem, a kiállítás igazán fontos üzenete az, hogy csak egyetlen csodálatos Földünk van, amit ma számtalan veszély fenyeget, és amit meg kell védenünk magunknak és a jövőnek – elsősorban saját magunktól

– tette hozzá Kalotás Zsolt.

Fáth Péter, a naturArt elnöke szerint nagyon magas volt a színvonal, a III. fordulóba bejutott nagyjából 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 122 pályamű került kiállításra, illetve az albumba. 

Örömteli, hogy a fiatal természetfotósok most is kitettek magukért. Nem kell tehát aggódnunk: a magyar természetfotózásnak van utánpótlása

– mondta.

  • 2023-ban Az év természetfotósa címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 12 képe szerepel a legjobbak között.
  • Az év természetfotója 2023-ban címet Moldován Zsolt Magasugrás című képe nyerte el.
  • Az év ifjú természetfotósa címet Őrsi Ákos nyerte.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 122 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2023. november 7. és 2024. január 30. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.