Újra varázslatos lett Magyarország

2024.04.06. 10:08

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én, este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

 A verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer rendezik meg, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, amely nem kis motivációt jelent a fotósoknak, hiszen szinte egész évben kint kell lenniük a természetben, és alkotniuk kell, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek. A havi pályázatok mellett a fotósok év végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is.

A kilenc pályázati kategória győztesei mellett kiderült, hogy kik lettek azok a természetfotósok, akik képeikkel az évadban a legtöbb pontszámot kapták a szakmai zsűritől.

Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett, a 2. helyen Hargitai László, a 3. helyen pedig Litauszki Tibor végzett.

A pályázat egyik kiemelt alakja az elmúlt hetven év magyar fotográfiájának meghatározó alkotója és alakítója, a fotográfus és szerkesztő Keleti Éva, aki a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázatának zsűritagjaként tizennégy éven át értékelte a magyar természetfotósok több, mint negyvenezer képét. A tavaly kilencvenkét éves fotós bejelentette visszavonulását a zsűri köréből, ennek kapcsán a Varázslatos Magyarország képviselői otthonában átnyújtották neki A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját és az Arany Daru szobrot.

A szakmai zsűri további tagjai: Britta Jaschinski fotóriporter, Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A kiállítás 2024. május 31-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban, ezt követően pedig további helyszíneken az országban.