Hazai kisvizek látványos kozmosza

Még ezen a hétvégén lehet meglátogatni azt a 29 szabadtéri fotókiállítást Csákváron és a környéken, amely a FotoKozma fesztivál keretein belül került megrendezésre. Csákváron, a Mikes utca elején a parkban megtekinthető Ujvári Zsolt hazai kisvizek élővilágát bemutató látványos fotósorozata is, amely a ‘Kisvizek rejtélyes világa' címet kapta.

Rohanó hegyi patakok, nagy folyók és alföldi kisvizek. Különbözőek, de mégis közös bennük, hogy mind-mind élettel teli, ugyanakkor sérülékeny élőhelyek, amelyek megóvása, megőrzése létfontosságú.

E lenyűgöző ökoszisztémák varázslatos, titkos, szabad szemmel olykor láthatatlan világába kalauzolnak el Ujvári Zsolt fotói, az időszakos kisvizek és a keréknyomokban felgyűlt pocsolyák nyüzsgő rákfaunájától, a Bükkös-patak őshonos kövi rákjain és tündérszerű kérészein át, egészen a dunavirágok kavargó éjjeli keringőjéig. A természetfotós képeivel egyrészt igyekszik bemutatni a bennünket körülvevő élőlények végtelen változatosságát, felhívja a figyelmet a biodiverzitás megőrzésének fontosságára, még az élővilág olyan apró, ám nélkülözhetetlen lebontói esetében is, mint az 1 mm-es gömböcugrókák, továbbá illusztrálja az aktuális, vízi életközösségeket fenyegető veszélyeket, valamint a küszöbön álló ökológiai katasztrófákat, mint a szúnyoggyérítés vagy idegen fajok megtelepedése.

Zsolt felvételei nem csupán arra hivatottak, hogy bemutassák a körülöttünk lévő tünékeny csodákat, hanem egyúttal környezettudatos gondolkodásra ösztönöznek bennünket.

Ujvári Zsolt kisgyermekkora óta az állatok, legfőképp az ízeltlábúak szerelmese. Ez a szerelem először 18 éve öltött testet, természetfotók formájában. Biológusként végzett, amely után egy akadémiai kutatócsoportban kezdte pályáját, ahol apró talajlakó lények vizsgálatával és új fajok felfedezésével töltötte idejét. Mára a bűnügyi tudományok felé fordult, és csupán amatőr természetbúvárként nyomoz a ritkán látott, parányi élőlények után, hogy azok legrejtettebb pillanatait lencsevégre kaphassa.

 „Nemcsak mutatok, hanem igyekszem megosztani azt a tudást is, aminek egyetemi és akadémiai éveim alatt birtokába kerültem, illetve a tapasztalatokat, amiket fotósként szereztem. Mind a tudás, mind a tapasztalat kizárólag akkor nyer értelmet, ha az ember ezt képes továbbadni másoknak, és bárki meríthet belőle” – mondja a fotós.