40 évesen költözött Budapestre, hiányozni fog családjának

2023.12.03. 18:17

A Kossuth téren felállított ország karácsonyfájának kiválasztása az eddigi évekhez hasonlóan idén is felajánlások alapján történt, az Országgyűlés Hivatalához már év elejétől érkeztek a megkeresések. A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a szakembereknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállító jármű helyigénye, valamint az utaztatás viszontagságainak elviselése. Ezeket a tényezőket mérlegelve idén a választás egy hajdúszoboszlói fenyőfára esett.

Amikor a fa kivágásának reggelén megérkeztünk Hajdúszoboszlóra, Hegedűsné Agárdi Zsuzsa és Hegedűs Imre háza előtt már javában dolgoztak a helyi áramszolgáltató szakemberei, a közelben lévő vezetékeket ugyanis a művelet idejére el kellett távolítaniuk. Zsuzsa és Imre a házukba invitáltak minket, majd mesélni kezdtek.

Pár évvel ezelőtt már felmerült a fa kivágása, de végül Imre hatására meggondolták magukat, a már megérkezett szakembereket pedig hazaküldték. A nyári viharok után viszont egyértelművé vált: a fa nem maradhat tovább a kertben. Zsuzsa szerint hiába szép és egészséges a fenyő, méretei miatt egy nagy szélviharban könnyen veszélyessé válhat. Ekkor jött az ötlet a felajánlásra, Imre titokban indította el a folyamatot.

Ezt a fát én ültettem, a kolléganőm férjétől kaptam 40 évvel ezelőtt, 1983-ban. Körülbelül 40 centiméteres lehetett. Úgy voltunk vele, hogy ha megmarad, akkor megmarad, ha viszont nem, nem. Végül aztán ilyen gyönyörű lett. Majd megszokjuk valahogy a hiányát, már most fáj érte a szívem, de boldog vagyok, hogy egy ideig még csodálhatják az emberek

– mesélte Zsuzsa.

A házaspár a nappalija ablakából néhány szomszéd társaságában nézte végig, hogy miként készítik elő a szakemberek a majdnem húsz méter magas és több mint háromtonnás fenyőfát a műveletre. „Innen már nincs visszaút, Imi!” – mondta egyik szomszédjuk a fa kivágásának pillanatában, miközben Zsuzsa és Imre meghatódva nézték, ahogy kertjükből kiemeli a daru a lucfenyőt. A fa ezután hosszú órák munkájával egy teherautóra került, amivel az éjszaka folyamán Budapestre szállították.

Fegyverneki Máté püspökladányi tűzoltó volt az, aki daruval a magasba emelkedett, hogy alpintechnika segítségével megkösse a fát. Ezután elválasztotta a tövétől, és segítette a kiemelést.

Nagyon megtisztelő, hogy itt lehetek. Én ebben élem a mindennapjaimat, másodállásban fakivágással és alpintechnikával foglalkozom, de ez egy különlegesen szép feladat volt

– mondta a főtörzsőrmester. 

A fenyőfa másnap hajnalban érkezett meg a budapesti Kossuth térre, ahol a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei az erre hivatott, földbe süllyesztett foglalatba rögzítették.

Az ország karácsonyfája teljes díszkivilágításban advent első napjától egészen vízkeresztig látható.

Hegedűsné Agárdi Zsuzsa és Hegedűs Imre
Hegedűsné Agárdi Zsuzsa és Hegedűs Imre (Fotó: Németh Kata / Index)
Hegedűsné Agárdi Zsuzsa és szomszédjuk
Hegedűsné Agárdi Zsuzsa és szomszédjuk (Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
Hegedűsné Agárdi Zsuzsa
Hegedűsné Agárdi Zsuzsa (Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
Hegedűs Imre (j) és szomszédjuk
Hegedűs Imre (j) és szomszédjuk (Fotó: Németh Kata / Index)
Fegyverneki Máté (j)
Fegyverneki Máté (j) (Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)
(Fotó: Németh Kata / Index)