Utcáink, történeteink

2023.11.11. 13:31

A társadalom többségének megvan a kedvenc helye a városokban: egy pad, a tökéletes kilátás a parkban. De hogyan látják a várost azok, akiknek ezek a helyek a szó szoros értelmében az otthonuk? 

A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával létrejött „Picture It” projekt fő célja a hajléktalanokkal és a lakhatási szegénységben élőkkel szembeni előítéletek és intolerancia csökkentése, eszköze a figyelemfelkeltés és érzékenyítés a hajléktalanok társadalmi befogadásának fokozása érdekében. A kezdeményezés alapelve, hogy a társadalom más csoportjai maguktól az otthontalan emberektől szerezhessenek közvetlen és hiteles tapasztalatokat. A hajléktalanságot átélt emberek megmutathatják kevésbé látott oldalukat, látásmódjukat, művészetüket a többségi társadalom tagjainak, ezzel segítve a társadalmi beilleszkedést, a reintegrációt.

A szervezők 75 darab eldobható kamerát osztottak ki 53 otthontalan ember számára a visegrádi országok fővárosaiban. A Menhely Alapítvány 3 partnerszervezettel működött együtt, a szlovák Divadlo bez domovával, a cseh Nadejével és a lengyel Teatr Bazával. A beérkezett kamerák körülbelül 3000 használható képet tartalmaztak, ezekből a Csoszó Gabriella által vezetett 11 tagú nemzetközi zsűri választotta ki azt a 66 képet, amely megjelent egy albumban, és azt a 13-at, mely a 2024-es naptárban szerepel.

Az elkészült fotókból kiállítás is nyílt, amelyet november 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Bálint Házban.