Pezsgő és medence a sivatag közepén

Kolmanskop városában egykoron annyi gyémánt volt, hogy akár a hold fényénél is degeszre tömhettük volna a zsebeinket. Nem csoda, hogy pár év alatt teljesen kifosztották a bányászvárost, ma már homok fedi a fényűző kaszinókat, úszómedencéket és villamossíneket. Romain Veillon képei a hatvan éve üresen álló városról.

A Namib-sivatag homokdűnéi között épült meg Afrika első villamosa és röntgenállomása is. Kolmanskop lakosait a gyémánt vonzotta a perzselő napsütés és a gyötrő szárazság vidékére, ahol uszodát, jéggyárat, kaszinót építettek, az ivóvíz ezer kilométerről, a pezsgő pedig Franciaországból érkezett. A pénz nem jelentett akadályt. Aztán a lelőhelyek kimerültek, és hirtelen minden megváltozott.

Egy párizsi fotós, Romain Veillon a sorsára hagyott épületek nagy hódolójaként kereste fel Kolmanskopot, Namíbia híres szellemvárosát, hogy elkészítse Sands of Time című sorozatát. Az egykor rendkívül gazdag bányászfalu a 20. század elején nőtt ki a magyarországnyi területű és rendkívül száraz Namib-sivatag közepén, majd alig ötven évvel később végleg el is néptelenedett. Kolmanskop mérhetetlen gazdagságát – és egyben létrejöttét – az itt feltárt gyémántlelőhelynek köszönhette. A legenda szerint állítólag annyi gyémántot rejtett az itteni homok, hogy éjszakánként csupán a hold fénye is elegendő volt ahhoz, hogy valaki alaposan meggazdagodjon. A sivatagi fényűzés azonban nem sokáig tartott, Kolmanskop kiürült, és a területet ismét a természet erői vették birtokba – most már, úgy tűnik, mindörökre.

Romain Veillon képei egy Nikon D800-as fényképezőgéppel, és csupán nagyon finom szerkesztéssel készültek, csaknem hatvan évvel azután, hogy az egykor virágzó bányaváros végleg elnéptelenedett.