Fityiszt mutatott az AB a kormánynak

2013.06.12. 19:30
Csakazértis nézni fogják a régi határozatokat. Előkerültek az egy éve elrabolt magyarok. Még egy nap, és túl vagyunk az árvíz javán. Új Audi-gyárat avattak Győrben, riportereink megdöbbentek az E3 játékszemlén, összecsavarozták Talmácsi sípcsontját. Szerdai hírösszefoglaló.

EGY ÉV FOGSÁG UTÁN SZABADULTAK AZ ELRABOLT MAGYAROK

A Terrorelhárítási Központ kiszabadította a 14 hónapja Szíriában elrabolt magyar túszokat. A két magyar férfit az ország északkeleti részéről hurcolták el ismeretlen fegyveresek 2012 áprilisában. Egyikük informatikusként, másikuk mérnökként dolgozott Szíriában. Különböző, egymással hadban álló fegyveres civil csoportok uralják az országrészt, ahonnan elrabolták őket. A TEK az Indexnek elmondta, a túszok a védelmük alatt állnak, de még nem biztonságos helyen.

Az AB MEGSEMMISÍTETTE A BÍRÓSÁGI TÖRVÉNYEKET

Az Alkotmánybíróság a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról (Bszi), valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról (Bjt) szóló törvényt is elmeszelte. Az Országos Bírói Hivatal elnökének és a Kúria elnökének tehát mégsem lesz lehetősége a bírói álláshelyre kiírt pályázatokat indoklás nélkül eredménytelenné nyilvánítani. Az Alkotmánybíróság pedig a jövőben is hivatkozhat az Alaptörvény hatálybalépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatokra, azok nem veszítik hatályukat.

LEGYŐZTÜK AZ ÁRVIZET

  • Orbán Viktor szerint győzelemre állunk, már csak a bajai csata van hátra.
  • Komárom-Esztergom megyében fellélegezhettek, Budapesten is takarítanak.
  • A Margitsziget egy ideig zárva lesz, mert felázott a talaj, fák dőlhetnek ki.
  • A fővárosnak 3,2 milliárdos kárt okozott az árvíz.
  • Kisoroszi egy-két napig fogságban marad, az ár levonulása után rendbe kell tenni az utat.
  • Magyarországtól délre nincs akkora veszély, a szerbek nem kértek a felajánlott magyar katonai segítségből.
  • Bakondi György lesz az árvízi helyreállítási kormánymegbízott.

SZERDA HAJNALIG TARTOTTAK AZ ISZTAMBULI ÖSSZECSAPÁSOK

Húsz óráig tartott a hajnalban véget ért összecsapás, a rendőrök erővel foglalták vissza a Taksim teret páncélosokkal, vízágyúkkal, könnygázzal, gumilövedékkel.

EGÉSZEN RENDKÍVÜLI AZ IDEI E3

Most mutatkoztak be az új Microsoft Xbox One és a Sony Playstation 4 konzolok, de ezen kívül is hosszasan sorolhatnánk a meglepő újdonságokat. Riportereink leginkább a játékhősnek beöltözött hostess-lányokat hiányolták, rácsodálkoztak a rengeteg tabletes játékra, és hogy idén az open world a játékipari buzzword.

NAPVIHAR, ÉVEKIG TARTÓ KÖVETKEZMÉNYEKKEL

Alig több mint százötven évvel ezelőtt volt olyan erejű napkitörés, amely ha megismétlődne, akkor a legrosszabb esetben akár két éven át tartó áramkimaradásokat is okozhatna. De még a legjobb forgatókönyv is 16 napos kimaradással számol.

BRÜSSZEL UNIÓS FORRÁSOKAT FAGYASZTOTT BE, DE EZT NEM ÁRULTA EL AZ NFÜ

Az EU tavaly ősszel leállította több magyarországi uniós operatív program pénzkeretének utalását. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azonban ezt nem verte nagy dobra, inkább mondva csinált okokkal tömegesen utasított vissza környezetvédelmi és gazdasági pályázatokat. Előfordult például, hogy egy energetikai pályázat résztvevőjétől azt kérték a hiánypótlásban, hogy bontsa meg a költségeket, majd elutasították a pályázatot arra hivatkozva, hogy megbontották a költségeket.

ÚJ GYÁRAT AVATOTT FEL AZ AUDI GYŐRBEN

A mintegy 900 millió euróból épült gyárban gyártják a társaság nemrég bemutatott A3 limuzinját. A kezdetben csak a kisalföldi megyeszékhelyen készülő modellel a legnagyobb globális piaci szegmensbe, a kompakt limuzinok kategóriájába lép be a Volkswagen-csoporthoz tartozó autógyártó. Korábbi közlés szerint a társaság ezzel évi 125 ezerre növelheti - tavaly 33 és fél ezres - járműkibocsátását.

KELLEMETLEN PERCEK A BEFEKTETŐKKEL

Mark Zuckerberg Facebook-vezért igencsak megizzasztották a társaság befektetői, akik az alacsony részvényárfolyam okait kérték számon rajta. A papírok ugyanis még mindig 40 százalékkal kevesebbet érnek a kibocsátási árfolyamnál, vagyis a Wall Street még nincs meggyőződve arról, hogy ez az egész biznisz működőképest és nyereséget fog termelni.

ÖSSZECSAVAROZTÁK TALMÁCSI SÍPCSONTJÁT

A Portugáliában megsérült motorbajnok nem kerülhette el az operációt, sérült csontját háromórás műtéttel, lemezekkel, csavarokkal erősítették meg, a lába 6-8 hétig egyáltalán nem lesz terhelhető. Talmácsinak pokoli fájdalmai vannak, de bízik a mielőbbi felépülésben, és köszöni mindenkinek a gyors segítséget.

VÍZILABDA, VILÁGLIGA: A 16. BÜNTETŐ DÖNTÖTT – MAGYARORSZÁGNAK

A pólóválogatott második meccsét játszotta a világliga nyolcas döntőjében, ezúttal nyert a büntetőpárbajban, nem úgy, mint kedden az Egyesült Államok ellen. Montenegró a félidőben három góllal vezetett, Varga Dániel, Bedő, Bátori Bence hozta közelebb a csapatot, de a zárónegyed így is 8-6-os hátrányból indult. A büntetőlövéseknél a két válogatott mind az öt első embere egyaránt belőtte, a 16. büntetőig kellett várni az első hibára. 8-7-tel megvan a magyar győzelem, egyúttal az esély is megmaradt a csoportelsőségre. Japánt kell verni érte a rendes játékidőben csütörtökön.

A SAN ANTONIO VEZET AZ NBA-DÖNTŐBEN

A címvédő Miami Heat pocsék játékot mutatott a harmadik mérkőzésen, Leonard levette a pályáról LeBron jamest, így a Spurs döntőbeli csúcsot jelentő 16 triplával 113-77-re győzött.