Szenzáció Óbudán, horror a János kórházban

2013.07.16. 19:00
Ha egész hétvégén strandolt, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, a Balatonhoz vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

BAJNAI-MESTERHÁZY: ÖT ÓRÁN ÁT TÁRGYALTAK

Az MSZP és az Együtt 2014 vezetője két megállapodást is aláírt kedden, de egyik sem a jelöltállításról szól. A két párt között ez a legkényesebb téma, Bajnai és Mesterházy egy múlt heti Magyar Nemzet cikk után még nyilvánosan is üzengettek egymásnak. Amit most tudni lehet: cél a szavazatmaximalizálás, vagyis a 106 egyéni választókörzetben olyan jelölteket indítanak, akiknek a legnagyobb az esélyük a győzelemre, és minden bizonnyal lesz közös lista is.

NEM AKARNAK NÉPSZAVAZÁST A TRAFIKOSOK

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület az ügy miatt jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Korábban a trafikosok rögzített 10 százalékos árrésének a csökkentése miatt is indult népszavazási kezdeményezés, de az MDKE valószínűleg ezt is megtámadja majd.

NYERGES, CSÁNYI, SIMICSKA: NEM NYERTEK

Ezt maga Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyilatkozta az Indexnek arról, kik nyertek a haszonbérleti pályázatokon. Ángyán Józseffel már régóta nem áll szóba, kiválónak tartja a trappista sajtot, a földtörvényt pedig szerinte könnyebb megérteni, mint egy pályázatot.

ITT VANNAK AZ ÚJABB KÓRHÁZI HORRORSZTORIK

Közel száz e-mailt kaptunk Az ürülékszagú ágy és pénzen vett mosoly című cikkünkre. A levelek egy része a Szent János Kórházban uralkodó állapotokról szól. Most ezekből válogattunk, miközben a kórház úgy érzi, lejárattuk őket. Jó hír, hogy kevesebb magyar orvos megy külföldre.

MÉGSEM FIGYELHETIK MEG A KÖZSZOLGÁKAT

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt által beterjesztett törvénymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy a vezető beosztású közszolgákat folyamatosan megfigyeljék, évente kétszer harminc napig pedig titkosszolgálati eszközöket is alkalmazzanak a szemmel tartásukra. A most felfüggesztett (és nem megsemmisített) törvényt korábban az ombudsman és a TASZ is kifogásolta.

OLCSÓ ÉS PROFI MOBILLEHALLGATÁS

A hekkeléshez szükséges egyetlen különleges hardver egy teljesen hétköznapi femtocella, amit 250 dollárért bárki megvehet a Best Buy áruházban. Legális használata esetén magas építésű házban vagy civilizációtól távoli tanyán is javítható a mobilhálózati lefedettség. Ezen kívül ingyenes szoftverek, és némi szaktudás kell a lehallgatáshoz.

IPSOS: AKARJUK A FIDESZT IS, A KORMÁNYVÁLTÁST IS

A Fideszre a választókorú népesség 25, az MSZP-re 15, a Jobbikra 7, az Együtt-PM-re 4, az LMP-re 2, a DK-ra 1 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A jobboldali kormánypárt fölényes vezetése ellenére a megkérdezettek csaknem kétharmada kormányváltást akar.

SZENZÁCIÓS RÉGÉSZETI LELET AQUINCUMNÁL

Óbudán, egy baseballpálya építése közben egy római kori világítóeszköz, egy színházi komikus maszkot ábrázoló, két darabból összeilleszthető bronzmécses egyik felét találták meg az Aquincumi Múzeum régészei. A mécsest a tervek szerint a nagyközönség is megcsodálhatja majd élőben 2014-ben az Aquincumi Múzeum kiállításán.

085
Fotó: regeszet.aquincum.hu

ÚJABB LETARTÓZTATÁSOK BUNDÁZÁS MIATT

A futball-NB I.-es Kecskemét kapusát edzésről vitték el az ügyészségi nyomozók, az NB I.-ből kiesett Eger játékosát is őrizetbe vették bundázás gyanúja miatt. A kecskemétiek közleménye szerint „klubunk a játékos tekintetében a szükséges jogi lépéseket elindította.” Az egri N. Norbert ellen a vád: 2013. április 26. és május 25. között öt, az Egri FC által játszott NB I.-es meccs manipulálásában vett részt.

MAGYARORSZÁGRA JÖNNEK AZ ÚJ PHELPSEK 2017-BEN

Magyarország rendezheti a 2017-es ifjúsági úszó-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség keddi, barcelonai döntése után megkezdődhetnek a Dagály strand bővítési munkálatai, amivel a 2021-es vizes-vb-t is megpályázza az ország. A bővítés szerint a Dagály legalább két új uszodát, és legalább 20 ezresre bővíthető lelátót kap a XIII. kerületben, 8 milliárdért. A vizes-vb helyszínéről pénteken döntenek.

MÉSZÁRLÁST TERVEZETT VARG VIKERNES, LETARTÓZTATTÁK

A franciaországi Salon-la-Tour város közelében letartóztatták Varg Vikernest, a Burzum főnökét, a világ egyik leghíresebb black metal zenészét. Vikernes a vád szerint vérontást tervezett, jelenleg fegyverek és robbanóanyagok után kutatnak a házában. A zenész 1993-ban meggyilkolta Euronymoust, a Mayhem gitáros-főnökét. Négy éve szabadult a börtönből, miután öt évet elengedtek a büntetéséből.