Simon sehol, Orbán Kínában

2014.02.11. 19:07

KÉT LAKÁST VETT EGYSZERRE SIMON GÁBOR

Folytatódik a Simon-saga, és egyelőre senki nem tudja, hol a vége. Ma épp az derült ki, hogy 2012-ben szinte napra pontosan ugyanakkor vett két szomszédos lakást a budai Ágnes utcában. Egyet magának, egyet a barátnőjének, úgy százmillióért. Szerettük volna megkérdezni, hogy miből: kerestük a Mártonhegyen, kerestük Pestszentlőrincen, de nem találtuk sehol.

CAM00485
Fotó: Szilli Tamás

PÉNZOSZTÁSBA KEZDETT A KORMÁNY

A kormány újabb 7,5 milliárd forintot vett ki a költségvetés általános tartalékából: jut pénz sportcsarnokra, bányászati hivatalnak, iskolafejlesztésre, a miniszterelnökség beruházásaira. A tartalékból idén már 13 milliárd forintot költött a kormány, ám a fennmaradó keret így is eléri a 99,7 milliárd forintot. Jelentős, 113 milliárd forintos költségvetési tartalékkal indult neki 2014-nek a kormány, ám ebből az évből eddig eltelt hat hétben 13 milliárd forintot már el is költöttek. (Az előző évtizedben 13 milliárd elköltésére általában 4-5 hónap kellett az épp regnáló kormánynak.)

NEM DÖNTÖTT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG A DEVIZAHITELEKRŐL 

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi teljes ülésén tárgyalt a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványáról, de még nem született meg a határozat – közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára. A devizahitelekkel kapcsolatos indítványt az Ab január végén tárgyalta meg először. A kormány november végén benyújtott indítványa lényegében a devizahiteles szerződések alkotmányellenességének és utólagos jogalkotási úton történő megváltozatásának kérdését veti fel. 

ORBÁN VIKTOR KÍNÁBA LÁTOGATOTT

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök meghívására viszonylag váratlanul Pekingbe utazott a magyar kormányfő. A látogatás február 13-áig tart, előző utazását a Tavares-jelentés keltette hullámok miatt kellett elhalasztani. Orbánt üzletemberekből álló delegáció kíséri. A Pekinggel kötendő megállapodásokról egyelőre nem sokat tudni.

1743631 10152217783851093 1226041298 n
Fotó: Orbán Viktor

MEGHALT SHIRLEY TEMPLE

Nyolcvanöt éves korában, Kaliforniában elhunyt Shirley Temple amerikai színésznő, aki olyan filmekben játszott, mint A kék madár, A kis hercegnő vagy A Broadway angyala. Ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott gyerekszínész Amerikában. Több mint 60 filmben játszott, pedig filmes karrierje mindössze az 1933–1949 közötti évekre korlátozódott. Utána nagykövet volt, és rákellenes kampányokban vett részt.

BEMUTATTÁK AZ ÚJ BRIT LOPAKODÓT

A neve Taranis, 300 millió dollárba került, és teljesen magától képes repülni, de távvezérléssel is irányítható. Elsősorban felderítő és hírszerzési bevetésekre tervezték, lopakodó képességei kiválóak, és órákon át maradhat a megfigyelt terület fölött. De fegyverzete is van, legalábbis erre utal a fejlesztő azzal, hogy „az ellenséges repülőgépekkel is elboldogul". Videónk is van róla, itt megnézheti.

MIT CSINÁLNAK A MAGYAR SÍFUTÓK?

Segítik egymást? Együtt edzenek? Jóban vannak? Nem. Marakodnak. Az olimpián a 66., az utolsó előtti helyen befutó, háromgyerekes Simon Ágnesre haragszik a társa, mióta kiderült, hogy ő mehet Szocsiba. Pedig régebben együtt sírtak.

ERRE A MAGYAR SÍFUTÓRA EMLÉKEZNI FOGNAK SZOCSIBAN

Szabó Milán a nehezén már túlvolt, amikor célegyenesre fordulva beakadt a síléce csőre, a sífutó emiatt elesett. „Ezzel sajnos bekerülök az itteni vicces összefoglalókba, mert ilyet rajtam kívül nem csinált senki."