Magabiztos kormánytagok, változó megyék, beégő celebek

2006.04.10. 03:57
Nagy meglepetéseket nem hozott a parlamenti választások első fordulója, de néhány fordulat történt vasárnap az egyéni választókerületekben: Kuncze Gábor és Dávid Ibolya csak harmadik a választókerületében, lehet, hogy nem csak fideszes képviselő lesz Bács-Kiskun megyében, elszálltak az MDF importált hírességei.

Kilenc kormánytag közül hét nyert egyéni körzetében az országgyűlési választások első fordulójában, hárman közülük már mandátumot is szereztek. Az MSZP miniszterei alulmaradtak az első körben.

Befutók: Juhász, Kiss, Lamperth

A belügyminiszter, ha nem is fölényesen, de hozta már az első fordulóban kaposvári körzetét. 2002-ben túlóráznia kellett a helyért, akkor Szita Károlyt győzte le, most az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként Heintz Tamást előzte meg.

Visszavágott a négy évvel ezelőtti vereségért és az első körben a parlamentbe jutott a honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc most legyőzte a fideszes Karakó Lászlót Szabolcs-Szatmá-Bereg megye 3-as választókerületében, Tiszavasváriban.

Az első fordulóban hozta a körzetét Kiss Péter kancelláriaminiszter. A 2004-ben a miniszterelnökségért is induló Kiss Budapest 6-os választókerületében, Újpesten 52,31 százalékot ért el, húsz százalékot vert a fideszes Mihály Zoltánra.

Akiknek még küzdeniük kell

A budapesti 21. választókerületben, a XIV. kerületben egyszerre két kormánytag is versengett: az uniós pénzek felett exponáló tárca nélküli miniszter, Baráth Etele és Magyar Bálint. A szocialista politikus megnyerte az első fordulót, de mandátumot nem szerzett (41,19 százalék), az SZDSZ-ügyvivő a folytatást sem érte meg. Magyar 13,41 százaléka újabb győzelemhez segítheti a 2002-ben is bejutó Baráth Etelét.

Somogyország fővárosának másik választókerületében ugyancsak kormánytag szerepelt, de a területfejlesztést irányító Kolber Istvánnak a 49,01 százalékos eredményhez képest háromszáz szavazat hiányzott a mandátumhoz.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő Tóth András 44,26 százalékos eredménye a Pest megyei 3-as választókerületben nem túl jelentős vezetést biztosít a számára. A majdnem tíz százalékot produkáló liberális jelölt szavazói meghozhatják számára a győzelmet Dunakeszin.

Alig nyolcvan szavazattal több elég lett volna Veres János pénzügyminiszternek, hogy a következő két hetet ne a kampánnyal töltse. Ez azonban hiányzott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6-os választókerületben, így Nyírbátorban is újráznak.

Kóka még áll

Kóka Jánosnak nem sikerült mandátumot szereznie az első fordulóban a budapesti 1-es választókerültben, sőt, 44,34 százalékos eredménye csak a második helyre volt elég. Az SZDSZ által indított, de MSZP-jelölt híján a másik kormánypárt támogatását is élvező Kóka nem valószínű, hogy egyéniben bejut a parlamentbe, de eredménye nem is rossz a hagyományosan konzervatív környéken.

Hiller magabiztosan nyert, Nyakó biztosan kikapott

A szocialisták vezető politikusai közül az első fordulóban tudott győzni Hiller István és Szili Katalin is.

Több mint 23 százalékot vert a második helyezettre az MSZP elnöke, Hiller István Budapesten, a XX. kerületi 29-es választókerületben, és már az országgyűlésben van. Akárcsak négy éve, most is az első fordulóban eldöntötte a mandátum sorsát Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A szocialista politikus a Baranya megyei 1-es választókerületben, Pécsett, majdnem 15 százalékot vert rá a fideszes Borhidi Attilára. AZ MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó a főváros 32-es választókerületében, a XXII. kerületben az élen végzett az első fordulóban, de bejutni még nem tudott. Ő is a nyolc százalékot szerzett SZDSZ-jelölt szavazóira számíthat. Elbukott viszont a szocialisták szóvivője, Nyakó István, akit már az első fordulóban legyőzött a fideszes Ódor Ferenc Encsen, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 9-es kerületében.

Kuncze, Dávid: ez kevés

A többi, egyéniben is induló pártelnök helyzete nem igazán bíztató.

Kuncze Gábornak Pest megye 12-es körzetében, Szigetszentmiklóson a húsz százalék sem jött össze, noha eddig mindig ő jutott innen a parlamentbe. Az SZDSZ első embere 2002-ben is csak harmadik volt az első forduló után, de akkor visszalépett az első, MSZP-s Varjú László. Négy éve viszont Kuncze lényegesen jobb eredmény ért el: most 19 százalékot kapott, akkor 26,13-at.

Dávid Ibolya bejutott a második fordulóba a Tolna megyei 5-ös választókerületben. Mivel azonban a Fidesz jelöltje 45 százalékot ért el Tamásiban, nem valószínű, hogy Hirt Ferenc lép vissza az MDF-elnök javára.

Áder és Varga hozta, Pelczné kiszállt

A Fidesz-vezérkar arcai közül ismét magabiztosan hozta körzetét, a Győr-Moson-Sopron megyei 5-öst Áder János. A frakcióvezető a maga 56 százalékával kis híján kétszer annyi szavazatot gyűjtött be, mint a második helyezett, szocialista Papp József. Az első forduló győztesei között van Karcagon Varga Mihály volt pénzügyminiszter is: Jász-Nagykun-Szolnok megye 8-as választókerületében a Fidesz politikusa 53,42 százalékos eredményével újra legyőzte Vadai Ágnest.

Pokorni Zoltán a budapesti 18-as számú választókerületben, a XII. kerületben 47,82 százalékkal végzett, az MDF-es jelölt visszalépése esetén mindenképpen bejutó lehet. Jó eredményt ért el az V. kerületben indított Rogán Antal is, aki a 7-es választókerületben megelőzte a szocialista Steiner Pált és a szabad demokrata Pető Ivánt is. Nem valószínű azonban, hogy tovább tudja növelni 40,71 százalékos támogatottságát.

Az első fordulóban véget ért a választás egyéni körzetében Pelczné Gáll Ildikó számára. A Fidesz alelnöke 38,8 százalékos eredménnyel kapott ki az 51,79 százalékot szerzett, szocialista Simon Gábortól Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerületében, Miskolcon.

Szijjártó jól áll, Kosztolányit alázták, Csapody nem kerül be

Nagyon szoros lesz a második forduló Győrben, a Győr-Moson-Sopron megyei 3-as választókerületben, ahol a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter vasárnap legyőzte a polgármester Balogh Józsefet. A fideszes politikus száz szavazattal sem kapott többet, mint a városvezető.

Jelentős verésbe futott bele a budapesti 19-es választókerületben Kosztolányi Dénes: a gazdasági tárca államtitkára, Szanyi Tibor 48,36 százalékkal épp nem nyerte meg az újlipótvárosi körzetet, ahol az SZDSZ-es ügyvivő, Horn Gábor is indult. Az egyik legnagyobb kudarc az MDF-es Csapody Miklósé, aki eddig rendre hozta a fővárosi 15-ös választókerületet, most éppen 11 százalékkal a negyedik helyre volt jó, tehát ő kiszállt a versenyből. Itt a fideszes Deák András áll az élen, Csapody szavazói bejuttathatják őt a parlamentbe.

Beugró jelöltként alakított viszont jót Semjén Zsolt, aki a jelölttársát megfenyegető Bagó Zoltán helyett indult el Kalocsán. A KDNP elnöke 45,61 százalékot ért el Bács-Kiskun megye 7-es választókerületében, nem valószínű, hogy az MSZP-s Alföldi Albert valóban meg tudja szorongatni két hét múlva.

A meglepetés kategóriába tartozik az is, hogy Rapcsák András egykori választókerületében a szintén KDNP-s Lázár János nem jutott be már az első fordulóban. A Csongrád megyei 6-os választókerületben, Hódmezővásárhelyen 24 százalékra volt jó a mártélyi polgármester, az idén februárig Fidesz-tag Balogh Jánosné. Ő pártja jelöltjeként akart indulni a választásokon, de nem tehette meg, mert kizárták.

Gyenesei az első kört nyerte

Megnyerte az első fordulót Nagyatádon, Somogy megye 6-os választókörzetében Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke. Ezzel ő az egyetlen élen álló jelölt, akit sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogat. Gyenesei 2002-ben még a Centrum párt egyik húzóneve volt, most a Somogyért Egyesület színeiben indult, szoros lesz a második forduló, mert Gyenesei 36,67 százaléka mellett a fideszes Kuzma László 33,92 százalékot szerzett, a szocialista Rákóczy Attila 25,53 százalékot.

Békésben, a megyei közgyűlés szocialista elnökét, Varga Zoltánt a 3-as választókerületben, Békésen a fideszes Erdős Norbert győzte le. Igaz, utóbbi mandátumot még nem szerzett.

Szegeden nem cseréltek

Nem hiába költött milliárdokat autópályákra a kormány: az eddig következetesen képviselőt cserélő szegedi kerületekben tudott magabiztosan újráznii két MSZP-s politikus: Újhelyi István a Csongrád megyei 1-esben 59 százalékkal, a polgármester Botka László 58 százalékkal nyert. Szegedre hosszú évek bénázása után decemberben ért el az M5-ös autópálya, és ez a részvételi számokon no meg az eredményeken is meglátszott: 2002-ben még a Fidesz nyert a megyei listás szavazatok alapján, most az MSZP 4,16 százalékot szerzett a Fidesz 41, 83 százalékához képest.

Megtörthet a Fidesz-hegemónia Bács-Kiskunban

Megyei jelentőségű a részsiker Kecskeméten Szécsi Gábor számára: a volt fideszes (de a pártvezetéssel szembefordult) polgármestert az MSZP és az SZDSZ együtt indította a Bács-Kiskun megyei 2-es választókerületben, és 47,92 százalékkal az első fordulót megnyerte. Ez azért érdekes, mert 2002-ben a Fidesz a megyét 10-0-s aránnyal hozta, a 2-es kerületet a most 44, 17 százalékkal második Horváth Zsolt nyerte. MSZP-s jelölt, dr. Balogh László vezet a Bács-Kiskun megyei 1. számú választókerületben is, de a végső győzelemre kevés az esélye, mert mögötte alig kétszáz szavazattal maradt le a fideszes Nyitray András, és számottevő támogatottsággal csak jobboldali (MDF: 1933 szavazat, MIÉP: 652 szavazat) jelöltek rendelkeznek.

Nem tudott áttörést hozni a Fidesznek az egykori MDF-es Demeter Ervin, akitől azt remélték, lendít valamit a párton az MSZP-vel szemben 6-0-ra elvesztett Hevesben. Ő sem tudta megelőzni MSZP-s vetélytársát, ahogyan a többi körzetben is az MSZP áll jobban, két helyen már mandátumot is szereztek politikusai.

Egyelőre fordulatnak számít, hogy a 2002-es 2-8-cal ellentétben "egy félidő" után 7-3-ra vezet az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Fidesszel szemben. Változik a térkép Veszprém megyében is, ahol négy éve 6-1-re nyert a Fidesz, míg most három kerületben is nyerésre áll az MSZP.

A celebek elszálltak

Egy NB I-es futballmeccs nézőszámának megfelelő szavazatot tudott gyűjteni két, MDF-színekben indult ismert személyiség: az űrhajós Farkas Bertalan a szabolcsi 5-ös választókerületben, Baktalórántházán szedett össze kilencszáz szavazatot, Magyarország örökös Toldi Miklósa, Fekete "kirántott hús" László Tatabányán kapott ugyanennyit.