Ervin
14 °C
22 °C

Az MDF veszítette el a választásokat a Fidesznek

2006.04.10. 00:49
Nemcsak stratégiai, hanem taktikai hibákat is véthetett a Fidesz Bence György szerint az országgyűlési választások első fordulója előtt. A filozófus úgy látja, hogy a kisebbik ellenzéki párt szereplése nem jött jól a Fidesznek, amely lehet, hogy el is bizonytalanodott. Bence nagyon intenzív két hétre számít, de szerinte a mozgósítás szintje elmarad majd a négy évvel ezelőttitől, és végül MSZP-SZDSZ kormány alakul.

Az SZDSZ-en és az MDF-en is múlott a vasárnap kialakult helyzet Bence György filozófus szerint. Úgy véli, a 2006-os országgyűlési választások legnagyobb meglepetését a kisebbik ellenzéki párt parlamentbe jutása okozta, ami egyértelműen rosszul jött a jobboldal nagy pártjának, a Fidesznek.

Az MDF stílusa döntött

"Szerintem el fog hangozni a Fidesz részéről, hogy »Rajtatok múlott, ti veszítettétek el nekünk ezt a választást.« A Fidesz nem áll most valami fényesen." Bence úgy látja, az MDF nem merített "más sokaságból", vagyis egyértelműen a Fidesztől vitt el szavazatokat. Ez pedig annak köszönhető, hogy a programok közötti nem jelentős különbségeket Dávid Ibolya stílusa árnyalta.

Irányt téveszthetett a Fidesz

A helyzet nem ugyanolyan, mint négy évvel ezelőtt, sok minden függ attól, hogy végül hány MDF-jelölt jut a második fordulóba. A filozófus véleménye szerint az is nagy különbség, hogy a Fidesz most el is bizonytalanodhatott.

"Orbán Viktorékban megjelenhetett a kétség, annak az érzése, hogy most valamit tényleg nem csináltak jól. Négy évvel ezelőtt erről szó sem volt, akkor mondhatták azt maguknak, hogy győzelemre álltak, és hamis biztonságérzetbe ringatták magukat. Most viszont elképzelhető, hogy az irányt is eltévesztették, nem csak a lendületet. Lehet, hogy nemcsak taktikai, hanem stratégiai hibákat is vétettek, talán kevésbé kihívónak kellett volna lennie a kampányuknak."

Nem reális, hogy Dávid Ibolya kormányfő lesz

Az MDF-nek szerinte most nem kell csinálnia semmit, ha nem lépteti vissza jelöltjeit, akkor a kompenzációs lista minél jobb eredménye érdekében kell mindent megtennie. "Felmerült, hogy Dávid Ibolya legyen a miniszterelnök, de ez nem reális esély. Ami esetleg felmerülhet az eredmény alapján, hogy Orbán Viktor se legyen kormányfő."

Nem lesz olyan kemény a kampány

Nagyon intenzív kampányra számít a filozófus, de a mozgósítás szintje szerinte el fog maradni a négy évvel ezelőttitől. Az MSZP annak ellenére, hogy korábban szavakban elhatárolódott a tömegek mozgósításától, ugyanúgy hozzá fog nyúlni ehhez az eszközhöz. A szocialistáknak az első fordulós győzelem lendületet adhat.

"Nincs nálam kristálygömb, hogy megmondjam, mi történik, de azt gondolom, hogy MSZP-SZDSZ-kormány alakul majd" - összegzett.