Belföld

Rákosi Mátyás szociáldemokrata volt

2007. március 9., -

Nincs pauza, mióta Gyurcsány Ferenc korszerű viszonyt alakított ki a múlttal, és felskiccelte a modern, európai értelemben vett magyar szociáldemokrácia családfáját, amelyen Nagy Imre a főalak, azóta újabb és újabb szociáldemokratákat szokás előugrasztani a múlt ködéből.

Természetesen ebben sem lehet felülmúlni Horn Gyulát, az utolsó kolosszális megmondóembert – mindenki más mismásol, de a keletnémetek jótevője soha –, akinek hirtelen magát Kádár Jánost is sikerült elhelyeznie az úgynevezett pantheonban. Persze sosem helyes megfeledkezni arról, hol hangzik el, ami elhangzik.

Ki a legszociáldemokratább szociáldemokrata?
 79
 220
 81
 79
 152
 559
 929

Az MSZP tolnai nyugdíjas tagozatának nyugdíjas tagjai szeretik Kádár Jánost, hiszen Kádár János idejében voltak fiatalok. Horn Gyulát is szeretik, mert Horn Gyula idejében is fiatalabbak voltak, mint most. Horn Gyula pedig szereti a tolnai nyugdíjasokat, már csak ezért sem okozhatott nekik csalódást. Love is in the air.

Egy-két apróságot azonban mégsem értünk. 1. Miért kellett ahhoz Horn Gyulának Franciaországba utaznia, hogy meggyőződjön Kádár János szociáldemokrata mivoltáról? 2. Miért ne lehetne szembeállítani a két nagy szociáldemokratát – Kádár Jánost és Nagy Imrét –, ha úgyis szembeállította őket a történelem, ami azzal végződött, hogy az egyik felakasztatta a másikat? 3. Miért lesz Horn a Hornnak farkasa?

Hanem a lényeg mégiscsak az (4.), hogy ki jöhet még. Nekünk első körben Grósz Károly, Rákosi Mátyás és Kun Béla jutott eszünkbe, de biztosan vannak náluk érdemesebbek is. Mondják meg tehát Önök, kik voltak a magyar haza legszociáldemokratább szociáldemokratái, hátha kijön belőle minden idők legjobb válogatottja.

N;
hirdetés
N;