Fekete lobogók a magyar templomokon

2005.04.03. 15:18
A pápa halála miatt Magyarországon is megszólalnak a harangok, külön imádságot mondanak a hívek a templomokban és gyászlobogót tűznek ki az egyházi épületekre. A zsúfolásig telt budapesti Szent István bazilikában vasárnap délelőtt szentmisén emlékeztek az elhunyt szentatyára.

Zsúfolásig teltek vasárnap délelőtt tízkor a budapesti Szent István bazilika padsorai. A téren alig lehetett embert látni, egyedül a neoreneszánsz épület lépcsőin volt nagy a forgalom, a bejárat fölött gyászlobogó és vatikáni zászló csüngött a mozdulatlan levegőben. A Szabó Géza kanonok* által celebrált szentmisére folyamatosan érkeztek a pápa halálát megrendülten fogadó katolikusok, meghallgatni a II. János Pált méltató szavakat.

A bazilika harangja


Klikk a képre!

A bazilika plébánosa meglepő fordulattal kezdte beszédét, őszinte köszönetet mondott a világ és Magyarország médiumainak, hogy tisztelettel és tapintattal tudósítottak őszentsége hosszú haláltusájáról, és hogy jóvoltukból gyakorlatilag egyszerre értesülhettek a világ katolikusai a pápa haláláról.

A kanonok beszédében kiemelte, hogy a szentatya egész életében az emberi méltóságért, a szabadságért küzdött. A szombati halálhírre emlékezve Szabó Géza visszaidézte, hogy 1991. augusztus 20-én is megszólalt a bazilika harangja, amikor Magyarországon járt a pápa, és most szombaton este tíz óra öt perckor is megkondult ugyanaz a harang - az ország legnagyobb, kilenc tonnás harangja -, jelezve, hogy a katolikus egyház feje már nincs az élők sorában.


Klikk a képre!

A plébános végül emlékeztette a hívőket, hogy hétfőn este hatkor a Magyar Püspöki Konferencia részvételével újabb szentmisét tartanak a bazilikában az elhunyt egyházfő lelki üdvéért, a misét Erdő Péter, pápaválasztó bíboros celebrálja majd. A bazilika harangjai háromnegyed tizenegy után zúgtak fel ismét a szombaton éjjel eltávozott II. János Pál emlékét idézve.

Megilletődöttség

A budavári Mátyás templomban pénteken mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, akkor a pápáért tartott imavirrasztáson részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is. A Nagyboldogasszony-templomban most vasárnap a rendes "menetrend" szerinti szentmisén vehettek részt a hívők. A mise idejére eltanácsolt, a téren jövő-menő turistacsoportok azonban így is szinte tapintható megilletődöttséggel csodálták az első kerületi neogótikus templomot, amelynek tornyán hatalmas fekete lobogó emlékeztet a katolikus egyház fejének halálára.

*(Helyesbítés: korábban helytelenül szerepelt az írásban, a vasárnapi misét nem Erdő Péter bíboros celebrálta, az esztergom-budapesti érsek hétfőn este mond szentmisét a bazilikában.)