Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Világszerte megrendülten gyászolják a pápát

2005.04.03. 09:47
Lengyelországban félárbocra eresztették a zászlókat és nemzeti gyászt rendeltek el II. János Pál halálának hírére. Kubában a szigetország barátjának nevezték az elhunyt egyházfőt, és hivatalosan három napos gyász kezdődött.
A világ legnagyobb hírtelevíziói attól kezdve, hogy Vatikánban bejelentették a nagybeteg II. János Pál halálhírét, vasárnap kora reggelig gyakorlatilag csak a katolikus egyházfőre emlékező műsorokat sugároztak.

Karol Wojtyla szülőhazájában, Lengyelországban félárbocra eresztették a zászlókat és nemzeti gyászt rendeltek a kormány rendkívüli ülésén. Marek Belka miniszterelnök nem részletezte, hogy a pápa temetésének napjáig tartó intézkedés mit von maga után, de hangoztatta, hogy a lengyelek jól tudják, hogy ilyenkor mit kell tenniük.

Aleksander Kwasniewski elnök első reagálásában leszögezte: a lengyeleknek hatalmas adósságuk van a pápával szemben, hiszen a lengyel pápa nélkül most nem lenne szabad Lengyelország. Kwasniewski a vezető lengyel politikusok társaságában jelent meg vasárnap hajnalban a varsói televízióban. Az államfő hangoztatta: "a szentatya mindannyiunk - hívők és nem hívők - atyja is volt".

A Lengyelországgal szomszédos Szlovákia elnöke, Ivan Gasparovic hangoztatta: II. János Pál pápa a kommunizmus európai bukásának jelképévé vált. Az államfő emlékeztetett arra is, hogy Szlovákiában rendkívüli tisztelet övezte a pápát, akit most az egész ország sirat.

Latin-Amerikában a társadalmi igazságosság szószólóját és a szegények védelmezőjét gyászolták a szombaton este elhunyt pápa személyében politikusok, papok és a hétköznapi emberek.


A világ gyászol
Tekintse meg képeinket!
A térséget, ahol a világ egymilliárdos római katolikus közösségének több mint a fele lakik, mélyen megrázta II. János Pál halála. Számos országban nemzeti gyászt rendeltek el: Costa Ricán négy napig, Chilében három napig, Brazíliában egy hétig gyászolják a néhai egyházfőt.

A világ egyik legnagyobb katolikus országának számító, 125 milliós Brazília elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva közleményben hangsúlyozta: országát mélységesen lesújtotta annak a embernek az elvesztése, aki "jelentősen és kedvező módon befolyásolta a modernkori történelem menetét".

Az államfő hangsúlyozta azt is, hogy a pápa gazdag és sokoldalú tevékenységet fejtett ki, erősítve az igazságos világ és a szabadság iránti reményt.

Zarándokok Fatimában ls Lourdes-ben

II. János Pál érdemeit még a kommunista vezetésű Kubában is méltatták, a szigetország barátjának nevezték az elhunyt egyházfőt, és hivatalosan három napos gyászt rendeltek, töröltek minden kulturális és sporteseményt erre az időszakra. Jaime Ortega bíboros a havannai kormányzat kivételes gesztusaként a pápa halála előtt engedélyt kapott arra, hogy a televízióban felszólítsa a híveket: mondjanak imát a haláltusáját vívó egyházfőért.

Mexikóban a pápa halálhírét véve ezrek indultak a guadalupei Miasszonyunk székesegyházba, amely előtt a II. János Pál bronzból emelt szobra áll. Mexikóban országszerte a polgárok családostul vonultak a templomokba, hogy imát mondjanak az országukat többször is felkereső néhai pápa lelki üdvéért.

Megdöbbent hívők gyűltek össze és virrasztanak vasárnapra virradóra a katolikus egyház két kiemelt európai kegyhelyénél a portugáliai Fatimában és a franciaországi Lourdes-ban.

A Lisszabontól 130 kilométerre északra lévő településen mintegy ezer zarándok vett részt a megjelenés kápolnájában celebrált misén. Egy megvilágított kereszt és a Szűz Máriát ábrázoló szobor előtt imádkoztak a hívők.

A portugál városka mellett 1917-ben három pásztorgyermek előtt állítólag többször is megjelent a Szűzanya. A három unokatestvér tagjai közül utolsóként, Lucia nővér, karmelita apáca február közepén hunyt el 97 éves korában.

Lourdes-ban harangkondulás jelezte a pápa halálát, majd mélységes csönd következett, a zarándokok némán imádkoztak a szentatyáért. A délnyugat-franciaországi város is azért vált a katolikusok egyik legfontosabb zarándokhelyévé, mert egy barlangban 1858-ban ugyancsak megjelent a Szűzanya egy Bernadette Soubirous nevű kislány előtt. II. János Pál mindkét helyen többször is járt. Lourdes-ba utoljára - már nagybetegen - tavaly augusztusban zarándokolt el.

Az orosz ortodox egyházfő részvétét nyilvánítja

II. Alekszij pátriárka mély részvétét nyilvánította II. János Pál pápa elhunyta miatt, s egyben reményét fejezte ki, hogy a katolikus egyházban beköszöntő új időszak segít megújítani az orosz ortodox egyházhoz fűződő kapcsolatokat.

Az orosz ortodox egyházfő a bíborosi testület dékánjának, Joseph Ratzingernek küldött üzenetében reményét fejezte ki, hogy "a katolikus egyház életében beköszöntő új időszak segít megújítani a kölcsönös tisztelet és a keresztény testvéri szeretet kapcsolatait egyházaink között".

A moszkvai pátriarkátus egy külügyi felelőse még szombaton is panaszkodott a katolikusokra, amiért állítólag hittérítő tevékenységet folytatnak Oroszországban és más volt szovjet köztársaságokban. II. Alekszij emiatt ellenezte mindvégig, hogy II. János Pál felkereshesse Oroszországot.

A pátriárka üzenetében méltatta az elhunyt pápa kitartását fiatalon választott útján, odaadását a keresztény szolgálatban. "Nehéz betegsége ellenére folytatta kötelességének hűséges teljesítését, az utolsó napokig ellátva híveit. Sok embernek lelkesítő példát mutatott azzal, hogy zokszó nélkül tűrte a szenvedést, imádkozva és bízva Isten akaratában" - írta II. Alekszij, hozzátéve, hogy imádkozni fog II. János Pál lelki üdvéért.

Gyászolnak Vietnamban

Ázsia-szerte milliók gyászolták vasárnap II. János Pál pápát, aki a reményt tápláló személyiségként maradt meg emlékezetükben; a pápa érdemeit méltatta az ausztrál miniszterelnök is.

A legnagyobb ázsiai katolikus közösségnek otthont adó Fülöp-szigeteken az egyházfő halálhírét véve a hívek templomokban, vagy otthonukban gyászolták a pápát.

II. János Pál kétszer is felkereste a délkelet-ázsiai országot és a demokrácia megteremtése iránti reményt plántálta el annak lakosaiban, amikor 1986-ban a tömeges tüntetések elsöpörték Ferdinand Marcos diktatúráját.

Gloria Macapagal Arroyo államfő kijelentette, hogy honfitársait a szomorúság és veszteség érzése tölti el a katolikus egyházfő halála miatt. "A Fülöp-szigeteki család és a keresztény értékek szent szólója volt, azon értékeké, amelyek mindennap arról történő elmélkedésre késztetnek bennünket, hogy mi az igazságos, erkölcsös és szent dolog az életben" - hangoztatta.

Ázsia más országainak katolikus közösségei - köztük a kommunista vezetésű Vietnamban élő 8 millió és a buddhista többségű Thaiföldön élő 300 ezer katolikus - szintén gyászolják a pápát. Az egyházfő haláltusája miatt a hívek már az elmúlt napokat is feszült hangulatban, imádkozással töltötték, a feszültséget pedig most a bánat és az elmélkedés váltotta fel.

A szombaton este elhunyt II. János Pál pápa érdemeit más ázsiai országok államfői is méltatták, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül. Elismerő szavakkal emlékezett meg a katolikus egyházfőről a metodista nevelésben részesült John Howard ausztrál miniszterelnök is, aki egy rádiónyilatkozatában úgy vélekedett: II. János Pál pápa nem csupán nagy erkölcsi tekintéllyel rendelkező és jelentős vallási vezető volt, hanem nagyon jelentős politikai szereplő is, a szó legjobb értelmében.

Az orosz elnök mély fájdalommal fogadta a pápa halálának tragikus hírét, melegen emlékezve találkozásaira a "bölcs, megértő és nyitott" II. János Pállal, "korunk kiemelkedő alakjával, akinek nevéhez egész korszak kapcsolódott" - közölte Vlagyimir Putyin sajtószolgálata vasárnap hajnalban Szocsiban.

II. János Pál pápasága alatt hivatalos kapcsolatok létesültek Oroszország és a Vatikán között, fontos lépések történtek a kétoldalú politikai párbeszéd kiépítésében, és kibontakozott az együttműködés a modern kor globális kihívásaira való hatékony válaszok keresésében, jegyezte meg az orosz elnök.