Nem akarta megdönteni az alkotmányos rendet Budaházy

2008.01.30. 08:54
Felmentette a bíróság az ellene felhozott vádak alól Budaházy Györgyöt, akit tapssal és üdvrivalgással éljenzett a tárgfyalóteremben megjelent közönség. Alkotmányos rend elleni szervezkedéssel vádolták, mert fegyveres harcra buzdította a kormány ellen az embereket.

Felmentették szerdán a Fővárosi Bíróságon Budaházy Györgyöt. A tárgyalóteremben tapssal és üdvrivalgással fogadták az ítéletet. A szóbeli indoklás szerint bűncselekmény hiányában mentették fel a vádak alól Budahzyt, mert abban ugyan egyetértett a bíróság az ügyészséggel, hogy a vádlott megsértette a szólás szabadság alkotmányos korlátait, de azzal már nem értett egyet, hogy ezzel bűncselekményt követett volna el.

A vád tárgya az alkotmányos rend megdöntése volt, de a bíróság szerint Budaházy nem követett el bűncselekményt, mert szövegeiben nem volt semmi konkrétum, például, hogy mikor hol, mit tegyenek hívei. Az ítélethirdetést követően Budaházy hívei elénekelték a Szózatot. Budaházy az ítélethirdetés után azt mondta: "Győzött az igazság". Hozzátette, arról még konzultál ügyvédjével meghurcoltatása miatt milyen lépéseket tegyen.

A kormányellenes tüntetések ismert alakját ebben a perben az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolják, interneten közölt írásai miatt. A fél kilenckor kezdődött tárgyaláson körülbelül száz Budaházy-szimpatizáns jelent meg, sokan a folyosón rekedtek mint legutóbb is, de komolyabb rendzavarás nem történt.

A 2002 nyári hídfoglaláskor ismertté vált férfi ellen a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni hónapokban, jobbára a Kuruc.info-n közzétett 13 írása miatt indult büntetőeljárás. A január 23-i tárgyaláson ismertetett vádirat szerint Budaházy célja az alkotmányos rend megváltozatása volt, "akár erőszakos eszközökkel" is.

A vád szerint Budaházy a kormány elkergetése, a parlament feloszlatása, alkotmányos nemzetgyűlés összehívása, továbbá a társadalmi és tulajdoni viszonyok átalakítása mellett foglalt állást. A vádirat egy héttel ezelőtti ismertetésekor az ügyész azt elismerte, hogy Budaházy erőszakos cselekményeket közvetlenül nem idézett elő.

Szakrális vezetést követelt

A Budaházyt védő Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd tudomása szerint magyar bíróságok még nem alkalmazták a büntető törvénykönyv erre vonatkozó paragrafusát a rendszerváltás óta. Budaházy az előző tárgyaláson nem tett vallomást, de kijelentette: nem bűnös, és nem is érti a vádat. A bíróhoz és az ügyészhez fordulva felvetette, hogy szabad-e a fennálló rendet alapjaiban megkérdőjelezni, figyelemmel a szólásszabadságra is.

Képek a tárgyalásról

"Irreális, hogy én egyedül puccsot készítenék elő" - jegyezte meg a vádlott, aki azt is hangsúlyozta, hogy ez nem szokványos, hanem politikai per, hiszen a bíróság az emberek politikai nézeteit fogja latolgatni. Mivel Budaházy nem tett a bíróság előtt vallomást, ezért a rendőrségen tett nyomozati vallomást ismertették, és felolvasták a 13 írást is. Mindez több órát vett igénybe a legutóbbi tárgyalási napon.

Budaházy nyomozati vallomása szerint, amikor "harc"-ról írt, azalatt utcai demonstrációt értett. Hiszen "az erőszak nem az utcára kivonuló embereken, hanem a hatalom emberein múlik".

Budaházy vádbeli írásaiban egyfelől az utcai demonstráció konkrét technikáiról, a barikádharcról és Budapest blokádjáról írt, megjegyezve például, hogy "fontos a megfelelő felszerelés (...) egy golyóálló mellénynél nincs jobb". Másfelől pedig az állammal, a közjoggal, a kül- és gazdaságpolitikával, a családdal és a médiával kapcsolatos nézeteit fejtegette. Eszerint "jöjjön a szakrális vezetés", "a birkaságnak véget kell vetni", "új rendszerváltásra, új elitre és új játékszabályokra van szükség", "többet ér egy diktatúra, ha az hazafias, mint egy demokrácia, amely elherdálja a jövőt", "az embereket nem az emberi jogok, hanem a biztonság, a biztos megélhetés teszi boldoggá", továbbá az országnak "területi revízióra van szüksége".

Konkrét fenyegetések

Az ügyész szerint nem távlatos értekezések, hanem konkrét fenyegetések olvashatók Budaházy publikációiban. (Például "tettre kész, elszánt tömeggé kell szervezni az embereket" a jelenlegi politikai elit tagjai pedig "takarodjanak a hatalomból, ha élve meg akarják úszni".)

Budaházy 2005-ben

Ugyanakkor az ügyész azt is megjegyezte, hogy a vádlott nem kifejezetten fegyveres akcióra hívott fel, így csak felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete a törvény szerint öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyvéd szerint védence nem követett el bűncselekményt, tevékenysége a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozik, ezért fel kell menteni őt.

A Kenéz Andrea vezette bírói tanács végül felmentette Budaházyt. Az ítélet az ügyészi fellebbezés miatt nem jogerős.