Jolán
2 °C
4 °C

A rendőrségnek futni kellett hagynia Budaházy Györgyöt

2007.10.24. 09:23
Az országos rendőrfőkapitány szigorúbban lépne fel az Erzsébet híd blokádjakor ismertté vált Budaházy György ellen, aki a lakhelyelhagyási tilalom ellenére hétfőn beszédet mondott a Szabadság téren. Bencze József szerint Budaházy tisztában van azzal, hogy mik azok a korlátok, amiket ha nem lép át, úgy az intézkedés nem a rendőrség, hanem a bíróság kompetenciája.

Szigorúbban lépne fel Budaházy György ellen Bencze József, mondta az országos rendőrfőkapitány a Napkelte szerdai műsorában. Az Erzsébet híd blokádjakor ismertté vált Budaházyt hosszas bujkálás után március 15-én vette őrizetbe a rendőrség, azóta lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. A férfi ellen tavaly szeptemberben, a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása, illetve az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása kísérletének gyanúja miatt adtak ki körözést.

Nem állíthatták elő

Budaházy György a Magyar Önvédelmi Mozgalom hétfői rendezvényén, a Szabadság téren pár ezer ember előtt felszólalt. Arcát ugyan sállal takarta el, de nevét felvállalva mondta el beszédét. A rendőrség hagyta szabadon elsétálni annak ellenére, hogy a lakhelyelhagyási tilalom még mindig érvényben van ellene.

Bencze József közölte, hogy bár a rendőrség látta Budaházyt a hétfői rendezvényen, de a nyomozási bíró utasítása értelmében nem állíthatták őt elő, a lakhelyelhagyási tilalom megsértése miatt szükséges lépéseket ugyanis a bíróság teszi meg. Kijelentette, hogy Budaházy tisztában van azzal, hogy melyek azok a korlátok, amiket ha nem lép át, úgy a rendőrség nem léphet fel ellene.

Szigorítaná a törvényt

Az országos rendőrfőkapitány úgy véli, hogy egy ilyen esetben a törvénynek lehetőséget kéne biztosítania arra, hogy az előzetes letartóztatást vissza lehessen állítani, mondta Bencze József szerda reggel. Elmondta azt is, hogy a rendőrség saját hatáskörben várhatóan szabálysértési eljárást indít ellene a gyülekezési törvény megsértése miatt.

A rendőrség kedd reggeli sajtótájékoztatóján hasonló tájékoztatást adott Tóth Gábor budapesti főkapitány arról, hogy hogyan jelenhetett meg Budaházy György hétfőn a Szabadság téren. "A hatályos jogszabályok szerint ezt a jogintézményt a nyomozási bíró hivatott felülbírálni és dönteni azzal kapcsolatban hogy szükséges-e más, személyi szabadságot korlátozó intézkedést bevezetni Budaházy Görggyel szemben" – fogalmazott.

A nemzeti ünnepen a rendőrség összesen 97 rendezvényt biztosított, és mindössze kétszer volt szükség beavatkozásra. Hétfőn a Nagymező utcában egy korábban betiltott tüntetésen volt szükség oszlatásra, akkor a rendőrség 20 embert állított elő, és egy embert vettek őrizetbe, emlékeztetett Bencze József. Kedden egy bejelentett, engedélyezett rendezvény után avatkoztak be az Alkotmány utcában, 53 embert állítottak elő, őrizetbe vételre nem volt szükség, tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?