Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrség: Részeg, bódult tüntetők randalíroztak

2007.10.23. 11:18
Szükséges és arányos mértékben lépett fel a rendőrség az ötvenhatos forradalom ünnepnapjának előestéjén, mondta az országos főkapitány. Kedden reggel sajtótájékoztatt tartottak a rendőri vezetők a hétfő esti budapesti rendbontásokról és tömegoszlatásról.

Tizenkilenc ember sérült meg hétfőn a Budapesten az utcai rendbontásokban, a rendőrség összesen húsz embert állított elő, közölte kedd reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány. A Teve utcai sajtótájékoztatón jelen volt Tóth Gábor, budapesti főkapitány, valamint Papp Károly, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnoka is. A tájékoztató közben bemutatták a Rebisz felvételeit a hétfő esti eseményekről.

Bencze József elmondta, hogy tizennégy rendőr sérült meg könnyebben, egy pedig rosszul lett az izgalomtól. A rendőrök és a rendbontók összecsapásaiban öt civil is megsérült. Azzal a férfival kapcsolatban, akiről az a hír terjedt el, hogy meglőtték, azt közölte: az eddigi vizsgálat nem állapította meg, hogy lőtt sebről lenne szó. A kórház tájékoztatása szerint a férfi a jobb lábán szenvedett nyílt sérülést, de a másfél centiméter nagyságú sebben lőport, idegen testet nem találtak.

Október 22.: könnygáz és Molotov-koktél a belvárosban (További képek itt láthatók)

A sérülést okozhatta egy gépkocsi kereke által felvert kavics vagy fémdarab is, de okozhatták csúzlival is, tette hozzá a főkapitány. Bencze József hangsúlyozta, hogy a rendőrök nem alkalmaztak olyan eszközt, ami a lőtt sérülést okozhatta volna, sem lőfegyvert, sem gumilövedéket nem vetettek be, és kedden sem fognak használni. A rendőrség "szükséges és arányos mértékben, törvényesen lépett fel", hangsúlyozta Bencze.

Ittas, bódult rendbontók

A Szabadság téri rendezvényről, majd az azt követő felvonulásról elhangzott, hogy Toroczkai László október 19-én jelentette be a vonulásos rendezvényt, amit a rendőrség nem engedélyezett, de nem tudták neki kézbesíteni a tiltó határozatot, ezért közölték a rendőrségi honlapon és a médiában. A rendőri vezetők szerint ők mindent megpróbáltak, hogy közöljék vele a tiltást és neki tudomása is volt róla, mégis buzdította a Szabadság téren összegyűlteket, hogy vonuljanak az Operához. Bencze József szerint Toroczkai László felelőssége a történtekért egyértelmű, mert tudatosan nem vette át a vonulást megtiltó rendőrségi határozatot.

Képek a rendőrség reggeli sajtótájékoztatójáról

Bencze József beszámolt arról is, hogy a Szabadság térre körülbelül ezer fő érkezett, "a rendezvényt biztosító kollégák szerint körülbelül 50-60 százalékuk ittas vagy bódult állapotban volt". Bencze József kijelentette, hogy a Szabadság térre bejelentett tüntetés után köztörvényes bűncselekmények, rendzavarások történtek, a rendbontók célja kifejezetten az volt, hogy rátámadjanak a rendőrökre.

Miután a Magyar Önvédelmi Mozgalom befejezte bejelentett demonstrációját a Szabadság téren, a rendezők felhívták a figyelmet arra: rendőrség nem engedélyezi, hogy a térről az állami díszelőadás színhelyére vonuljanak. Tóth Gábor egy újságírói kérdésre azt hangsúlyozta: azért nem akadályozták meg, hogy a tiltott felvonulás résztvevői a Nagymező utcába menjenek, mert kezdetben nem volt egyértelmű a szándékuk, a gyújtogatások csak később kezdődtek. Azt viszont ő is hangsúlyozta, hogy a rendzavarók tudatosan támadtak kövekkel, botokkal, pirotechnikai eszközökkel, Molotov-koktélokkal a rendőrökre, a tudatos szándék már korábban is tapasztalható volt, amikor a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet őrző rendőrökre rontottak.

Budaházy szerepe tisztázásra szorul

A rend helyreállításakor összesen húsz embert állítottak elő, hetet bűncselekmény, a többit szabálysértés miatt. Egy embernél gáz riasztófegyvert találtak, ebben az esetben vizsgálódnak még, egy másik embernél lőszerre bukkantak a rendőrök, vele szemben lőszerrel való visszaélés gyanújával eljárást indítottak.

Az előállítottakat egy kivétellel mind elengedték, egy ember van csak szabálysértési őrizetben: Toroczkai László, a Szabadság téri demonstráció szervezője, rendzavarás és a gyülekezési törvény megsértése miatt várja jelenleg rácsok mögött a vele szemben megkezdett eljárás végét. A többiek szabadlábon védekezhetnek.

Az autókat borogató és gyújtogató rendbontók ellen kártérítési pereket is indíthatnak a megrongált autók tulajdonosai, ehhez persze az kell, hogy jogerős ítélet legyen a károkozók ellen. Felelősségre vonásra számíthat a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György is, aki elősegítette a tiltott tüntetést.

"Ha Budaházy György háziőrizetben volt, mégis hogy jelenhetett meg a Szabadság téri rendezvényen?" - kérdeztük a sajtótájékoztatón. Tóth Gábor erre a következő, meglehetősen kitérő választ adta: "A hatályos jogszabályok szerint ezt a jogintézményt a nyomozási bíró hivatott felülbírálni és dönteni azzal kapcsolatban hogy szükséges-e más, személyi szabdságot korlátozó intézkedést bevezetni Budaházy Görggyel szemben."

Az országos rendőrfőkapitány szerint számítani kell arra, hogy rendbontók próbálják megzavarni a keddi állami ünnepségeket is. A rendőrség kiemelt feladatnak tekinti a Fidesz délutáni budapesti rendezvényét, mert várható, hogy a rendbontók közül sokan próbálnak majd a párt rendezvényén résztvevők közé vegyülni.