Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Rendőrség: Részeg, bódult tüntetők randalíroztak

2007.10.23. 11:18
Szükséges és arányos mértékben lépett fel a rendőrség az ötvenhatos forradalom ünnepnapjának előestéjén, mondta az országos főkapitány. Kedden reggel sajtótájékoztatt tartottak a rendőri vezetők a hétfő esti budapesti rendbontásokról és tömegoszlatásról.

Tizenkilenc ember sérült meg hétfőn a Budapesten az utcai rendbontásokban, a rendőrség összesen húsz embert állított elő, közölte kedd reggel Bencze József országos rendőrfőkapitány. A Teve utcai sajtótájékoztatón jelen volt Tóth Gábor, budapesti főkapitány, valamint Papp Károly, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnoka is. A tájékoztató közben bemutatták a Rebisz felvételeit a hétfő esti eseményekről.

Bencze József elmondta, hogy tizennégy rendőr sérült meg könnyebben, egy pedig rosszul lett az izgalomtól. A rendőrök és a rendbontók összecsapásaiban öt civil is megsérült. Azzal a férfival kapcsolatban, akiről az a hír terjedt el, hogy meglőtték, azt közölte: az eddigi vizsgálat nem állapította meg, hogy lőtt sebről lenne szó. A kórház tájékoztatása szerint a férfi a jobb lábán szenvedett nyílt sérülést, de a másfél centiméter nagyságú sebben lőport, idegen testet nem találtak.

Október 22.: könnygáz és Molotov-koktél a belvárosban (További képek itt láthatók)

A sérülést okozhatta egy gépkocsi kereke által felvert kavics vagy fémdarab is, de okozhatták csúzlival is, tette hozzá a főkapitány. Bencze József hangsúlyozta, hogy a rendőrök nem alkalmaztak olyan eszközt, ami a lőtt sérülést okozhatta volna, sem lőfegyvert, sem gumilövedéket nem vetettek be, és kedden sem fognak használni. A rendőrség "szükséges és arányos mértékben, törvényesen lépett fel", hangsúlyozta Bencze.

Ittas, bódult rendbontók

A Szabadság téri rendezvényről, majd az azt követő felvonulásról elhangzott, hogy Toroczkai László október 19-én jelentette be a vonulásos rendezvényt, amit a rendőrség nem engedélyezett, de nem tudták neki kézbesíteni a tiltó határozatot, ezért közölték a rendőrségi honlapon és a médiában. A rendőri vezetők szerint ők mindent megpróbáltak, hogy közöljék vele a tiltást és neki tudomása is volt róla, mégis buzdította a Szabadság téren összegyűlteket, hogy vonuljanak az Operához. Bencze József szerint Toroczkai László felelőssége a történtekért egyértelmű, mert tudatosan nem vette át a vonulást megtiltó rendőrségi határozatot.

Képek a rendőrség reggeli sajtótájékoztatójáról

Bencze József beszámolt arról is, hogy a Szabadság térre körülbelül ezer fő érkezett, "a rendezvényt biztosító kollégák szerint körülbelül 50-60 százalékuk ittas vagy bódult állapotban volt". Bencze József kijelentette, hogy a Szabadság térre bejelentett tüntetés után köztörvényes bűncselekmények, rendzavarások történtek, a rendbontók célja kifejezetten az volt, hogy rátámadjanak a rendőrökre.

Miután a Magyar Önvédelmi Mozgalom befejezte bejelentett demonstrációját a Szabadság téren, a rendezők felhívták a figyelmet arra: rendőrség nem engedélyezi, hogy a térről az állami díszelőadás színhelyére vonuljanak. Tóth Gábor egy újságírói kérdésre azt hangsúlyozta: azért nem akadályozták meg, hogy a tiltott felvonulás résztvevői a Nagymező utcába menjenek, mert kezdetben nem volt egyértelmű a szándékuk, a gyújtogatások csak később kezdődtek. Azt viszont ő is hangsúlyozta, hogy a rendzavarók tudatosan támadtak kövekkel, botokkal, pirotechnikai eszközökkel, Molotov-koktélokkal a rendőrökre, a tudatos szándék már korábban is tapasztalható volt, amikor a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet őrző rendőrökre rontottak.

Budaházy szerepe tisztázásra szorul

A rend helyreállításakor összesen húsz embert állítottak elő, hetet bűncselekmény, a többit szabálysértés miatt. Egy embernél gáz riasztófegyvert találtak, ebben az esetben vizsgálódnak még, egy másik embernél lőszerre bukkantak a rendőrök, vele szemben lőszerrel való visszaélés gyanújával eljárást indítottak.

Az előállítottakat egy kivétellel mind elengedték, egy ember van csak szabálysértési őrizetben: Toroczkai László, a Szabadság téri demonstráció szervezője, rendzavarás és a gyülekezési törvény megsértése miatt várja jelenleg rácsok mögött a vele szemben megkezdett eljárás végét. A többiek szabadlábon védekezhetnek.

Az autókat borogató és gyújtogató rendbontók ellen kártérítési pereket is indíthatnak a megrongált autók tulajdonosai, ehhez persze az kell, hogy jogerős ítélet legyen a károkozók ellen. Felelősségre vonásra számíthat a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György is, aki elősegítette a tiltott tüntetést.

"Ha Budaházy György háziőrizetben volt, mégis hogy jelenhetett meg a Szabadság téri rendezvényen?" - kérdeztük a sajtótájékoztatón. Tóth Gábor erre a következő, meglehetősen kitérő választ adta: "A hatályos jogszabályok szerint ezt a jogintézményt a nyomozási bíró hivatott felülbírálni és dönteni azzal kapcsolatban hogy szükséges-e más, személyi szabdságot korlátozó intézkedést bevezetni Budaházy Görggyel szemben."

Az országos rendőrfőkapitány szerint számítani kell arra, hogy rendbontók próbálják megzavarni a keddi állami ünnepségeket is. A rendőrség kiemelt feladatnak tekinti a Fidesz délutáni budapesti rendezvényét, mert várható, hogy a rendbontók közül sokan próbálnak majd a párt rendezvényén résztvevők közé vegyülni.  • Bérelnék
  • Hírek