Judit
2 °C
7 °C

Több ezren a Magyar Gárda avatásán

2007.10.21. 15:28
Hatszázan tettek esküt a Hősök terén, utána pedig elgyalogoltak egy tankhoz Budaörsre. Az Andrássy utat és a Dózsa György utat lezárták.

Több ezer ember gyűlt össze a Magyar Gárda újabb avatására a Hősök terén, többségük az Andrássy út mentén, elszórtan várta az avatásra bevonuló újoncokat.

Az esemény miatt teljes szélességében lezárták az Andrássy utat és a Dózsa György utat is.

A rendezvényt Pörzse Sándor műsorvezető nyitotta meg, aki barna bőrkabátban és árpádsávos sálban jelentette be a gárdisták érkezését.

Közel 600 szimpatizáns tett esküt a Hősök terén, ők délután háromkor kezdték meg a bevonulást az Andrássy útról a téren felállított emelvény elé sámándobok hangjának kíséretében. Az egyenruhás felvonulók közt több nő is volt. A bevonulást gyenge taps kísérte, a tömegben árpádsávos és magyar zászlókat lengettek.

A Magyar Gárda újabb avatása

Elhunyt Kovács Ákos

Az avatás előtt a szervezők Kovács Ákos gárdista jelöltre emlékeztek, aki még azelőtt elhunyt, hogy felavathatták volna. Helyette szintén gárdistává avatott fia és lánya vehette át az egyenruhát.

Pörzse Sándor ezután elpanaszolta, hogy a véradó szolgálat nem hajlandó részt venni a rendezvényükön, és a történelmi egyházak is csak személyes találkozókon biztosították őket támogatásukról.

Mielőtt a székely himnusz eléneklésével véget ért volna az avatás, Vona Gábor, a Jobbik elnöke még bejelentette, hogy terveik szerint beszállnak az egészségbiztosításba is, és saját biztosítót alapítanak a Gárda tagjainak és szimpatizánsainak - vagy ahogy Vona fogalmazott, a "magukfajtának".

Alig fél óra

A magyar gárdisták bár korban és nemben változatosak, de elég katonásan néznek ki. Olyan parancsoknak engedelmeskednek, hogy pihenj, vagy éppen tisztelegj, ennek megfelelően az avatás is katonás rendben zajlott.

A gárdisták az avatás után Budaörsre vonultak, ahol ki van állítva egy olyan T-34-es tank, mint amilyet tavaly október 23-án Horváth György ötvenhatos veterán is elkötött a Deák téren. Mindezt annak apropójából, hogy Horváthot is tagjává avatta a Magyar Gárda.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?