Egy rendezvényt tiltott be a rendőrség

2007.10.18. 14:49
Csütörtökön ismertette a Budapesti Rendőr-főkapitányság az előttünk álló hosszú ünnepi hétvége rendőrségi vonatkozásait. Húsz politikai töltetű rendezvény, demonstráció, felvonulás lesz a következő napokban a fővárosban, a rendőrség kiemelten készül ezek egy részére.

Az ünnephez méltó, békés, törvénytisztelő magatartást kért a polgároktól október 23-ára a budapesti főkapitány. Húsz politikai rendezvényről tettek bejelentést különböző szervezetek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezekből hatot ítélt biztonsági elemzés után kiemelt kockázatúnak a rendőrség, mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Gábor, Budapest Rendőr-főkapitánya. Az állami rendezvényeket biztosítják majd nagyobb erőkkel, valamint azokat a rendezvényeket, amiken védett személyek, országgyűlési képviselők vesznek részt, amiken több tízezer résztvevőre lehet számítani, valamint azokat, amiken a korábbi évek tapasztalatai alapján rendzavarás várható.

Ezek alapján október 21-én a Magyar Gárda Hősök terére meghirdetett avatóját, a Magyar Önvédelmi Mozgalom tévészékház elé szervezett október 22-i esti koncertjeit, a Fidesz ünnepnapi nagygyűlését, a Kossuth téren és a 301-es parcellában tartandó megemlékezéseket valamint a különféle gyalogos és motoros vonulásos demonstrációkat kíséri majd kiemelt rendőri figyelem.

Rendzavarásokra készülnek

A bejelentések döntő többségét egyébként tudomásul vette a BRFK, egy rendezvényt tiltottak csak be, mondta Tóth Gábor. Egy szervezet tizenhárom minisztériumi épület előtt akart demonstrálni, a rendőrség a közlekedésre gyakorolt negatív hatásaira hivatkozva utasította el bejelentést. Tóth Gábor azonban nem titkolta, hogy nem pontosan ez áll a tiltás hátterében: "sokkal inkább a gyülekezési joggal való visszaélést tükrözte a beadványuk, nem pedig azt, hogy élni szeretnének alkotmányos jogaikkal" - mondta a főkapitány, majd hozzátette, mivel a rendőrségnek nincs mérlegelési lehetősége, minden be nem jelentett demonstrációt föloszlatnak.

A térkép kinagyításához KATT IDE (Forrás: BRFK)

A rendőrség számít arra, hogy a tavalyi október 23-hoz hasonlóan idén is lesznek rendbontások. A BRFK egyeztetett a társszervekkel és több forrás is megerősítette, hogy szélsősőges csoportok október 23-án és az utána következő napokban aktivizálni akarják magukat. "A rendőrség határozottan, a rendelkezésére álló eszközökkel fel fog lépni ezek ellen" - fogalmazott a főkapitány, hozzátéve: nem hagyják, hogy a békés ünnepi rendezvényeket bűncselekmények elkövetésével egyesek megzavarják. A hosszú hétvégén több futballmeccs is lesz, a rendőrség ezekre is tekintettel lesz, főként mert arról is van információ, hogy bizonyos szurkolói csoportok tagjai szintén rendzavarásokra készülnek. A szélsőséges csoportok interneten beharangozott hídfoglalási akciójára is ugyanígy készülnek.

Tóth Gábor az előbbiek miatt fokozott ellenőrzést rendelt el az utcákon, igazoltatásokra, autók átvizsgálására is számíthatnak a gyanús elemek a következő napokban. Ennek ellenére a rendőrök nem fognak ok nélkül zaklatni senkit, a békés ünneplőket békén hagyják, ígérte a főkapitány.

Ünneplőt húznak a rendőrök is

Az ünnepi hosszú hétvégén ismét feláll a rendőrség operatív törzse, a Teve utcai központban a BRFK, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred és a Katonai Biztonsági Hivatal illetékesei tartják majd kezükben a rendet, telefonos kapcsolatban leszenk a mentőkkel, a tűzoltókkal és a katasztrófavédelemmel. A felelősségi kompetenciákat már előre tisztázták: ha tömegoszlatás lesz sor, a döntésért a BRFK, a végrehajtásért a Rebisz felel.

"Nem szeretnénk túlzott létszámban jelen lenni a rendezvényeknél, rendőreink ünnepi szolgálati ruhában teljesítenek majd szolgálatot" - mondta Tóth Gábor, utalva arra, hogy csak szükség esetén kerülnek előtérbe a tartalékban lévő bevetési öltözetben lévő, tömegoszlató felszereléssel ellátott rendőrök. A tartalékba most is bevonják a megyei csapaterős századok tagjainak egy részét, azaz vidékről is érkeznek majd rendőrök Budapestre az ünnep idejére, de azt hogy összesen hány rendőr lesz majd készültségben, biztonsági okok miatt csak az ünnep után hozzák majd nyilvánosságra. Az ünnepi rendezvények rendőri biztosítása körülbelül ötvenmillió forintba kerül.

Az ünnep előtti és utáni napokban jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani, ezekről részletesen a rendőrség honlapján lehet tájékozódni. Egyes rendezvények helyszínén is komoly rendőrségi korlátozások lesznek érvényben, így például a Kossuth téri rendezvények és a kormányfő operaházi beszédének idején kell ilyenekre számítani, bár azt Tóh Gábor visszautasította, hogy kijárási tilalomhoz hasonló helyzet lenne bárhol is.  • Hírek
  • Hírek