Mi lett az álbróker Csillag Istvánnak szánt kenőpénzével?

2006.08.04. 08:40
A Fővárosi Főügyészség szerint arra semmilyen adat nem merült fel, hogy a 2003-ban Csillag István megvesztegetésére szánt pénz eljutott volna az akkori gazdasági miniszterhez. Az ügyészség szerint Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója ettől függetlenül is bűncselekményt követett el, amely 2-8 évvel büntethető.

Mi lett azzal az 50 millió forinttal, amellyel Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója 2003-ban állítólag meg akarta vesztegetni Csillag István gazdasági minisztert? Erre a kérdésre a Fővárosi Főügyészség sem tud választ adni, amely kedden Bitvai Miklóst, a Kulcsár-ügy sikkasztással vádolt hetedrendű vádlottját „vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel” is megvádolta.

Ötvenmillió kápé

Ez a cselekmény kimerül abban, hogy valaki azt állítja: a vesztegetésre szánt pénz ellenében a megnevezett kapcsolatán keresztül illegális módon elintézi a kívánt ügyet – mondta az Indexnek Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A bűncselekmény szempontjából teljesen mindegy, hogy az illető a pénzt átadta-e valakinek vagy nem – tette hozzá.


2006 május 3. Kulcsár Attila tárgyalásra érkezik

Kulcsár Attila korábbi vallomása szerint Bitvai Miklós 2003 tavaszán találkozóra hívta őt a Marriot hotelbe. Bitvai a találkozón állítólag azt mondta Kulcsárnak: Erős Jánostól, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatójától úgy tudja, hogy a Pannonplast Rt. hitelkérelmet nyújtott be az MFB-hez.

Bitvai szerint az MFB-hitellel a Pannonplast Rt. meg akarta akadályozni azt, hogy a Kulcsár érdekeltségébe tartozó Britton-csoport felvásárolja a céget. A főügyészség szerint Bitvai felajánlotta Kulcsárnak, hogy az akkori gazdasági miniszteren, Csillag Istvánon keresztül elintézi, hogy a Pannonplast ne kaphasson hitelt az MFB-től. Ennek érdekében - mint mondta - 50 millió forintot kell a miniszternek adni.

Változott a törvény

A vádirat szerint Kulcsár 2003. május 6-án egy budai étteremben adta át Bitvainak a pénzt. Tény, hogy a Pannonplast Rt. végül nem kapta meg a hitelt. Igaz, pont ekkor, 2003 májusában módosult az MFB-ről szóló törvény, amely kizárta a nem fejlesztési célú hitelek folyósítását. A helyzet érdekessége, hogy Kulcsár és Bitvai épp a törvénymódosítás elfogadásának másnapján találkozott. Az elfogadott törvény értelmében így már elvileg nem is volt szükség Bitvai közbenjárására.

A Britton nem sokkal később két másik céggel együtt megszerezte a Pannonplast Rt. feletti ellenőrzést. Az erről szóló PSZÁF-határozat és a cégekre kirótt bírság nyilvánosságra hozatalának napján verték meg brutálisan Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét.

De mi lett a pénzzel? Az eljárás során nem merült fel arra vonatkozó adat vagy gyanú, hogy a pénz eljutott volna a gazdasági miniszterhez vagy máshoz - hangsúlyozta kérdésünkre Morvai Attila. A nyomozó hatóság ebben az ügyben meghallgatta Csillag Istvánt is.

Ebben az esetben egyébként nem a pénz átadása a lényeg – hangsúlyozta Morvai Attila. A befolyással üzérkedés bűntette már akkor megvalósult – tette hozzá, amikor a vádlott azt állította, hogy 50 millió forint ellenében elintézi a gazdasági miniszteren keresztül, hogy a Pannonplast ne kapja meg a kért hitelt.

Csillag: senki nem keresett meg

Csillag István nem volt túl boldog, amikor az Index felhívta telefonon. Mint mondta, nem érti miért foglalkozunk most egy évek óta ismert üggyel, amelyről már többször elmondta, hogy ahhoz semmi köze. "Engem soha senki nem keresett meg azzal, hogy a Pannonplast ne kapjon hitelt az MFB-től" - szögezte le Csillag István az Index kérdésére. Az egykori miniszter úgy emlékezett, hogy már jóval korábban, 2002 novembere óta nem volt lehetőség arra, hogy az MFB ilyen jellegű hitelt nyújtson, így Bitvainak nem is lett volna mit intéznie. (Csillag István rosszul emlékszik. A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosítását csak 2003. május 5-én fogadta el az Országgyűlés.)


Csillag István a parlament előtt, gazdasági és közlekedési miniszterként

„Soha senki nem szólt a gazdasági minisztériumból, hogy a Pannonplastnak ne adjunk hitelt. Abban az időben már világos volt számunkra, hogy az MFB nem támogathat egy cégkivásárlás megakadályozására irányuló kérelmet”– válaszolta kérdésünkre Erős János. A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója szerint a kérdéses időben már ismerték az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás szövegét. Már akkor világos volt – jegyezte meg, hogy az MFB mint állami bank a Pannonplast hitelkérelmét nem fogadhatja el.

Bitvai Miklós az eljárás során végig tagadta bűnösségét. Ez a bűncselekmény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A főügyészség indítványozta, hogy az ügyet egyesítsék a brókerbotrány miatt már folyamatban lévő eljárással – közölte Morvai Attila.