Bőhm beszól Demszkynek

2006.07.31. 08:10
Új csapattal vágna neki következő ciklusának Demszky Gábor főpolgármester, ha bizalmat szavaznak neki. Ott szeretné látni a fővárosi közgyűlésben például Bojár Iván Andrást is. Bőhm András, a főpolgármester legszilárdabb bástyájának tekintett fővárosi SZDSZ-frakció vezetője viszont helytelennek tartja, hogy Demszky egyeztetés nélkül próbál a városvezetésbe pr-szempontok miatt új embereket bejuttatni.

Új csapatot hirdet a következő hetekben az ötödik főpolgármesteri ciklusára készülő Demszky Gábor. A szabad demokrata városvezető múlt heti sajtótájékoztatóján elsőként Bojár Iván Andrást mutatta be, akit főpolgármesteri biztosként különféle építészeti feladatokkal bízna meg, továbbá szeretné belobbizni a következő fővárosi közgyűlésbe is.

Bojár szereti a Critcal Mass mozgalmat

Bojár Iván András, az Oktogon című építészeti folyóirat főszerkesztője, a "Szeretem Budapestet" mozgalom alapítója bemutatásakor a civil kezdeményezések elindulását és felerősödését emelte ki. Szerinte ennek azért lenne jelentősége, mert a város lakói újszerűen kezdtek gondolkodni Budapestről, egyre többet foglalkoznak környezetükkel. Példaként említette a Critical Mass mozgalmat. Véleménye szerint egy átalakuló, dinamizálódó városnak jó, ha a civilekkel együttműködik.

Az SZDSZ, egyetlenként a pártok közül, még elő sem vette a fővárosi lista kérdését. Az elképzelések szerint jóval az ajánlószelvények gyűjtésének megkezdése után, augusztus közepén döntenek arról, hogy ki szerepeljen a listán, így a döntés előtt van esélye Demszkynek, hogy jó helyekre juttassa be a következő hetekben bemutatandó embereit.

Egyeztetés nélkül


Bőhm András
Bőhm András, a Demszky Gábor legszilárdabb bástyájának tekinthető fővárosi SZDSZ frakcióvezetője viszont nem örül Demszky egyeztetések nélküli pr-akciójának. "A történetet, úgy politikai, mint jogi és erkölcsi okból visszatetszőnek tartom" - nyilatkozta Bőhm András az Indexnek, rámutatva: Demszky közös jelölt lett, megválasztását az MSZP-től is várja, "ehhez képest egyoldalúan bejelent új, fővárosi vezetőket, akiknek ténykedése olyan feladatokat érintene, melyekkel kapcsolatban a koalíció még csak nem is egyeztetett".

Bőhm kifogásolja, hogy miközben a városnak még nincs új főépítésze, Demszky máris megnevez valakit, aki a város arculatának tervezéséért, például az óbudai gázgyár fejlesztéséért, illetve a közraktárak jövőjének meghatározásáért is felelős volna. "A bejelentett Bojár Iván egyszerre lenne fővárosi biztos, akinek kinevezése persze nem főpolgármesteri hatáskör, és egyben fővárosi képviselő, ami jogi képtelenség" - véli Bőhm. Rendkívül fontosnak tartom a civil kezdeményezéseket,de képviselőiket nem szolgálatba kell állítani, hanem együttműködni velük, folytatta.

Őszinte kampányt!

A frakcióvezető szerint természetes dolog, hogy 16 évi városvezetés után a megújulási képességet kell bizonyítani, de ezt a szavazók személyesen a főpolgármestertől remélik. A budapesti önkormányzati kampánynak minden eddiginél őszintébbnek kell lennie, a város ügyeiről és nem csupán távoli álmairól kell szólnia" - fogalmazta meg elvárásait Bőhm András. Szerinte választóik az őszinte szót el fogják fogadni, a hamisságot azonban elutasítják. "A magam részéről, teljes erőmmel segítek egy szókimondó, önkritikus, bátor kampányban, de kizárólag hamiskodó PR akciókkal kétséges a célba érés" - összegezte álláspontját a szabad demokrata politikus.